Ny flyvende finne skrev rally-historie

Kalle Rovanperä ble tidenes yngste vinner av en rally-VM-runde da han vant helgens Rally Estland, mens Andreas Mikkelsen endelig fant seiersoppskriften igjen i WRC2-klassen.


Det er noe som heter at det er av sine egne man skal ha det, og akkurat det fikk Jari-Matti Latvala erfare søndag. Den tidligere rallyføreren er nå sjef for Toyotas WRC-lag, og var før søndag tidenes yngste fører som hadde vunnet en VM-runde i rally.

Latvala var kun 22 år da han vant Rally Sverige tilbake i 2008, og finnene trodde nok at de endelig hadde fått opp en ny fører som kunne vinne VM-tittelen (forrige var Marcus Grönholm i 2000). Dessverre sto to franskmenn i veien, og Sébastien Loeb og Sébastien Ogier rasket med seg det som var av titler fram til 2019.

Og når det ikke var en Sébastien som vant VM, noe som altså skjedde i 2019, var det typisk nok Latvalas lagkamerat i Toyota som klarte bragden. Og mens Ott Tänak gjennomførte en supersesong, slet Latvala såpass mye at han mistet sitt faste sete i Toyota-laget foran 2020-sesongen.

Latvala innså nok at førerkarrieren var på hell, og da landsmannen Tommi Mäkinen, selv verdensmester fire ganger, trakk seg som sjef for Toyota-laget før årets sesong, var det Latvala som overtok stillingen.

Den nå 36 år gamle finnen ble dermed stående med 18 seire og null titler som fører, og nå er han heller ikke tidenes yngste WRC-vinner.

For Toyota-fører Kalle Rovanperä skrev altså historie under helgens VM-runde i Estland.

Det unge talentet er såpass ung at han er født på 2000-tallet, men har allerede en masse rutine. Han debuterte nemlig tilbake i 2017, og som 19-åring ga han oss en forsmak på talentet da han ble nummer tre i Rally Sverige.

Tidligere i år klatret han nok en plass på pallen da han ble nummer to under den nye arktiske runden i Finland i februar, men dessverre for han, Toyota og ikke minst motorsport-frelste finner har det kladdet siden.

Men i helgen lyktes han endelig fullt ut.

Rovanperä tok ledelsen allerede på den første prøven torsdag kveld, og holdt deretter nervene i sjakk hele helgen.

Han vant totalt åtte prøver, og hadde full kontroll da det hele skulle avsluttes søndag. 20-åringen vant til slutt med nesten minuttet ned til irske Craig Breen i en Hyundai i20 WRC, og det koreanske laget fikk også 3. plassen med Thierry Neuville 1:12 minutt bak den finske vinneren.

Regjerende mester og Rovanperäs lagkamerat, franske Ogier, måtte ta til takke med 4. plassen, mens hjemmehåpet og verdensmesteren fra 2019, Ott Tänak, fikk seiershåpet smadret allerede fredag da han dro av veien og skadet sin Ford Fiesta R5.

Rovanperä var 20 år og 209 dager da han vant søndagens VM-runde, og kanskje blir det nettopp han som igjen skal sørge for at Finland får en verdensmester i rally?

‒ Det er en fantastisk dag i dag, og en rekordstor seier på flere måter, sa Toyota-sjef Latvala søndag.

‒ Hver seier er spesiell og hyggelig, men å se Kalles første seier i dag betyr mye for meg. Jeg er så glad for å se ham bli den yngste noensinne til å vinne et WRC-rally, og dermed ta rekorden fra meg. Det holder på den finske tradisjonen, etter at Henri Toivonen holdt den før meg, sa sjefen.

Hovedpersonen selv var selvsagt overlykkelig han og.

‒ Det føles utrolig å vinne. Vi har siktet oss inn mot dette, og jeg må sende en stor takk til teamet. Selv om dette året har vært vanskelig for meg, har de gitt meg god støtte. Det er veldig hyggelig å ha denne rekorden som den yngste vinneren også. Jari-Matti har sagt at han håpet det skulle bli meg som tok den, så det betyr mye for meg, sier Rovanperä.

For oss nordmenn ble det også en flott rallyhelg, selv om vi ikke har noen førere i WRC-klassen. Vi har flere i WRC2, og to som alltid er blant favorittene ‒ Andreas Mikkelsen og Mads Østberg.

Andreas Mikkelsen har ikke akkurat hatt flyt under de siste rundene, men i Estland var det endelig slutt på uflaksen for 32-åringen. Det var det derimot ikke for Østberg, som tapte en masse tid på flere punkteringer som til slutt avgjorde den norske tvekampen.

Mikkelsen i en Skoda Fabia R5 Evo vant med 15 sekunder ned til Østerberg som rattet en Citroën C3, mens Oliver Solberg som kjører for Sverige ødela sine sjanser etter et langt hopp førte til skader på radiatoren og dermed kjølingen til motoren i hans Hyundai i20 R5. Sønnen til verdensmester Petter Solberg måtte bryte allerede fredag.

Nå var ikke pappa Petter altfor deppet, for han er en god kompis av faren til Rovanperä, den tidligere rallyføreren Harri Rovanperä.

I VM-sammendraget leder Ogier med sine 148 poeng, etterfulgt av britiske Elfyn Evans med 111 poeng. Begge disse kjører for Latvalas team Toyota Gazoo Racing.

Belgiske Neuville som kjører for Hyundai er på 3. plass med 96 poeng, mens Rovanperä klatret til 4. plass med seieren i Estland og står nå med 82 poeng.

I WRC2 topper Mikkelsen med 98 poeng, mens den regjerende mesteren Mads Østberg jager tett bak med sine 87 poeng.

Det er planlagt ytterligere fem VM-runder i år, og det hele skal avsluttes med Rally Japan i november.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Motorsport