I forrige måned kunne Volvo melde at kommende ES90 er den mest teknologiske bilen i merkets historie, og hjernen bak det hele er en dobbel Nvidia Drive AGX Orin-konfigurasjon.
Dette åpner for en spinnvill datakraft, og mer eksakt kan en ES90 beregne 508 billioner operasjoner – i sekundet! Den lynraske og uvirkelige datakraften er selvsagt livsviktig for sikkerheten, men svenskene stopper ikke der.
Nå kan Volvo fortelle at de bruker AI-genererte, naturtro virtuelle verdener som skal bidra til utviklingen av bilenes sikkerhetssystemer.
Mer eksakt henter de data fra virkelige hendelser høstet av avanserte sensorer, som for eksempel fra nødbremsing og unnastyring, og deretter putter de dette inn i et virtuelt miljø for å forske videre.
Her kommer det en avansert beregningsteknologi kalt «gaussisk splatting» inn, og Volvo sier at dette åpner for å lage store mengder realistiske og høyoppløselige 3D-scener og motiver hentet fra den virkelige verden.

Det virtuelle miljøet kan for eksempel manipuleres ved å legge til eller fjerne trafikanter og endre atferden til trafikk eller hindringer på veien – for å skape ulike utfall, forklarer svenskene.
En fordel med en virtuell verden er at ingen blir fysisk skadet, så Volvo kan kjøre det som er av trafikksituasjoner og i alle typer hastigheter, og det selvsagt i en skala som tidligere ikke var mulig.
Dermed kan de utvikle programvare som fungerer godt også i komplekse og sjeldne – men samtidig potensielt farlige – scenarier, samt redusere tiden det tar å eksponere programvaren fra måneder ned til dager, sier de videre.
– Vi har allerede millioner av datapunkter for øyeblikk som aldri inntraff, som vi bruker til å utvikle programvaren vår, sier Alwin Bakkenes, leder for programvareutvikling i Volvo Cars.
– Takket være «gaussisk splatting» kan vi velge en av de sjeldne scenariene og ekspandere den til tusenvis av nye varianter som vi kan trene og validere modellene våre mot. Nå kan vi oppdage sjeldne scenarier før de faktisk inntreffer i en helt annen skala enn tidligere.
I tillegg til en AI-verden benytter Volvo selvsagt også ekte miljøer, og programvare både testes og valideres i vanlige veitester.
Volvo opplyser at de virtuelle miljøene er utviklet internt i samarbeid med Zenseact, et AI- og programvareselskap grunnlagt av Volvo Cars.
I tillegg er prosjektet en del av et doktorgradsprogram for ledende svenske universiteter som skal utforske om nevrale gjengivelsesteknikker vil integreres i fremtidige sikkerhetsinitiativer.
Men ikke tro at bruk av data og avansert teknologi for å øke sikkerheten er noe nytt for Volvo. Faktisk har data samlet inn av Safety Research-teamet spilt en avgjørende rolle i mange av de mest fremtredende sikkerhetsfunksjoner.
Havarikommisjonen Volvo Cars Safety Research Team ble opprettet allerede på 1970-tallet da bilmerket startet å bruke data for å forbedre sikkerhet gjennom. I starten rykket teamet ut til et ulykkessted med målebånd for å måle bremsemerker eller andre kollisjonsindikatorer.
Data og kunnskap fra disse har inspirert en rekke livreddende innovasjoner, som Whiplash Injury Protection System og Side Impact Protection System. Nå kan altså langt mer avanserte metoder løfte sikkerheten til et nytt nivå.
Det åpner samarbeidet med Nvidia for. Den nye generasjonen av elbiler som altså er bygget på kjernecomputere fra selskapet best kjent for sine grafikkort, samler inn data fra ulike sensorer for å forstå hva som skjer i og rundt bilen bedre enn noen gang før.
En AI-superdataplattform drevet av Nvidia DGX-systemer, kontekstualiserer disse dataene, gir ny innsikt og trener fremtidige sikkerhetsmodeller, forklarer bilprodusenten.
Det vil både forbedre og akselerere utviklingen av kunstig intelligens, og superdataplattformen er en del av en nylig investering av Volvo Cars og Zenseact om opprettelsen av et av Nordens største datasentre.
Les også: