Det norske nybilsalget fikk seg en opptur i mars, for Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) opplyser at det ble registrert 13.304 slike i forrige måned.
Det er opp 3.554 målt mot mars 2024, men det var langt flere eierskifter enn dette. For over i bruktmarkedet er det full gass, og i forrige måneder ble det registrert hele 41.420 eierskifter, ifølge OFV.
Og med stadig flere elbiler på bruktmarkedet, det ligger i skrivende stund 17.508 elbiler ute på Finn, dukker det opp en ny utfordring – batteritilstanden.
For som de fleste har opplevd med mobilen så slites batteriet med årene, og dette kan fort bli et problem nå som stadig flere brukte elbiler skifter eiere.
Det er med andre ord et stadig voksende behov for batteritester, det mener iallfall den svenske biljuristen Bo Ericsson.
– Den ene artikkelen etter den andre viser hvor dyrt det er å bytte batteri i en elbil, sier eksperten hos Fordonsjuristen.
– Stadig flere bilkjøpere er bekymret for helsen til batteriet og om batteriet har mistet kapasitet siden bilen var ny, så det er et must å kunne vise bilkjøperen hvordan helsetilstanden (SoH) til elbilens batteri er. Å bytte en motor i en fossildrevet bil fremstår plutselig som billig sammenlignet med å bytte batteri, så vi må ta dette problemet på alvor.
Ericsson vil ha et batterisertifikat over i den svenske salgsprosessen, som i tillegg til data fra tester i annonser og på nett vil skape merverdi i et salg.
Han sier at batterisertifikatet kan brukes til å få en bedre pris på den brukte elbilen når den byttes inn og senere selges, og at dette vil skape trygghet for både bilforhandler og bilkjøper.
Og det er også en god nyhet rundt dette.
For Fordonsjuristen, altså det svenske selskapet, sier at det er på vei en EU-forordningen gjennom Euro 7 som trer i kraft 1. juli hvor det også stilles krav til batteriholdbarhet.
Etter 10.000 kilometer og fem år skal batteriene i en elbil eller plug-in hybrid ha minst 80 prosent kapasitet igjen, etter åtte år og 16.000 kilometer minst 72 prosent.
For lette lastebiler er det noe lavere krav, og dersom disse ikke oppfylles må produsenten iverksette tiltak. Som ja, for eksempel skifte batteri.
Fordonsjuristen nevnte SoH, og dette er batteriets tilstand og viser prosentandelen som representerer batteriets nåværende helse sammenlignet med dets opprinnelige kapasitet. Jo høyere SoH, desto bedre tilstand er batteriet i.
Den svenske bileksperten sier at testing av SoH som føres inn i den digitale serviceboken vil skapte trygghet for både kjøper og selger, og understreker at en høyere SoH også vil gi en høyere verdi ved et bruktbilkjøp.
– Riktig pris og full åpenhet for kunden er en suksessfaktor, sier Ericsson.
– Det viktigste er å informere kunden om batterikapasiteten før de kjøper bilen. Da opptrer vi riktig og vinner kundens tillit. Så er det opp til kunden å avgjøre om bilens pris står i forhold til batteriets kapasitet.
Les også: