Zeekr M-Vision er et framtidskjøretøy. (Foto: Geely/eCarExpo)

Elbilmessen med hele 14 premierer

Det er klart for historiens første eCarExpo i Norge, og det slåes på stortromma. For det blir 14 premierer, inkludert en selvkjørende bil, og selvsagt mye annet. Se oversikt.


Det er svenske eLife Nordic som står bak messen eCarExpo, som ikke kun er en elbilmesse. Poenget med eCarExpo er å fremme hele infrastrukturen, så her er alt fra ladeoperatører til bilprodusenter.

Messen har siden 2016 vokst betydelig, og arrangeres i Stockholm, Gøteborg, København og Tallin. Og i år skal også Norge og Finland inn i varmen, og denne helgen er det duket for eCarExpo Oslo.

Akkurat som Oslo Motor Show er navnet litt misvisende, for messen arrangeres i Lillestrøm. Der holder nemlig Nova Spektrum til, de som tidligere het Norges Varemesse. Det bør altså ikke stå på plassen. Og det er kanskje greit, for det blir en stor messe hvor det skjer mye.

Det inkluderer en masse norske bilpremierer, hele 14 i tallet, og det er også duket for en selvkjørende bil. For Zeekr, grunnlagt så sent som i 2021 og en slags søster til Volvo og Polestar i den store Geely-gruppen, kjører like godt en Europa-premiere på en spennende bil.

–  Dette gleder vi oss til! sier Anna Fägersten, markedssjef i Europas største elbilmesse.

‒ Det har vært mye snakk om selvkjørende teknologi og autonome kjøretøy i flere år nå, og det er veldig stas for oss et av ledende elbilprodusentene velger å ha Europa-premiere hos oss i Norge.

(Foto: eCarExpo)

Premiere på framtidens bil skjer fredag formiddag, og dette er en flerbruksbil som heter M-Vision designet for å vise vei for globale autonome kjøreteknologier.

– Etter premieren på elbilen, skal også tema diskuteres i et panel, sier Fägersten.

‒ Hvordan ser sikkerheten og aksepten ut rundt førerløse transporttjenester? Hva kreves for å gå fra pilotprosjekter til storskala produksjon? Dette er bare noen av spørsmålene vi vil få svar på når representanter fra Zeekr, Ruter og Holo møtes til diskusjon.

Bilmessen skal ikke bare vise fram nye elbiler, men skal også åpne for at de besøkende kan få prøvekjørt bilene. I tillegg til premierer finner også et 20-talls elbilmodeller veien til eCarExpo Oslo, og mange av disse kan også de besøkende teste selv.

Det handler altså ikke kun om nye biler, og blant annet er Pay N Charge på plass. De har 15 års erfaring fra Sverige innen ubemannet betaling og over 8.000 aktive terminaler, blant annet med en AC-lader med bankkortbetaling og en ny lader for delt eierskap i borettslag.

De tilbyr noe veldig etterspurt, nemlig en betalingsmetode uten behov for forhåndsregistrering, ladekort eller RFID og ble kåret til årets ladestasjon i Sverige 2021.

– Dette for fleksibiliteten og enkelheten gjennom den integrerte bankkortleseren. Nå ønsker vi å bidra til den grønne omstillingen med vår unike kunnskap innen betalingssystemer for elbillading, sier Anders Jaxhagen, teknisk direktør i Pay N Charge Sverige og Norge.

–Vi tror på åpne og tilgjengelige betalingssystemer som ikke krever registrering, og derfor har alle våre ladere også en integrert bankkortleser, legger Victor Jaxhagen, markedssjef Pay N Charge Norge, til.

Ok, det blir altså mye elbil-snacks på messen, men for mange blir selve elbilene høydepunktet. Og det er altså duket for 14 premierer, og her har eCarExpo laget en oversikt som forklarer hvilke biler som er på plass i Lillestrøm og som får premierer fredag.  

Polestar 4

(Foto: Polestar)

Dette er en SUV-coupé som forvandler aerodynamikken til en coupé og plassen til en SUV til en ny type SUV-coupé. Modellen skiller seg ut ved å ha et bakovervendt HD-kamera i stedet for en bakrute.

Premierevisning på standen kl. 09.00.

Zeekr 001

(Foto: Zeekr)

Zeekr er et nytt bilmerke kommer inn på det norske markedet. Zeekr 001 er en fem meter lang og luksuriøs shooting brake som kommer i tre forskjellige versjoner, alle med 100 kWh batteri og solid ytelse.

Premierevisning på standen kl. 10.30.

Zeekr M-Vision

(Foto: Geely/eCarExpo)

Et mobilitetskjøretøy designet for autonom kjøring. Den er basert på den unike modulære SEA-M-arkitekturen som presenterer en intelligent løsning med potensial til å støtte et bredt spekter av fremtidige autonome produkter.

Premierevisning på standen kl. 10.50.

Zeekr X

(Foto: Zeekr)

En kompakt SUV med rask ytelse – toppversjonen med firehjulstrekk klarer 0-100 km/t på bare 3,8 sekunder.

Toyota Urban SUV Concept

(Foto: Toyota)

En forsmak på en kompakt modell i serien av seks dedikerte elbiler som Toyota lanserer innen 2026. Modellen vil leveres med to batteristørrelser og drift på to eller fire hjul.

Toyota Sport Crossover Concept

(Foto: Toyota)

Dette er et attraktivt alternativ for førstegangs-kjøpere av elbiler, og et stilig alternativ til SUV-er. Den har fem dører, og et stort bagasjerom. I tillegg er det rikelig med benplass bak i Sport Crossover- konseptet.

Premierevisning på standen kl. 11.15  

Mini Cooper SE og Mini Countryman

Mini Countryman S ALL4. (Foto: Mini)

Dette er biler som du kjenner igjen, men under panseret er alt nytt! Både batteristørrelse og rekkevidde er nesten doblet.

Premierevisning på standen kl. 11.30

Voyah Dream

(Foto: Voyah)

Voyahs helt nye storbil Dream er straks klar for norske veier, og på eCarExpo kan «hvermannsen» virkelig få testet ut den luksuriøse MPV´en for første gang.

Premierevisning på standen kl. 11.45

Renault Scenic

(Foto: Renault)

Alt er elektrifisert og nytt bortsett fra navnet. En kompakt og smart familiebil som tar deg 625 kilometer på én ladning.

Premierevisning på standen kl. 12.00

Lotus Emeya

(Foto: Lotus)

Hyper-GT-bilen Lotus Emeya klarer 0–100 km/t på 2,78 sekunder. Den topper med 256 km/t. Tvillingmotorene yter 905 hestekrefter og 986 Nm.

Premierevisning på standen: kl.13.00

Lucid Air

(Foto: Lucid)

Den amerikanske luksusbilprodusenten Lucid kommer til eCarExpo med modellen Air. På utstillingsgulvet vil du kunne gjøre deg kjent med Pure- og Grand Touring-versjonene. Det blir også to eksemplarer til prøvekjøring.

Premierevisning på standen kl. 13.15

BMW i5 Touring

(Foto: BMW)

Lanseres først i to varianter, BMW i5 eDrive40 Touring og BMW i5 M60 Touring, og kjennetegnes av et distinktivt design og den umiskjennelige BMW-dynamikken mellom sportslige og komfororienterte egenskaper.

Men det er altså ikke alt. For det vises også mange elbiler som allerede er tilgjengelig på markedet, og flere av disse blir det også mulig å prøve under helgens messe.

Dette er bilene som finner veien til historiens aller første eCarExpo Oslo i tillegg til premierer:

 • Lexus RZ 450e
 • Lexus UX 300e
 • Lotus Eletre
 • Nio ET5
 • Nio ES8
 • Nio ET5 Touring
 • Nio ET7
 • Nio EL7
 • Nio EL6
 • Polestar 2
 • Renault Megane E- Tech electric
 • Toyota bZ4X
 • Tesla Model 3
 • Tesla Model X
 • Tesla Model Y
 • Volvo EX30
 • Volvo XC40
 • Voyah Free
 • Xpeng G9
Les også:

Debatt