Spéirling snur superbilverden på hodet – bokstavelig. (Fotos: McMurtry)

Marktrykk? Denne superbilen suger seg til taket

Dette har du garantert aldri sett før. En superbil som suger seg til taket, og deretter kjører opp-ned. Se video.


Over i Hollywood har vi sett biler kjøre opp-ned i for eksempel tunneler, men vi skal selvsagt ikke tro alt vi ser på film.

Selv Formel 1-biler, de med best marktrykk og høyeste hastigheter rundt svingene, sliter med å kjøre opp-ned selv om de hadde funnet en lang nok og rett nok tunnel, for gravitasjonen har en tendens til å trekke ting ned mot jordkloden. 

-->
Men det finnes en bil som faktisk kan kjøre opp-ned, og dette er ingen hvem som helst i bilverden. 

For da McMurtry Automotive ble grunnlagt tilbake i 2016 hadde mannen bak merket, ingeniørpioneren David McMurtry, en radikal idé. Han ville lage en viftebil som leverer 3G i svinger via 2.000 kilo marktrykk – fra null km/t. 

Dette har resultert i en superbil kalt Spéirling som har nettopp en vifte som genererer marktrykk, og dette har de kalt Downforce-on-Demand. Og hvor godt dette fungerer ville medgründer og administrerende direktør i McMurtry, Thomas Yates, finne ut av. 

I en spesialbygd roterende rigg ved McMurtrys hovedkvarter i engelske Gloucestershire strømmet de ansatte til, for dette ville de virkelig se med egne øyne. Og ja, uavhengige dommere var også på plass.

Dette stuntet kom etter at det ble klart at den særs imponerende bilen hadde satt en ny imponerende rekord rundt Top Gear Test Track-banen, for der knuste den rekorden med 3,1 sekunder. Og ikke tro at dette er en liten sak. 

Rekorden tilhørte nemlig en ekte F1-bil fra 2004, mer eksakt en V10 Renault R24.  

Spéirling har også rekorden i Goodwood Festival of Speed ​​Hillclimb og Laguna Seca Corkskrew.

McMurtry Spéirling er altså en britisk bygd, enkeltseters elektrisk hyperbil som altså opererer i en egen liga. Sir David McMurtry døde dessverre i desember, men arven lever altså videre. 

Det viste de med å kjøre opp-ned i en imponerende oppvisning. 

– Dette var bare en fantastisk dag på kontoret! Å kjøre opp-ned var en helt surrealistisk opplevelse. De 2.000 kilo med downforce som viftesystemet kan generere er virkelig forbløffende å oppleve, og det er flott å vise grunnen til at Spéirling-rekordene våre over hele verden fortsetter å komme, sier Thomas Yates.

– Denne demonstrasjonen var et spennende proof of concept med en liten spesialbygget rigg, men er kanskje bare begynnelsen på hva som er mulig. Med en lengre omvendt bane eller en passende tunnel kan vi kanskje kjøre enda lenger! Gratulerer og takk til hele McMurtry Automotive-teamet, spesielt ingeniørene som er involvert i dagens bil- og viftesystems design.

Så hvordan er det mulig?

Mange har altså hevdet at F1-bilene med sitt enorme marktrykk faktisk kan kjøre opp-ned, men dette har aldri blitt forsøkt. Men med McMurtrys patenterte Downforce-on-Demand-system kan Spéirling akselerere, bremse og svinge med betydelig mer grep enn andre hyperbiler og racerbiler, spesielt i lav hastighet. 

Esset her er altså at bilen selv i null kilometer, altså når den står helt i ro, kan generere enormt marktrykk. Den suger seg altså bokstavelig til overflaten. 

Under rekordforsøket kjørte Thomas Yates Spéirling opp en rampe og inn på en spesialbygd plattform. Deretter roterte gulvet på plattformen og snudde hyperbilen fullstendig. Downforce-on-Demand-systemet skapte et tilstrekkelig vakuum under hyperbilens gulv til å holde den opp ned, og dermed overvant den tyngdekraften. Da bilen var helt på hodet, kjørte Yates den noen centimeter helt uten annen støtte enn viften. 

Løsningen bidrar også til at dette er verdens raskeste bil, for denne klarer 0-96,5 km/t på lynraske 1,5 sekunder og klarer kvartmila (402 meter) på 8 sekunder og kan altså generere mer enn 3G, tre ganger tyngdekraften, i svinger.

Da McMurtry viste fram viftebilen under Goodwood-festivalen i 2021 kom de første spørsmålene om bilen kunne kjøre opp-ned, noe den altså kan.

Den spesifikke bilen som ble brukt til å sette denne rekorden er McMurtry Spéirling Pure Validation Prototype 1 (VP1), som er en videreutvikling av hyperbilen som satte Goodwood-rekorden og er neste steg mot den ferdige produksjonsmodellen, som det kun skal lages 100 eksemplarer av.

De første Spéirling Pure-leveransene skal skje til neste år, og blir enda mer imponerende enn denne prototypen. Blant annet skal produksjonsbilene få et batteri på 100 kWh, noe som åpner for at Spéirling klarer 20 minutter ute på banen i et «GT3-tempo». 

McMurtry understreker at bilen er satt sammen etter de strengeste motorsportsikkerhetsstandardene til LMP1-biler – disse raskeste bilene i Le Mans. Og med et vilt marktrykk så stopper bilene nærmest momentant, noe som selvsagt også er en stor fordel. 

Ok, du har selvsagt lyst til å se verdens første bil kjøre opp-ned, så fest setebeltet og trykk play:

Les også:

Hva tenker du