Vi tipper at dette er historiens eneste åndelige Huracán. (Fotos: Lamborghini)

Da pave Frans fikk en Lamborghini

Folkets pave kjørte kanskje ikke en Lamborghini, men eide faktisk en. Vel, iallfall en kort stund, for denne skulle gi sårt trengte midler til de som trengte hjelp.


I de riktige gamle dager ble de mektigste her på kloden fraktet rundt på en stol, ja, som du har sett på filmer fra Romerriket, og da gjaldt i aller høyeste grad paven – den øverste katolske lederen.

Vi tipper at paven, iallfall her i den moderne verden, var den aller siste som pensjonerte dette transportmiddelet til fordel for noe litt enklere. For, sjokkerende nok, ble paven båret rundt av 12 menn helt fram til 1978.

-->
Men da pave Johannes Paul II inntok tronen tok endelig denne tradisjonen slutt, og inn kom, ja, pavemobilen. Popemobile ble altså ikke en tradisjon før i 1979, selv om paven selvsagt ble kjørt rundt i en rekke biler under sine mange besøk også før dette. 

Den første bilen var en Graham tilbake i 1929, men den som er regnet som et slags startskudd kom da Mercedes ga paven en bil i 1930, en luksuriøs Nürburg 460 Pullman, og i 1965 ble ordet popemobile tatt i bruk da paven ble fraktet rundt i New York i en spesialbygd Lincoln Continental. Han som kjøpte denne i etterkant av besøket reklamerte med «Pope-Mobile» da han leide den ut. 

Det har vært en del snodige biler som har vært offisielle pavemobiler, noe også den aller første etter at bærestolen ble parkert var. Den kom nemlig fra et polsk merke, men ikke at det var så veldig overraskende. Johannes Paul II, valgt til pave i oktober 1978, var nemlig polsk.

Denne pavemobilen ble brukt under pavens aller første utenlandsbesøk, og ja, den gikk til Polen. Polske FSC Star, for lengst nedlagt, fikk jobben med å snekre sammen den som innledet rekken med pavemobiler. 

Den neste ble en Ford F-serie brukt under et besøk i Irland i 1979, og da han svingte innom folkerike Tyskland året etter sto Mercedes klar med en stjernebil. 

De hadde et perfekt utgangspunkt, G-klasse, og denne ble den første «ordentlige» pavemobilen. For i 1981 ble paven utsatt for et attentat, og etter det dukket også det berømte glassburet i skuddsikkert glass opp. 

Siden har det vært en rekke pavemobiler, men langt fra alle like overdådige. Som den til den folkekjære pave Frans som forlot oss i påsken. 

Den argentinske paven opprinnelig fra Buenos Aires har flere ganger understreket at han var en enkel mann fra fattige kår, og foretrakk blant annet kollektiv transport da han var kardinal. Kanskje ikke så rart akkurat det – faren jobbet for jernbanen. 

Over i Vatikanet er det sikkert så som så med jernbane, så av og til måtte mannen med fødenavnet Jorge Mario Bergoglio kjøre selv. Og hva hoppet han inn i? Jo, en Ford Focus fra Vatikanets bilpark. Om den ikke var ledig hoppet han mer enn gjerne inn i en 1984-modell Renault 4.

Paven har også hatt det som må være den mest folkelige pavemobilen de siste tiårene, for en av disse kom faktisk fra det rumenske billigmerket Dacia og var en Duster. Jepp. 

Men den 266. paven har også eid den rake motsetningen av det som er folkebilen ute i Europa, for det kan man trygt si at en Lamborghini Huracán er. Den er lav, dyr og rask, mens Duster er høy, billig og treg. 

Det finnes dog et lite fellestrekk – begge var hvite. Men det er stort sett det. 

Nå var det ikke slik at folkelige Johannes Paul II siklet etter en Lambo, men ideen kom fra et italiensk byrå, og Lamborghinis spesialavdeling «Ad Personam» tente selvsagt på den. 

De laget en spesialutgave av Huracán som markerte fargene til Vatikanstatens flagg, lakkert i Bianco Monocerus med Giallo Tiberino dekorert sammen med Huracáns silhuett.

Paven hadde ingen planer om å frese rundt i Vatikanstaten bak rattet på denne, men satte selvsagt stor pris på den svært så generøse og flotte gaven. 

Faktisk så mye at han troppet opp under overleveringen sammen med daværende Lambo-sjef Stefano Domenicali, og passende nok fikk også to av de som bygde den spesielle bilen også være med på overrekkelsen. 

Det skulle kanskje bare mangle, for dette er en perle av en Huracán. 

Dette skjedde i november 2017, og bilen skulle bli i pavens eie fram til 12. mai 2018. Så ja, muligheten for tidens popemobile, og en som var nær beslektet de berømte og svartlakkerte batmobilene, glapp. 

For paven så en helt annen mulighet, og en langt mer edel en. For den potente Huracán-modellen skulle nemlig auksjoneres bort, og det hele til inntekt for tre formål som pave Frans hadde valgt ut. 

De tre var ifølge Lamborghini selv:

Gjenoppbyggingen av Nineve-sletten under beskyttelse av den pavelige stiftelsen «Aiuto alla Chiesa che Soffre» (Hjelp til kirken i nød). Målet med prosjektet var å sikre tilbakeføringen av det kristne samfunnet til Nineve-sletten i Irak ved å gjenoppbygge deres hjem, offentlige bygninger og steder for tilbedelse.

Pave Johannes XXIII-fellesskapet, som er dedikert til å hjelpe kvinner som er ofre for menneskehandel og andre overgrep på 10-årsdagen for fader Oreste Benzis bortgang og 50-årsjubileet (i 2018) for grunnleggelsen av fellesskapet, «Progetto Casa Papa Francesco» (Pave Francis House Project).

To italienske foreninger som utfører aktiviteter hovedsakelig i Afrika: GICAM og «Amici per il Centrafrica» (Venner for Sentral-Afrika), som i mange år jobbet i regionen med initiativer dedikert primært til å hjelpe kvinner og barn i nød.

Vi tipper at det gikk unna med budene, og da hameren til slutt falt hadde prisen steget til solide 715.000 euro. I dagens kurs er det 8,5 millioner kroner. 

Ikke verst, og en Lambo har nok aldri verken før eller andre hjulpet så mange mennesker som denne. 

Og det var helt i pave Frans ånd. 

Les også:

Hva tenker du