Nye biler har en SOS-knapp, og bruk gjerne den om du kommer til en ulykke. (Foto: NAF)

Dette skal du gjøre når du kommer til en trafikkulykke

Du er pliktig til å hjelpe om du kommer til et ulykkessted.


Det bør være åpenbart; du skal hjelpe til om du kommer til en ulykke. Men noen dropper dette, og her er det ulike grunner. Noen bryr seg ikke, noen mener de ikke har tid og noen tør rett og slett ikke. 

For det kan selvsagt være utfordrende å komme til alvorlige ulykker med kaotiske scener, men her kan det altså stå mellom liv og død. 

-->
Hvor viktig det er at folk stopper og hjelper til viser også bøtesatsene, for ja, du risikerer ganske høye bøter om du bare overser ulykken. 

Om det er mindre materielle skader og du overser hjelpeplikten: 7.150 kroner i forelegg. 

Om du ikke underretter om trafikkuhell med selv små personskader: 9.200 kroner i forelegg. 

Dette sier loven om plikter ved trafikkuhell:

«Enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhell, skal straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Denne plikt har, om det er nødvendig, også andre som er i nærheten eller som kommer til stede.»

Så ja, kommer du til et trafikkuhell langs veien, skal du stoppe og hjelpe. 

– Dette er du pliktig til å gjøre, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

– Rask hjelp er avgjørende når det er snakk om trafikkulykker med skadede personer. Holder du hodet kaldt og følger våre råd, er du med på å redde folk. 

Og de rådene får du her, så les de så er du godt forberedt om du kommer til en ulykke. Og husk, all hjelp er god hjelp, uansett hvor liten den måtte være. 

Dette gjør du når du kommer til et trafikkuhell med personskade:

1: Stans

Stans bilen med en viss avstand til ulykkesstedet, slik at nødetatene får plass så nær som mulig. Sett umiddelbart på nødblinken. Din bil vil fungere som en veisperring og varsling for andre. I mørket kan billysene brukes til å lyse opp ulykkesstedet. 

2: Sikre deg selv – ta på refleksvest  

Ta på egen refleksvest før du forlater bilen. 

3: Sikre skadestedet 

Hvis ingen ennå har tatt ansvar, så må du gjøre dette. Hvis mulig, få noen til å sette ut varseltrekant og å stanse trafikken. Slik hindrer man flere i å bli innblandet.  

Hvis noen allerede har tatt dette ansvaret, følger du beskjeder som blir gitt og bidrar med sikring.  

4: Skaff oversikt og varsle 

Ring 113 

Hvor 

En så nøyaktig posisjon som mulig er viktig for å kunne sende ambulansen til riktig sted. Har du ikke adressen, bruk 113-appen. Da får 113-sentralen posisjonen din opp i kartet.  

Hvem 

113-sentralen vil gjerne ha navnet på den som ringer. Den som ringer må holde seg nær den som er skadet eller syk. Oppgi nummeret til en mobiltelefon med god batterikapasitet. Sett telefonen din på høyttaler, da kan 113 fortelle deg hva du skal gjøre, samtidig som du har begge hendene fri til å hjelpe. 

Hva 

Beskriv kort, tydelig og konkret hva du ser. Deretter vil operatøren på 113 stille spørsmål for å forstå situasjonen. De vil be deg sjekke tilstanden til den skadde og minne deg på eller forsterke det du skal gjøre. Ditt inntrykk av skadeomfanget vil kunne hjelpe nødetatene når de ankommer. 

5: Du kan også bruke SOS-knappen 

SOS-knappen i bilen kobler deg opp til nærmeste 110-sentral og sender automatisk nødetatene et varsel som gir nøyaktig angivelse av stedet ulykken har skjedd. Du kan kommunisere med operatør uten mobiltelefon. 

Bruk knappen hvis du er først på et ulykkessted, blir vitne til en ulykke eller selv trenger medisinsk hjelp. 

6: Gi livreddende førstehjelp 

Tenk ABC, som står for Airways (frie luftveier), Breathing (pust) og Circulation (blodsirkulasjon). 

Pasienter som roper på hjelp er bevisste. Konsentrer deg først om de som ikke gir lyd fra seg. Sikre frie luftveier ved å bøye hodet forsiktig bakover. Puster pasienten, legg vedkommende i stabilt sideleie eller sørg for at noen holder hodet bakover hvis det ikke er mulig å flytte pasienten. Selv på en varm sommerdag starter nedkjøling umiddelbart. Sørg for at pasientene holder seg varme, ved hjelp av tepper og klær. 

Hvis pasienten ikke puster 

Hvis pasienten ikke puster, start hjerte- og lungeredning med 30 kompresjoner etterfulgt av to innblåsinger. Du skal ikke blåse hardt, men se at brystkassen hever seg. Det er viktig med rytme på kompresjonene.  

Hvis mulig, få noen til å hjelpe med komprimeringen da dette er fysisk krevende. Snakk med hverandre og gi tydelige beskjeder.  

Fortsett med å utføre førstehjelp til nødetatene er på stedet og tydelig gir beskjed om å overta.

Les også:

Hva tenker du

Les mer om:

Forbruker NAF Ulykker Motor

Les også