I fjor ble det ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken registrert 127.000 nybiler, men det var langt flere som fikk seg en ny bil. For totalt rundet vi en halv million eierskifter gjennom 2024.
Det betyr at det selges mange ganger flere bruktbiler enn nybiler, og det å kjøpe en bruktbil, som ofte koster flere hundretusen, kan være en risikosport med flere fallgruver.
Den åpenbare utfordringen er skjulte feil og mangler som kan gi svære ekstraregninger, og en annen er usynlige skader etter uhell. Her utredes det nå for innføring av et nytt register, hvor skader over et visst prisnivå skal registreres og som kjøperen enkelt kan slå opp i.
En annen faktor som påvirker både verdien på bruktbilen og hvor sannsynlig det er at vanlige bruksfeil dukker opp bilen totale kjørelengde.
En bruktbil kjørt 50.000 kilometer er mye mer verd enn tilsvarende bil kjørt 200.000 kilometer, og det vet selvsagt både kjøper og selger. Og da kan det være fristende for den kjøpende part å jukse med kilometerstanden.
Det vet tyske Carly alt om, for dette er en av de største aktørene i verden innen bildiagnostikk for privatpersoner. De har diagnostisert over 60 millioner biler globalt, inkludert i Norge og Norden.
Og her viser tallene at kilometertelleren er tuklet med i hver 10. bil, og snittet er seriøst høyt – bilene viser 42.000 færre kilometer oppgitt enn faktisk kjørelengde.
Carly forklarer at manipulasjon av kjørelengde fører til feil annenhåndsverdi og at bruktbilkjøpere i verste fall betaler betydelige overpriser og risikerer uventede reparasjonskostnader.
Og like ille.
Om bilen er kjøpt av en privatperson, er det ofte vanskelig å bevise selgers kunnskap og hensikt om svindel i etterkant. Selger kan nemlig ha kjøpt bilen som selges videre med en allerede manipulert kilometerstand, og dermed ruller snøballen.
– De fleste privatpersoner som kjøper bruktbil har ikke samme kunnskap som en mekaniker, og det oppleves som utrygt å ikke vite om det som blir sagt på kjøpstidspunktet faktisk er riktig, sier Dali Ati, leder for internasjonalisering i Carly.
Å endre kilometerstand er absolutt ikke en ny trend, og dette har vært utbredt over hele verden i mange tiår. Ifølge Carly kan dette gjøres raskt og er vanskelig for kjøperen å oppdage, og de nordiske landene er på nivå med andre EU-land når det kommer til dette problemet.
Selskapet selv har en app og en medfølgende OBD-skanner slik at privatpersoner enkelt kan foreta en 360-graders sjekk av bilens status, som kjørelengde, VIN-nummer, batteritilstand og skjulte problemer. Carly har nylig passert 100.000 brukere i Norge.
– Det har blitt mye enklere å sjekke bilens faktiske kjørelengde før kjøp for å sikre at opplysningene og følgelig prisen er riktig, sier Dali Ati.
– Selgerne bør også gjøre det for å vise åpenhet og øke mulighetene for et raskt salg.
Les også: