Annonse
Hjem Nyheter Livsfarlige takbokser

Livsfarlige takbokser

NAF har testet 9 takbokser, og 4 av dem fikk stryk. Se urovekkende video.

Takbokser er som designet for skiglade nordmenn, og tusenvis av norske bilister frakter ski og annet utstyr på taket når de setter kurs for vinterdestinasjonen. Men det er ikke kun positive sider med slike bokser.

For det første kan en feil lastet takboks gjøre bilen mer ustabil og på den måten føre til ulykker, og for det andre kan de representere en livsfare om ulykken først er ute.

For en fersk test gjennomført av NAF sammen med Testfakta avslører at det finnes ganske så mange dårlige takbokser på markedet.

– Testen viser alvorlige feil, ski som kommer som prosjektiler ut av boksene og bokser som flyr av taket ved kollisjon i lav hastighet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Saken fortsetter under Annonsen

Og han mener virkelig lav hastighet.

Takboksene er nemlig testet i 30- og 40 km/t, og man holder som regel en mye høyere hastighet enn dette når man er på tur med en takboks på toppen av bilen.

Selv i slike lave hastigheter var det flere som ikke holdt mål.

‒ Mange kjører til fjells i god tro om at taklasten er godt sikret i en takboks. Testen viser at en kollisjon med boks og innhold kan være livsfarlig allerede i lave hastigheter, sier Sødal.

– Jeg tenker med gru på hva som skjer i en krasj i 80 kilometer i timen på landeveien på tur til hytta, sier han bekymret.

Dette er andre gang forbundet tester takbokser, og den første tilbake i 2016 avdekte store svakheter. Den gang kollisjonstestet de boksene i 40 km/t, og resultatet var at både ski og staver føk ut av boksene, og noen av boksene gikk til og med i oppløsning.

Og selv om det nå er bedring å spore blant noen av takboksene, er det fortsatt flere som ifølge NAF aldri burde vært på markedet og ikke oppfyller minimumskravet for kollisjonssikkerhet.

For den ferske testen viser at 4 av de 9 populære takboksene de har testet får stryk, mens plastboksen Thule XL Motion er testens soleklare vinner. Den får kun én mindre åpning foran i kollisjonstesten, mens innholdet holdes fastspent under kollisjonen. Boksen er ifølge Sødal vanntett og lett å håndtere.

Testen som er gjennomført ved forskningsinstituttet RISE i Sverige, avduker at takboksene fra Hamron og Calix løsner og flyr av ved en kollisjon i 40 km/t.

Boksene av merket Hamron, Carwise og Biltema åpner seg og innholdet flyr ut av boksen i krasjen i 30 km/t, dette til tross for at alle ski og annet utstyr i boksen var sikret forsvarlig med stropper. Stroppene tålte rett og slett ikke kollisjonen.

– Dette viser hvor viktig det er å velge en sikker takboks. Og det er avgjørende å være nøye med monteringen av takboksen og ikke minst stropping av lasten inne i takboksen. Det er katastrofalt om skiene raser ut av boksen i en kollisjon. Tenk hvis skiene skulle treffe noen, sier Sødal.

Problemet med takbokser er at det ikke en finnes produktkrav spesielt for slike, men at dette faller inn under krav om lastsikring i «Forskrift om bruk av kjøretøy».

Forskriften sier at taklast må tåle å utsettes for 1G, noe som tilsvarer en kraftig nedbremsing.

De fleste produsentene får ifølge NAF sine produkter godkjent etter en standard som kalles City Crash, en kollisjon i 30 km/t som tilsvarer en kraftig nedbremsing eller nødbrems på motorveien.

Testen utført av NAF avslører også at produsentene av boksene Carwise og Hamron velger en annen norm og kollisjonstester boksene i 18 km/t.

– Testen viser at deler av bransjen ikke tar sine egne rammevilkår eller sikkerhet på alvor. De klarer ikke enes om en felles standard, og det er kritikkverdig. Til sammenlikning testes biler i 64 km/t i Euro NCAP-testene, noe som gir over det dobbelte av energi i bevegelse sammenliknet med hastigheten i vår test. Vi håper produsentene tar dette på alvor og skjerper kravene, avslutter Nils Sødal.

Så hvor dårlig står det til?

Jo, her er boksen som endte sist i testen til NAF, og dette ser langt fra bra ut. Det ser faktisk urovekkende farlig ut, både for de som kjører med en slik boks og for medtrafikantene. Hamron Spark lekker som en sil, og lasten og boksen flyr av taket som et prosjektil.

Her kan du lese hele testen, og mer om hver av de 9 takboksene.

Følg bil24 på Facebook

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,812FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker