Norge må vel ha verdens flotteste rasteplasser, men som du kan se av bildet innfelt driter også noen i hvordan de forlater plassen. (Foto: Statens vegvesen)

Tilgriset rasteplass? Slik melder du fra

Du skal selvsagt forlate rasteplassen slik du ønsker å finne den, ren og pen. Men dessverre lever ikke alle etter denne filosofien. Se flotte men også sjokkerende bilder.


Vi er selvsagt litt inhabile, men vi kan ikke tenke oss at det finnes flottere og mer spektakulære rasteplasser enn de vi finner her i Norge.

Her blir unike design koblet sammen med eksepsjonell natur, og resultatet er rasteplasser som i seg selv er en opplevelse ‒ og som ganske sikkert går sine seiersganger på sosiale medier.

Nordmenn kan altså være stolt at de mange unike rasteplass-attraksjonene med spennende arkitektur langs Nasjonal turistveg, og det popper stadig opp nye. Bare denne sommeren er det duket for tre i helt nye drakter ‒ en ved Torghatten, en ved Valdresflye og en i tilknytning til Vøringsfossen på Hardangervidda.

Her er en illustrasjon av servicebygget til den i Torghatten som åpnet i forrige uke, og dette ser jo vitterlig ganske spektakulært ut:

(Foto: Atelier Oslo Sivilarkitekter MNA)

Men et glansbilde kan raskt blekne om vi ikke tar godt vare på det, og dessverre finnes det noen som gir blaffen og griser til rasteplassene. Ja, turister har nok en del av skylden, men det finnes helt sikkert nordmenn blant synderne også.

Statens vegvesen har en enkel oppfordring:

– Mange stopper på Statens vegvesens rasteplasser i sommer. Forlat rasteplassene rene og pene, slik du selv ønsker å finne dem, sier Jørn Simonsen.

‒ De aller fleste er flinke til å bidra til å holde rasteplassene ryddige, innbydende og presentable slik vi alle – både Vegvesenet som eier og trafikantene som brukere – ønsker at de skal være.

Men de vet bedre enn de fleste at det finnes unntak.

‒ Og det er disse vi nå forsøker å nå ut til. Vi ber dem om hjelp til å holde rasteplassene i god stand. Forlat dem slik du selv ønsker å finne dem, rett og slett, sier Simonsen på drift og vedlikehold i Vegvesenet. 

Han understreker at både førsteinntrykket, altså området utenfor rasteplassen, og det innvendige som sanitæranlegg er viktige for opplevelsen.

(Foto: Lars Olve Hesjedal, Statens vegvesen)

Det er satt opp søppeldunker på alle rasteplassene, så har du søppel i bilen så kan du stoppe og kaste dette i disse. Ikke kast søppel ut av bilvinduet, og det inkluderer både sneiper og brukte snuser. 

Søppeldunkene tømmes jevnlig, for her er kravet at det til enhver tid skal være mulig å legge søppel i dem.

– Men selv med sommerlig frekvens på tømming, kan heller ikke våre dyktige og samvittighetsfulle entreprenører være alle plasser til enhver tid, sier Simonsen.

‒ Skulle det være fullt i dunken når du kommer, ta med søppelet ditt til neste plass du stopper. Og ring 175 ‒ da kommer du til nærmeste veitrafikksentral. De vil varsle videre, slik at entreprenør rykker ut så raskt som mulig.

Det er nå sommer og mange setter kurs via de mange spektakulære rasteplassene, og Statens vegvesen håper selvsagt alle som ferdes langs norske veier i sommer nyter kjøreturen til fulle.

– Bidra til at også rasteplassene blir en nytelse, til glede for oss alle, avslutter Simonsen.

  • Statens vegvesen har ansvar for rasteplassene langs riks- og europaveier.
  • Fylkeskommunene har ansvar for rasteplassene som ligger langs fylkesveier.
Her er bilder av rene og pene rasteplasser, og av noen ganske sjokkerende som viser hvor mye noen faktisk driter (bokstavelig) i hvordan de forlater plassen. Nei, det er nesten ikke til å tro.  

(Foto: Statens vegvesen)

(Foto: Peer Einar Klungtveit, Statens vegvesen)

(Foto: Peer Einar Klungtveit, Statens vegvesen)

(Foto: Jørn Frode Larsen, Statens vegvesen)

(Foto: Lars Olve Hesjedal, Statens vegvesen)

(Foto: Lars Olve Hesjedal, Statens vegvesen)

(Foto: Lars Olve Hesjedal, Statens vegvesen)

(Foto: Statens vegvesen)

(Foto: Lars Olve Hesjedal, Statens vegvesen)

(Foto: Statens vegvesen)

(Foto: Statens vegvesen)

Les også:

Debatt