Annonse
Hjem Forbruker En feilpakket bil kan være livsfarlig

En feilpakket bil kan være livsfarlig

Unngå for all del å gjøre feriebilen om til en dødsfelle.

Nordmenn kjøper store biler som aldri før. Men med de mange SUV-modellene kommer det også en ny utfordring ‒ hvordan pakke den riktig.

For som NAF påpeker: Det er livsviktig å pakke feriebilen skikkelig.

‒ Tenk gjennom hvor mye dere faktisk trenger å ta med og bruk litt ekstra tid på å sikre bagasjen, oppfordrer Nils Sødal, fungerende kommunikasjonssjef i NAF.

Vi pakker som kjent etter størrelsen. Så jo større koffert man har jo mer drar man med seg på flyturene. Og jo større bil man har jo mer tar man med seg på bilturene.

Saken fortsetter under Annonsen

‒ Så for å få en sikker pakket bil, bør man først tenke gjennom hva man kan kutte ut å ha med, sier Sødal.

Fordelen med nye biler er at det ofte er mange festepunkter i bagasjerommet, så det smarteste er å begynne med å gjøre lastestropper klare.

Deretter skal den tyngste bagasjen nederst og inn mot bakseteryggen. Dette fører til at både bagasjen og bilen blir mer stabil.

Når alt er pakket festes stroppene.

‒ Det å bruke litt ekstra tid på å stroppe fast bagasjen er veldig lurt. Da vil bagasjen ligge mer stabilt og holde seg i ro hvis uhellet er ute, råder Sødal.

Punkt nummer to er de løse gjenstandene i kupéen. Ved en bråstopp eller kollisjon vil løse gjenstander komme med en kraft tilsvarende mange ganger gjenstandens vekt. Tester NAF har gjennomført viser at løse gjenstander kan være livsfarlige i en kollisjon eller ved en bråstopp.

‒ En iPad som veier rundt en halv kilo kommer med en kraft tilsvarende 12 kilo ved en bråstopp i 50 kilometer i timen, sier Sødal.

Gjensidige har regnet ut at en halvliter plastflaske vil få en vekt av 5 kilo i 50 km/t, og 10 kilo om stoppen skjer fra 70 km/t.

‒ Det skal ikke store gjenstanden til før den utgjør en potensiell dødsårsak ved en bilulykke. Selv ved lave hastigheter blir løse gjenstander i bilen livsfarlige ved en bråstopp, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Så kun myke gjenstander kan være løse inne i selve bilen, og det resterende må pakkes adskilt.

‒ Skal man bruke nettbrett til underholdning for barna, må det sikres skikkelig. Da må man skaffe en holder som kan festes på nakkestøttene til forsetene, sier Sødal.

Det er ikke bare SUV som har kommet de siste årene. Takbokser blir stadig mer populære, og man må også tenke seg godt om når man laster disse.

Det er ikke smart å fylle en eventuell takboks med tunge gjenstander. For det første er det en maks vekt på hva takboksen tåler, og for det andre vil kjøreegenskapene forandres vesentlig om det blir mye vekt på taket.

Det er også viktig å huske at det er vektbegrensninger å forholde deg til. Tre vektgrenser må sjekkes: 

  • Hvor mange kilo selve takboksen tåler
  • Hvor mange kilo takstativene som boksen festes til, tåler
  • Hvor tung last selve biltaket tåler

‒ Det er den laveste av disse vektgrensene man skal forholde seg til, understreker Sødal.

Husk også å drikke mye vann under kjøreturen, og ta flittige pauser. Og sjåføren bør absolutt unngå å trykke på mobilen under kjøreturen.

Her er NAFs pakkeanbefalinger til bilistene:

  • Ikke la gjenstander ligge usikret i bilen.
  • Bruk tid på å sikre lasten.
  • Bruk festepunktene i bilen.
  • Fordel vekten. Tung bagasje skal ligge lavt og langt fram i bagasjerommet.
  • Sjekk bilens instruksjonsbok for tillatt maksimal last.
  • Ikke overstig tillatt aksellast
  • Sørg for riktig dekktrykk. Dette finner du i bilens instruksjonsbok.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,772FansLik
83FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker