Det går rundt, også for en del bilister, i rundkjøringer. (Foto: If)

Har vi blitt dårligere til å kjøre rundkjøringer?

Med inntoget av girstang-frie biler er det en ting mindre å huske på bak rattet, og man skulle tro at vi ble bedre å kjøre rundkjøringer. Men, nei...


Siden 2016 har det vært mulig å ta førerkortet for automatbiler, for det er nå slik at nesten alle nybilene som selges kommer uten en girstang. Og her hjelper selvsagt elbilene på, for de trenger som kjent ikke gir. 

Og det er muligens en av grunnen til at antall ulykker i den fryktede rundkjøring gikk ned, for slipper man å gire kan man konsentrere seg enda mer om selve kjøringen. Det bør være positivt, men var denne nedgangen bare et blaff?

-->
Ok, la oss sjekke noen tall. Spoler vi 11 år tilbake, to år før automatlappen, viser skadetall fra Finans Norge at det var 3.844 skadetilfeller i rundkjøringer. Det smalt altså over 10 ganger i rundkjøringene hver dag det året. 

Etter automatlappen kom falt dette, og mellom 2017 og 2021 ble det meldt inn mellom 1.900 og 2.700 skadetilfeller i rundkjøringer. En grei nedgang, altså. 

Men nå har det snudd, og fjoråret var til og med langt verre enn 2014. I 2024 ble det nemlig meldt inn formidable 5.098 skader, noe som betyr at det smalt 14 ganger i rundkjøringene hver eneste dag. 

– Den negative utviklingen er beklagelig. Å kjøre i rundkjøring er vel så mye en sosial ferdighet som en trafikkteknisk øvelse, sier Andre N. Oldebråten, leder for bilskader i If.

– Rundkjøringer ble i sin tid ble innført for å senke skaderisikoen i kryss og få trafikken til å flyte bedre. Likevel er det like viktig her som på en motorvei å følge godt med, få god oversikt og vise aktsomhet, både for andre kjøretøyer, fotgjengere og syklister.

Det er kanskje ikke så rart at mange blir litt forvirret i rundkjøringene, for vi klarer ikke en gang å bli enig om hvordan man skal blinke i disse. Skal man også blinke inn? Eller kun blinke ut? 

– Å diskutere «blinke eller ikke blinke til venstre før rundkjøring» kan skape skarpe fronter, slår Oldebråten fast.

«Tabben» her er at det har kommet en anbefaling, men ikke et krav. I nyere tid anbefaler de fleste kjøreskolelærerne at man blinker inn i rundkjøringene, mens de som har hatt sertifikatet endel år er opplært til kun å blinke ut. 

Det er altså ikke noe krav å blinke inn, men Statens vegvesen sier at dette i mange tilfeller kan være en nyttig informasjon for andre trafikanter. 

– Selv om det nok føles uvant å blinke for en del, vet vi at blant andre yrkessjåfører setter stor pris på tilleggsinformasjonen dette gir i trafikksituasjonen, sier Oldebråten.

– Hemmeligheten til god flyt i rundkjøringer er at andre skjønner hva du skal gjøre på et så tidlig tidspunkt som mulig. Gjennom å senke farten, feltplassering og tegngivning gir du signaler til andre i trafikken. I noen situasjoner kan faktisk blikkontakt og bruk av håndbevegelser løse oppgaver i en rundkjøring. Det tror jeg mange har opplevd selv.

Det verste man kan gjøre er å forvirre de andre i rundkjøringen, og skal vi tolke etter skadetallene går det stadig mer rundt for bilistene når de skal håndtere den fryktede rundkjøringen. 

Les også:

Hva tenker du

Les mer om:

Forbruker If Motor

Les også