Fagsjef på motor i Frende, Roger Ytre-Hauge, er sjokkert over hvor mange som blir anmeldt for ruskjøring hvert eneste år. (Foto: Frende Forsikring)

Voldsomt mange blir tatt for ruskjøring

Tall fra UP viser at antall trafikanter som blir anmeldt for ruspåvirket kjøring er på vei ned, men på samme tid innrømmer så mange som 1 av 5 menn at de har kjørt i ruset tilstand.


Ruskjøring er stort og alvorlig problem, og det ender i ganske mange tilfeller opp med verst tenkelig utfall ‒ dødsfall. Det vet selvsagt MA – Rusfri Trafikk alt om.

De har hentet ut ferske tall fra Utrykningspolitiet (UP) som viser at 10.817 trafikanter ble anmeldt for ruspåvirket kjøring i 2024. Deler vi dette på 365 får vi altså voldsomme 30 anmelder hver dag, eller over én hver eneste time.

-->
Og dette er altså kun de som blir tatt, så her kan vi gange disse opp ganske mange ganger.

Nå går riktignok utviklingen rett vei, for tallene for 2024 er ned fra 2023 og 2022, hvor henholdsvis 11.428 og 11.646 sjåfører ble stanset og anmeldt.

Men MA – Rusfri Trafikk understreker at ruskjøring fortsatt er et alvorlig samfunnsproblem.

– Over 10.000 registrerte tilfeller av ruskjøring er åpenbart altfor høyt, men vi skal være glade for at politiet har tatt alle disse, sier Anders Havdal, generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk.

‒ Utfordringen ligger i mørketallene. Vi må intensivere arbeidet med både holdningsskapende og fysiske tiltak, i tillegg til et synlig politi på veiene.

(Foto: MA – Rusfri Trafikk)

Det er store regionale forskjeller, hvor Sør-Øst politidistrikt topper statistikken med 1.848 anmeldelser og Finnmark ligger lavest med 226 anmeldelser. Midt mellom er Trøndelag med 898 anmeldelser.

– Distrikter som Sør-Øst har en høyere andel anmeldelser, noe som kan skyldes både tettere trafikk og hyppigere kontroller. Samtidig betyr ikke færre anmeldelser i enkelte distrikter nødvendigvis at det er mindre ruskjøring, forklarer Havdal.

At ruskjøring er et stort problem har også Frende Forsikring fått bekreftet, for i Frendeundersøkelsen gjennomført av Norstat svarer hele 1 av 5 menn at de har satt seg bak ratt i ruspåvirket tilstand.

Blant kvinnelige sjåfører svarer 8 prosent det samme.

‒ Det er nok av farer du ikke har kontroll på når du du kjører bil, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

‒ Rusede sjåfører burde ikke vært en av dem. Det er livsfarlig og overhodet ikke greit, enten du har gjort det en gang eller flere.

Her har flest kjørt med alkohol eller narkotiske stoffer innabords en eller flere ganger:

  • Troms – 29 prosent
  • Møre og Romsdal – 21 prosent  
  • Nordland – 19 prosent  
  • Rogaland – 18 prosent  
  • Akershus – 17 prosent  
  • Innlandet – 16 prosent  
  • Vestfold – 15 prosent  
  • Agder – 15 prosent  
  • Finnmark – 14 prosent  
  • Oslo – 13 prosent  
  • Østfold – 12 prosent  
  • Vestland – 9 prosent  
  • Trøndelag – 9 prosent  
  • Buskerud – 6 prosent  
  • Telemark – 6 prosent  
*Kilde: Frendeundersøkelsen

Undersøkelsen bekrefter altså at det er store mørketall, og over 10.000 anmeldelser bare er toppen av isfjellet.

‒ Det tallet er vanvittig høyt. Og tenk bare på alle de som ikke blir tatt, sier Ytre-Hauge.

MA – Rusfri Trafikk sier at de jobber med flere konkrete tiltak for å redusere ruskjøring, deriblant økt tilgjengelighet av promilletesting, samarbeid med kriminalomsorgen og informasjonskampanjer rettet mot risikogrupper.

– Det er viktig å understreke at nordmenn flest er flinke på trafikksikkerhet og ingen ønsker å kjøre beruset. Dessverre er det slik at mange likevel gjør det, ofte uten å være klar over det selv, sier Havdal.

– De siste to årene har vi tilbudt gratis promilletesting til flere tusen gjester på en rekke hoteller i Norge. Der har vi sett mange eksempler på folk som tror de er klare for veien, når måleren viser det stikk motsatte. Det er ingen tvil om at det kan være vanskelig å skille trøtthet fra promille dagen derpå, men svaret er alltid å la bilen stå.

I noen tilfeller ender altså ruskjøring med et mest mulig tragisk utfall, men MA – Rusfri Trafikk peker også på en positiv utvikling i aldersgruppene blant de som omkommer i trafikken som følge av ruskjøring.

– Tidligere var det flest under 40 år som omkom i rusrelaterte trafikkulykker. Men mellom 2017 og 2020 så vi en endring hvor personer mellom 41 og 60 år utgjorde flertallet. Dette bekreftes også i den nyeste ulykkesrapporten fra Statens vegvesen, sier Havdal.

I 2024 mistet 90 personer livet i trafikken, og rundt 1 av 4 av disse omkom i ulykker hvor rus involvert.

At vi frykter å møte en ruset fører viser også Frendeundersøkelsen, for der svarer hele 74 prosent at de har rusede sjåfører som det de frykter mest når de er ute på veiene.

‒ Det forstår jeg godt, og det er noe jeg kjenner meg igjen i. Når du kjører med alkohol eller narkotiske stoffer mister du oppmerksomheten, som er noe av det aller viktigste du må ha med deg bak rattet. Mye av det å kjøre bil handler om å lese trafikken og tilpasse kjøringen etter det du har rundt deg, sier Roger Ytre-Hauge i Frende.

‒ Når du er ruset, blir du sløvet og det blir fort livsfarlig for både deg selv og de du møter på veien. Det er det viktig at alle tenker over før de vurderer å sette seg bak rattet uten å være skikket til det. Enten det er dagens rus, eller bakrus som påvirker deg, sier han – og legger til at forsikringen ikke dekker deg hvis du kjører i ruset tilstand.

Så i tillegg til å skade deg selv eller andre, så kan også kontoen blø skikkelig om det skjer en ulykke hvor du kjører i ruspåvirket tilstand.

Fakta: Slik er promillereglene og slik straffes du:

  • Promillegrensen i Norge er 0,2 
  • 0,2-0,5 promille: stort sett bot, men førerkortet kan ryke for en periode 
  • 0,5-0,8 promille: bot og inndratt førerkort i 12-18 måneder 
  • Hvis det har skjedd et uhell, kan inndragningen bli lengre. Dette gjelder selvsagt også med høyere promille. 
  • Bøtene i promillesaker settes i forhold til inntekten til den som stoppes. 
Dette gjør du hvis du mistenker rus bak rattet:

  • Hvis det er noen du kjenner som vurderer å kjøre, stopp dem! 
  • Stopper de ikke, ring politiet på 02800.  
  • Ser du vinglete eller rar kjøring på veien, ring politiet på 02800.
*Kilde: Frende Forsikring

Les også:

Hva tenker du