Christina Dobloug og Anita Hvambsahl skal delta på noe ganske spesielt, nemlig et rent kvinnerally i Saudi-Arabia. (Fotos: KNA)

Norsk duo klar for kvinne-rally i Saudi-Arabia

Kvinnerettighetene i Saudi-Arabia tok et stort steg i 2018, for da fikk kvinnene lov til å kjøre biler. Nå er det duket for et rent kvinnerally i det muslimske landet, og Norge er representert.


Det er ikke mange år siden et rent kvinnerally ville vært helt utenkelig i Saudi-Arabia, men det har skjedd veldig mye modernisering rundt kvinnerettighetene i kongedømmet de seneste årene.

I 2017 fikk kvinnene også gjennom en svært symboltung sak, nemlig rettigheter til å kjøre bil. Allerede sommeren 2018 ble det åpnet for dette, og siden har kvinnenes rettigheter blitt ytterligere styrket på en rekke områder.

Drøyt tre år etter at den første kvinnen fikk lappen var det duket for et rent kvinnerally i Saudi-Arabia, og dette et ledd i FIAs satsting på flere kvinner i motorsporten som har foregått siden 2009. Her skal FIA hjelpe til for å tilgjengeliggjøre sporten for kvinner, og det på deres premisser.

Rally Jameel startet opp våren 2022, og det er nå duket for et nytt rally i den saudiske ørken. Det skal kjøre fem dagsetapper, og totalt vil de som kommer seg til mål ha tilbakelagt 1.600 kilometer. Så ja, det er litt av en utfordring.

Det skal også en norsk duo få oppleve, for KNA (Kongelig Norsk Automobilklub) er nemlig representert med et lag. Det består av Christina Dobloug fra KNA Hedmark og Anita Hvambsahl fra KNA Kongsberg.

Det hele starter i Hail, og gjennom fem etapper skal de til slutt nå Jeddah. Det skjer selvsagt 8. mars, datoen til den store kvinnedagen.

Totalt er det 50 team fra 30 nasjoner som deltar i rallyet.

KNA er fullverdig medlem av FIA og har fulgt arbeidet med «women in motorsport» nøye, og har nå blitt invitert til å sende et lag bestående av en kvinnelig fører og kartleser.

– Det finnes få rene bilsportarrangement for kvinner i verden, og KNA er opptatt av at våre kvinnelige utøvere skal få muligheter og utfordringer både sportslig og menneskelig, sier generalsekretær i KNA, Børre Skiaker.

‒ Det er utrolig gøy at to av våre førere skal delta på det som er verdens første kvinnelige offroad navigasjonsrally.

Christina Dobloug fra Furnes i Ringsaker kjører i dag Historisk Racing med en 65' Mustang og offroad rally-serien Defender Challenge i UK. Ambisjonene er store, nemlig Dakar-rallyet allerede neste år. Dermed vil Rally Jameel gi henne viktig erfaring.

‒ Dette er en flott mulighet for oss til å være med på fremme kvinners muligheter i Saudi-Arabia. Dette blir på mange måter en opplevelse for livet. Jeg gleder meg til å oppleve menneskene, kulturen og storslått natur, sier Dobloug.

Anita Hvambsahl fra Kongsberg startet med kartlesing for faren allerede som 14-åring, og stort sett hele familien driver med rally. Som det gjerne er med motorsportfrelste familier har hun alltid vært med på billøp.

Hvambsahl har også erfaring som bilcrossfører, men det er altså kartlesing hun har drevet mest med.

‒ Dette er en mulighet jeg er veldig takknemlig for å få. Jeg gleder meg til å være med på å fremme kvinner innen motorsport i hele verden, få mer erfaring, og oppleve et løp i et helt annet miljø og en annen kultur. Dette blir en ny og spennende motorsportopplevelse som jeg ser veldig frem til, sier en spent kartleser.

Vi ønsker selvsagt duoen all mulig hell og lykke, og vi skal selvsagt følge med hvordan det går i Rally Jameel.

Les også:

Debatt

Les mer om:

Motorsport