Toyota viser fram smarte løsninger under helgens eCarExpo Oslo, og det setter Birgit Skarstein pris på. (Fotos: Toyota)

Norsk OL-helt glad for Toyotas mobilitetsløsninger

Under helgens eCarExpo Oslo er Toyota på plass med flere spennende elbiler, men det er ikke alt. De viser også framtidens mobilitetsløsninger, og dette er spennende!


Norge herjer på alle plattformer når det kommer til idrett, og nå overskygger vi til og med svenskene når det kommer til paradegrener som golf og tennis.

Og en som herjer med konkurrentene er utvilsomt Birgit Skarstein, en av våre aller største helter. I sommer skal konkurrentene få kjørt seg når de olympiske og paralympiske lekene kjøres i gang i Paris, og det med Toyota som en mobilitetspartner.

Skarstein innehar for tiden en trippel de aller fleste bare kan drømme om, for hun gjeldende europamester, verdensmester og paralympisk mester i roing. Hun blir dermed en av de desidert største favorittene når lekene blåses er i gang i sommer, men den norske stjernen må selvsagt regne med tøff kamp fra topptrente konkurrenter.

Men 34-årigen er langt mer enn en unik idrettsutøver, og er et forbilde for alle som har en litt vanskeligere hverdag. Hun ble blant annet tildelt Peer Gynt-prisen i 2021 for sitt grensesprengende arbeid og engasjement, og en slik «alle skal med»-filosofi deler hun med Toyota.

Den japanske giganten jobber på alle plattformer, og lager nå kjøretøy både med tradisjonelt, elektriske og hydrogenelektriske drivverk. Og absolutt alle skal med.

Det inkluderer også de som ikke klarer å bevege seg normalt, og vil under Paris-OL ta i bruk flere innovative og smarte nye kjøretøy rettet mot disse for frakt til og fra arenaene.

– For Toyota handler om å gi enda flere muligheten til å bevege seg, sier Piotr Pawlak, administrerende direktør i Toyota Norge.

‒ Produktene er utviklet for OL og paralympisk, men de har selvsagt potensiale langt utover lekene. Kanskje spesielt for eldre som ikke er like gangføre som de en gang var.

Skarstein mener at lekene er en god arena for å ta i bruk og ikke minst vise produktene til et større publikum, og mener det er viktig at løsninger som E-puller og C-walks blir tilgjengelige.

– I Paris kan den nye teknologien blir synliggjort for svært mange mennesker, sier hun.

‒ Disse fremskrittene er viktige for å gjøre samfunnet enda mer tilgjengelig og inkluderende. Jeg er glad for at Toyota viser at de mener alvor når de sier «mobilitet for alle».

Under helgens eCarExpo Oslo i Lillestrøm får de besøkende mulighet til å sjekke noen av løsningene ut før de fleste andre, for i tillegg til elbiler som bZ4X, Urban SUV Concept og Sport Crossover Concept har de med de rene Toyota-produktene C+walk S og C+walk T samt «e-puller» utviklet sammen med Klaxon fra Østerrike.

Vi tar en sniktitt på hva dette er for noe.

Toyota C+walk

Det er to utgaver av C+walk som vises på eCarExpo, C+walk S og C+walk T. Begge hjelper de som i utgangspunktet klarer å gå, men ikke over større avstander og lengre perioder.

Mobilitetsproduktene er 3-hjulte kjøretøy som kan kjøre på fortau med en begrenset hastighet på 6-8 km/t.

Den sittende modellen er kalt C+walk S og den stående modellen heter C+walk T, og har et smalt design slik at de kan ferdes på fortauet sammen med andre gående.

Produktene er utstyrt med punkteringssikre dekk og sikkerhetsfunksjoner for å unngå å treffe objekter i veien eller fotgjengere foran, forklarer Toyota.

Det er også en smart funksjon som automatisk bremser ned kjøretøyet i bratte nedoverbakker, som gir brukerne en ekstra trygghet.

Det tredje produktet er litt annerledes, for «e-puller» skal gjøre hverdagen for de i rullestol enklere.

Rullestoltrekkeren gjør en klassisk mekanisk rullestol til en batteridrevet elektrisk mobilitetsløsning, noe som gir større bevegelsesfrihet for rullestolbrukere.

Totalt skal Toyota og Klaxon levere 200 rullestoltrekkere til Paris, og et eksemplar finner også veien til helgens eCarExpo.

– Det er spennende å vise frem et slikt produkt for første gang for et norsk publikum. Den får frem at mobilitet handler om langt mer enn bare biler, sier Pawlak.

Slik ser rullestoltrekkeren ut i praktisk bruk:

Les også:

Debatt

Les mer om:

Elbiler Toyota eCarExpo