I dag har alle smartmobiler, og de fleste har erfart hvordan batteriet blir dårligere med årene. Så det er ikke noe rart at mange også er bekymret når de skal kjøpe en brukt elbil som har rullet endel kilometer. For ja, da er de også ladet mange ganger.
NAF sier at skjulte skader og svekket batteri er to store bekymringer hos de som vurderer en brukt elbil, men har en god og betryggende nyhet.
– Vi har testet mer enn 3.000 elbilbatterier, og det er liten grunn til å være bekymret for at batteriet ikke holder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Det er ikke veldig rart at mange bekymrer seg over batterikvaliteten, for det å bytte ut en batteripakke kan i mange tilfeller koste flere hundre tusen kroner. I NAFs Elbilmonitor kommer det også fram at mange som vurderer å kjøpe brukt elbil frykter nettopp at batteriet er svekket eller skadet.
– Av de over 3.000 batteritestene vi har gjennomført på våre sentre, var det feil på kun seks batterier, sier Sødal.
– Det viser at elbilbatteriene holder seg godt og sannsynligvis holder lenger enn bilene.

Nå skal det sies at de fleste batteritestene NAF har gjennomført er på biler som er relativt nye, fem år eller yngre. NAF legger til at andre studier også tyder på at batterihelsen også til eldre biler er ganske bra.
– Alt tyder på at batteriene er noe av det mest holdbare i elbilene. Det er andre komponenter som ryker før batteriet og bilen vil høyst sannsynlig vrakes av helt andre årsaker enn et ødelagt batteri, sier NAF-rådgiveren.
NAF kan selvsagt ikke komme med en slik gla’nyhet uten å komme med noen råd, for akkurat som med mobilen kan man ta grep som tar vare på batteriet enda litt bedre.
NAF sier at majoriteten av elbilistene først og fremst lader bilen hjemme.
– Saktelading er det beste for batteriet, sier Sødal.
– I hverdagen er det lurt å begrense ladingen til 80 prosent, fordi stadig topplading sliter på batteriet. Unngå også å kjøre batteriet helt tomt.
Og så er det et annet smart råd.
– Vi anbefaler å klattlade, det vil si at du plugger bilen til når du kommer hjem. Batteriet liker jevnlig lading og gjerne litt om gangen, sier Sødal.
Den store stygge ulven her er hurtigladingen som sliter aller mest på batteriet, men de fleste gjør dette så sjeldent at det uansett ikke er noe problem. Ifølge Elbilmonitor hurtiglader så mange som 2 av 3 sjeldnere enn én gang per måned.
Det er flere gode nyheter.
For varme er ikke en god venn av batteriene, og i Norge er halve året med vinterlig klima.
– Kulden gir deg færre kilometer på vinterstid, men har mindre å si for batteriets helse over tid enn det varme har, avslutter Nils Sødal.
Så ja, du må muligens lade litt mer på vinteren, men akkurat i dette tilfellet er det altså positivt.
NAF sier ikke noe om hvor mye batterikapasitet brukte elbiler i snitt har mistet, for du må altså ta høyde for at den brukte elbilen har litt dårligere rekkevidde enn den hadde da den var helt ny.
Les også: