Ifølge SSB besto fjorårets bilpark av 2,89 millioner personbiler, men antall registrerte tohjulinger som inkluderer både mopeder, lette og tunge sykler var 304.000. Det er altså nærmere 10 ganger flere personbiler enn tohjulinger.
Likevel omkommer rundt 20 personer på motorsykkel i året, og dette er dermed rundt en femtedel av alle vi mister i trafikken. Om vi kun ser på de tunge motorsyklene er det nærmere 20 ganger flere personbiler i den norske bilparken.
Så noe må gjøres for å ta ned dødstallene på tohjulingene, og et enkelt og åpenbart grep finner vi langs veiene.
– Flesteparten av dødsulykkene på motorsykkel skyldes utforkjøring i sving, og underskinner på autovern kan redde liv, sier leder for NAF MC, Jan Harry Svendsen.
MC-avdelingen til NAF reagerer på at det ikke er større fokus på underskinner fra myndighetene.
– Dette er et viktig tiltak for å redusere antall skadde og drepte på motorsykkel, sier Svendsen.
Den hyppigste ulykkesårsaken for de rundt 20 årlige omkomne på motorsykkel er altså utforkjøring i sving.
– Vi reagerer på at man ikke i større grad setter opp underskinner til autovernet i svinger, sier Svendsen.
– Dette redder liv, men likevel bygges det og rustes opp veier uten at man tar hensyn til de mest sårbare trafikantgruppene.
Autovern kan faktisk være det motsatte for tohjulingene, autoikkevern, for mange av disse er laget for å fange opp biler og andre kjøretøy og er ikke tilpasset motorsyklister. Med underskinne på autovernet fanger dette opp motorsyklisten ved en ulykke, forklarer NAF.
– Man trenger ikke så mye fantasi for å forstå hva som skjer dersom en motorsyklist velter i en sving og sklir inn i trestolpene eller stålprofilene som autovernet festes til. Vi reagerer kraftig på at det ikke er mer oppmerksomhet rundt dette som er et enkelt trafikksikkerhetstiltak, sier Svendsen.
Men noen har også sett verdien av slike autovern.

– Innlandet går foran som et godt eksempel. Her ruster man opp flere strekninger og utstyrer disse med underskinner. Det er svært positivt, og vi håper flere følger etter, sier Svendsen og viser til et ambisiøst mål.
– Vi har en nullvisjon som sier noe om at ingen skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Da mener vi dette er en rimelig og fornuftig oppgradering av infrastrukturen langs veiene.
Les også: