Såkalte ellipser, runde markeringer, i kjørebanen som styrer føreren inn i et tryggere sporvalg gjennom svinger. Her fra Tirol i Østerrike. (Fotos: MCF)

Flere grep kan redde MC-liv

I løpet av årets første halvår omkom 12 mennesker på MC, og senest i juni dominerte MC dødsstatistikken. Bransjen selv kommer nå med flere forslag.


Vi har lagt bak oss en dyster juni når det kommer til omkomne i trafikken. 17 mennesker mistet nemlig livet i forrige måned, og av de 50 som mistet livet i trafikken det første halvåret var 12 på motorsykkel. Dette er to flere enn i 2014, et år da hele 75 mistet livet det første halvåret.

Bare i juni omkom fem motorsyklister på norske veier, og NAF er klar på at noe må gjøres.

-->
– Vi må ta inn over oss at vi er en utsatt trafikantgruppe og kjøre deretter. Det er på tide at motorsyklister i større grad tenker over egen sikkerhet, sier leder i NAF MC, Jan Harry Svendsen.

– Jeg ser dessverre alt for mange motorsyklister som tar unødvendige sjanser, enten det er for å vinne en billengde i kø eller ved kjøring på landevei, sier mannen som selv er en aktiv MC-fører. 

Tall og statistikk kan som kjent brukes på mange måter. Motorsykkelimportørenes Forening (MCF) sier at det nå er over 250.000 motorsyklister her i Norge, og målt mot antall kjørende og kjørte kilometer er risikoen for å bli drept eller hardt skadet på MC redusert med over 90 prosent siden 1980-tallet.

Men også de er klar på at hver alvorlig ulykke er en for mye, og bransjen kommer nå med flere forslag for å øke sikkerheten. 

– Bedre veimerking, MC-sikre autovern og beskiltning i utsatte svinger er viktig. MC-sikkerhet handler om å gi førerne verktøy til å ta bedre valg – ikke å ta fra dem friheten, sier Olea Kvalsvik, leder i sentralstyret til Norsk Motorcykkel Union (NMCU) og president i den europeiske MC-organisasjonen FEMA. 

– Teknologi som airbagbekledning og ABS, kombinert med etterutdanning og smartere infrastruktur, er veien videre. Vi ser også at vi kan lære mye av hvordan de har jobbet med MC-sikkerhet og veimerking med mer i Østerrike.

Norge har de siste årene blitt verdens mest trafikksikre land, og mange ser nå over til Norge for å se hva vi har gjort. Men på MC-feltet går ikke tallene ned, og til tross for at det i første halvår var 33 prosent færre omkomne i trafikken målt mot 2014, var det altså to flere MC-førere som omkom sammenlignet med det året. Det er altså opp 20 prosent. 

– Norge er allerede verdens tryggeste land å kjøre motorsykkel i, men potensialet for ytterligere forbedring er betydelig – og tiltakene er ofte både enkle og billige, sier Per-Anton Vinje, styreleder i Motorsykkelimportørenes Forening. 

MCF representerer altså de største merkene som selges i Norge, og under Arendalsuka samler de hele bransjen samt viktige etater inkludert Samferdselsdepartementet, Statens Vegvesen, politiet, Statens vegvesen, Trygg Trafikk og NMCU. Målet er å komme opp med ideer rundt sikkerheten.

– Vi må fokusere på tiltak som faktisk virker for å ytterligere begrense ulykker: Førerutvikling, tryggere veimiljø, bedre veimerking som i Østerrike med ellipser og beskyttelsesutstyr som å oppfordre MC-førere til å bruke airbag, sier Arve Lønnum, sekretær i MCF og som kjenner utviklingen innenfor kjøreteknikk og ulykker på MC i detalj for de siste 30-40 år.

– Nedgangen i MC-ulykker de siste 20 årene skyldes målrettet samarbeid mellom myndigheter, politiet, Statens vegvesen, Trygg Trafikk, NMCU og bransjeaktører. Denne MC-dugnaden er unik i europeisk sammenheng og har gitt imponerende resultater.

Men Lønnum peker på et viktig punkt. 

– Vi må erkjenne én urovekkende trend: 70-80 prosent av dødsulykkene skyldes at føreren selv kjører ut av veien – ofte uten at det skjer noe teknisk galt eller at andre trafikanter er involvert. Disse ulykkene skjer fordi føreren overvurderer egne ferdigheter, velger feil spor eller reagerer feil i kritiske situasjoner. Slike feil blir unødvendig hardt straffet av et veimiljø som ikke tilgir.

Lønnum peker særlig på autovern og skiltstolper.

– Et enkelt, men effektivt tiltak som vinner frem i Tyskland og Østerrike er bruk av såkalte ellipser – runde markeringer i kjørebanen som styrer føreren inn i et tryggere sporvalg gjennom svinger. Dette har der de er etablert, ført til en dokumentert ulykkesreduksjon på hele 80 prosent, ifølge Kuratorium für Verkehrssicherheit, som er Trygg Trafikk i Østerrike, sier han. 

– Det er nesten utrolig at så enkle tiltak kan gi så store resultater. Disse ellipsene bør umiddelbart prøves ut på ulykkesbelastede strekninger i Norge, sier Arild Lind, daglig leder i Norsk Motorcykkel Union (NMCU). 

Den norske interesserorganisasjonen sier at de nylig ledet en norsk delegasjon for å se på ulike tiltak i Østerrike.

– Et annet viktig tiltak handler om veimiljøet rundt motorsykkelen. Metallrekkverk og stålskilt utgjør ofte den dødelige forskjellen ved en utforkjøring. I flere europeiske land erstattes slike med plastskilt, jordvoller og MC-vennlige rekkverk – tilgivende veimiljøer som redder liv, sier Lønnum.

– Her er vi spesielt opptatt av at Statens Vegvesen må slutte å montere nye dødsfeller langs veiene.

Her bilde av et ett litt mer gammeldags MC-rekkverk i Tirol, og her er det ingenting å bli kuttet opp av. Nye, fjærende systemer under testing i Tyskland.

En annen ting MCF peker på er bruk av kollisjonspute, som de kaller for en gamechanger. 

– Vi har i flere år fremmet budskapet om bruk av airbag som en naturlig del av bekledning for motorsyklister, sier Lønnum. 

MCF sier at foreløpige tall fra motorsporten og uavhengige tester viser muligheter til dramatisk reduksjon i skadeomfanget når feil blir gjort, og legger til at kollisjonspute er det viktigste individuelle tiltaket føreren selv kan gjøre for egen sikkerhet.

Kvalsvik hos NMCU er dog klar på en ting: 

– Vi må ikke regulere oss bort fra gleden ved å kjøre MC, understreker hun.

– La oss heller investere i kunnskap, tryggere veier og moderne teknologi. Norge kan være et foregangsland for hele Europa også her.

Les også:

Hva tenker du

Les mer om:

Ulykker MC Motor

Les også