Det er to ting som skiller et bruktbilkjøp fra et nybilkjøp. For det første er de brukte mer slitt og dermed økes risikoen for feil, og for det andre kan det koste dyrt om noe først går feil. For mange bruktbiler har ikke lenger nybilgaranti.
Et tredje punkt er skjulte feil og mangler, og mange kjøper også en bruktbil som har vært skadet ‒ uten at de er klar over det. Så her vil et skaderegister gjøre det tryggere å kjøpe bruktbil, og et slikt forslag er nå ute på høring.
Men hvor skal den nedre grensen gå? Statens vegvesen har foreslått en grense på skader for enten 50.000, 75.000 eller 100.000 kroner, og NAF er klar på hva de mener.
– Vi mener biler med en skadetakst på 50.000 kroner eller mer bør inn i skaderegisteret, sier Janne Pedersen, senior forbrukerrådgiver i NAF.
‒ Det er en god og realistisk grense som gir en skikkelig trygghet for deg som skal kjøpe en brukt bil.
Videre sier de at biler som har blitt overtatt av forsikringsselskapet eller har hatt minst 15 timers karosseriarbeid må inkluderes. Da vil biler der skaden er så omfattende at det har tatt mye tid å gjøre utbedringen også bli registrert.
‒ Da kan du som bruktbilkjøper slå opp i registeret og få et riktig bilde av bilens skadehistorikk, sier Pedersen.
At det er ganske så mange bruktbiler som har hatt til dels store skader viser tall fra Statens vegvesen, for de regner med at rundt 8 prosent av biler med forsikringsskade blir inkludert i registeret om grensen går ved 50.000 kroner.
Om grensen settes høyere enn dette frykter NAF at biler som har hatt omfattende skader kan selges videre uten at bilkjøperen får vite det. De understreker at disse bilene i dag kan bli solgt i flere ledd, uten at partene vet om skadene.
– Hele poenget er å holde trafikkfarlige biler borte fra veiene og utenfor bruktbilmarkedet. Da kan du ikke legge listen så høyt at biler med store skader ikke blir registrert i skaderegisteret, sier Pedersen.
Bruktbilkjøp er på klagetoppen både hos NAF og Forbrukerrådet, og NAF mener at et skaderegister er til fordel for både kjøperen og selgeren fordi det sikrer at riktig informasjon om bilen kommer frem.
– Når kortene er lagt på bordet før avtalen inngås, er det mye mindre sjanse for at det blir konflikt i etterkant, påpeker Janne Pedersen.
– Et skaderegister vil gi et mer realistisk oppgjør. Det er til fordel for begge parter.
Forslaget om etablering av et sentralt skaderegister for bil er altså på høring, og her er fristen satt til 1. mars.
Ifølge Vegvesenet skal forslaget bidra til forsvarlige reparasjoner hos verksteder og styrke forbrukervernet med informasjon ved bruktbilkjøp, og her blir det altså mulig for alle som skal kjøpe en bruktbil å få opp eventuell mer alvorlig skadehistorikk for bilen de vurderer.
Les også: