Annonse
Hjem Forbruker Piggdekk oppnådde historisk resultat

Piggdekk oppnådde historisk resultat

Når høstmørket senker seg kommer også NAF med sin årlige test av vinterdekk.

Nå er det ikke NAF som gjennomfører selve dekktestene, men dette gjøres ved hjelp av profesjonelle aktører og moderne teknologi på testsenteret Test World som ligger i Ivalo ikke så veldig langt unna Finnmark i Nord-Finland. Det er bladet Motor som er ansvarlig for den norske testen, og de tester både sommerdekk og vinterdekk avhengig av årstid.

Årets vinterdekktester ble gjennomført med to Ford Focus 2017-modeller, og dekkene ble om det var mulig kjøpt inn fra butikk. Testene inkluderer bremsing, akselerasjon, kjøreegenskaper, kjørefølelse, støy og stabilitet, og dekkene hadde en dimensjon på 205/55R16.

Og at dekkene blir bedre for hvert eneste år er denne testen et bevis på, og veldig mange av dekkene scoret over 90 poeng.

I fjor endte piggdekket fra Michelin på en svak 10. plass, mens det nå klatrer helt opp til 2. plass. Men ikke nok med det, piggdekket oppnår et historisk godt resultat på et bestemt underlag.

Saken fortsetter under Annonsen

‒ På is presterer Michelin med sine 250 pigger, ekstremt bra, sier Jukka Antila, testsjef i Test World,

‒ Faktisk er det de beste resultatene som noensinne er oppnådd, fortsetter Antila, som har vurdert dekk for Motor i en årrekke.

Så om du kjører mye på islagt underlag er Michelins X-Ice North 4 et godt valg, og dekket scoret så godt i andre kategorier også at det holdt til i 2. plass med 95,7 poeng.

Men dekket gikk altså ikke helt til topps i testen.

Det gjorde derimot de finske dekkene fra Nokian. Det oppnådde godt over 9 poeng (10 maks) i 13 av 14 kategorier, og kun dekkstøyen trakk ned (8,4 poeng). Nokian Hakkapeliita 9 er altså en strålende allround-dekk som oppnådde sterke 95,9 poeng sammenlagt.

Faktisk oppnådde 12 av 16 vinterdekkene over 90 poeng, så konkurransen har blitt tøff helt i toppen.

Men testen avslørte også at det er tilnærmet umulig å produsere et piggfritt vinterdekk som tilfredsstiller alle føreforhold. Dekket fra Pirelli er nest best av de piggfrie dekkene i bremsestestene på is og på tørr asfalt, men nest dårligst i bremsetestene på snø og på våt asfalt.

‒ Skal du velge dekk som passer best for deg og din bil, må du lese deltestene og finne dekkene som leverer best på de kjøreforholdene du har i hverdagen, mener Øivind A. Monn-Iversen, journalist i Motor.

NAF understreker at dekkene er den eneste kontakten bilen din har med bakken, og det er livsviktig at dekkene er gode og takler krevende nordiske kjøreforhold godt.

‒ Du har fire håndflater på bakken i form av dekkene. Det er en billig livsforsikring å investere i gode dekk, Monn-Iversen.

Her er resultatene delt opp i de to kategoriene, og klikk på navnene for å lese mer inngående om testresultatene på motor.no.

Piggdekk:

 1. Nokian Hakkapeliita 9
 2. Michelin X-Ice North 4
 3. Continental Icecontact2
 4. Hankook Winter I*Pike RS2 W429
 5. Bridgestone Noranza 001
 6. Goodyear Ultragrip Ice Arctic
 7. Gislaved Nord Frost 200
 8. Sava Eskimo Stud

Piggfrie dekk:

 1. Continental Contivikingcontact 7
 2. Pirelli Ice Zero Fr
 3. Goodyear Ultra Grip Ice 2
 4. Nokian Hakkapeliita R3
 5. Bridgestone Blizzak WS80
 6. Hankook Winter I*Cept IZ2
 7. Michelin X-Ice X13
 8. Nokian Nordman Rs2

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker