Ny versjon av den helelektriske Cobra

AC Cars har nå elektrifisert en Cobra-modell fra 1998.  


Det britiske merket AC Cars har litt av en arv. Ikke bare er de et av de aller eldste bilmerkene i Storbritannia, grunnlagt tilbake i 1901, men de er også merket som står bak en av de aller mest legendariske bilene som finnes ‒ Cobra.

Mange innbiller seg at dette ikonet er amerikansk, og det er ikke så rart.

Mannen bak bilen, amerikanske Carroll Shelby, var nemlig på jakt etter et chassis for en V8-motor utviklet Ford. Han ønsket å lage en racerbil som kunne konkurrere mot muskelbilene i USA, og så for seg en liten og lett bil med en potent motor under panseret.

Og timingen var perfekt. Britene hadde nemlig en liten 2-seters sportsbil kalt AC Ace, og de hadde bestemt seg for å slutte å utvikle motoren til denne. De så potensialet for en ny modell, og ble raskt enig med Shelby.

De bygde om modellen slik at den kunne håndtere større og sterkere drivverk, og resultatet ble en bil med det illevarslende navnet AC Cobra.

Den ble også tatt inn til USA, og der håndterte Shelbys eget selskap modifiseringene og ga den et litt annet navn ‒ Shelby Cobra.

AC Cars bygde sin første bil i 1904, og har siden holdt det gående under flere forskjellige eiere. Men i det siste har ikke nyhetene akkurat kommet på løpende bånd, og noe av det siste vi hørte fra merket var faktisk helt tilbake i 2011.

Da skulle de feire 110 år med en ny modell kalt AC MkVI, en vakker bil basert på de klassiske linjene vi kjenner fra den originale modellen.

Siden har det vært stilt ‒ inntil 2020.

For det nye tiåret brøyter vei for helt nye biltyper ‒ de helelektriske.

Og det har virkelig vekket AC Cars til livs.

I sommer meldte de, til stort sjokk for mange, at de hadde på en helelektrisk Cobra kalt Series 1 electric på gang. Men sjokket ble nok dempet da de la til at de også skulle lage bensinversjoner av den nye utgaven.

Antallet biler ble satt til 58, ettersom det er så mange år siden Cobra Series 1 kom.

Disse to modellene var altså basert på den originale utgaven, og nå slår de til med en ny helelektrisk versjon basert på en bil fra 1998.

Cobra 378 Superblower MkIV var en spesialversjon i begrenset antall, og denne kommer nå i en ny versjon med en 6.2-liters motor løftet fra den nye Corvette ZO6. Den huser 430 hestekrefter, så vi snakker om en skikkelig kruttønne her.

Men vi er altså i et nytt tiår, så AC Cars har også på gang en elbilversjon av superblåseren.

Denne nye elektriske superbilen er kalt AC Cobra Series 4-electric.

Denne gang har de fått hjelp av det Derby-baserte selskapet Falcon Electric, som har minst like store ambisjoner som AC Cars selv:

«Vi er et hardbarket teknologiselskap med mål om å gjøre elektriske biler spennende. Lidenskap og følelser driver oss, strøm og innovasjon driver bilene våre», melder selskapet offensivt.

Det bør jo passe perfekt for Cobra.

Serie-4-versjonen bør da også flytte greit på seg. Elmotoren er på sterke 617 hk med et dreiemoment på voksne 1.000 Nm, mens batteriet er på 54 kWh.

Det gjør sitt til at den 1.190 kilo lette AC Cobra Series 4-electric klarer 0-100 km/t på 3,8 sekunder, mens rekkevidden er satt til 321 kilometer.

‒ Marsjen mot de enestående effektive elektriske AC Cobraene er i ferd med å øke i tempo, sier mannen som har drevet AC Cars framover i nesten et kvart århundre, Alan Lubinsky.

Prisen for det elektriske ikonet er satt til 168.000 pund, og de første bilene skal være klar for levering til sommer ‒ perfekt timet inn mot sol og varme.

Les også:

Bildeserie

Les mer om:

Elbiler Nyheter