Smilet sitter løst hos Nina Sandbech, slik det gjør hos de aller fleste som får lov til å ha det moro bak rattet. (Fotos: Polestar)

Vitenskapen har talt: Fart og moro stimulerer hjernen

Det å kjøre en ytelsesbil føles ikke bare godt – det gir en mental balanse. Og det er fakta.


Da vi var og kjørte Polestar på en isbane på Golsfjellet tidligere i vinter var vi ikke alene. Med oss var blant andre den særs hyggelige vloggeren Kris Refa, biljournalisten som tester nybiler og deretter legger dette ut på YouTube. Her finner du videoene hans

Både vi og Kris var der for å teste hvordan Polestar 3 og Polestar 4 oppleves i fri dressur, og om Polestar, et merke meislet ut fra motorsporten, har beholdt DNA’et sitt. 

-->
Og ja, for å ha det gøy. For mer moro enn det å kjøre på isbaner med kruttsterke biler får du knapt. Det kan til og med vitenskapen skrive under på, og det kommer vi snart til.

Vi sladdet rundt på forskjellige baner med smilet rundt ørene, men for Kris var ikke dette alt. Han hadde nemlig et oppdrag til, og det av det litt mer seriøse slaget. Han skulle nemlig sammen med moteinfluenser Nina Sandbech gjennomføre et vitenskapelig forsøk. Jepp, de to var testkaniner. 

Polestar Norge hadde nemlig veldig lyst til å kartlegge hvordan hjernen reagerer når man kjører en ytelsesbil, og hanket inn spesialister fra Neurons til å foreta målinger. 

Og rammen kunne iallfall ikke vært bedre. Det var nypolerte isbaner omkranset av hvite fjell, det var en skinnende sol fra blå himmel og det var en glassklar luft som skar igjennom Golsfjellet. 

Og det var altså to biler bygd for å heve kjøreopplevelsen, Polestar 3 og Polestar 4.

– Polestars DNA handler om å skape biler som er morsomme å kjøre. Der føreren føler seg trygg og har full kontroll, uansett hvor erfaren man er, forklarer Joakim Rydholm, Head of Driving Dynamics i Polestar og ja, tidligere rallyfører.

Nina og Kris måtte først kle seg for forsøket, og mer eksakt ble det montert EEG-sensorer og delt ut briller med øyesporing. Slik skulle Polestar finne ut hva som faktisk skjer i hjernen, og ikke minst hva som utløser kjøreglede.

De to testpersonene har selvsagt vidt forskjellige utgangspunkt, moteinfluenseren foretrekker komfort og sikkerhet og bilentusiasten liker aller mest fart og adrenalin.

Forsøket inkluderte også å høre på favorittmusikken og meditasjon, og på den måten var det mulig å sammenligne resultatene.

– Målingene viser oss om folk faktisk nyter opplevelsen, og hvilke deler av turen som gir mest positiv respons, sier Theo Sell, prosjektleder hos Neurons.

– Det spesielle her er at vi ikke spør i etterkant, vi ser reaksjonene mens de skjer. Det gir oss et ærlig bilde av hva som faktisk gir spenning og glede i øyeblikket.

Hjernen lyver altså ikke, og slik forklarer Polestar resultatene:

Å kjøre Polestar vekker mer glede enn musikk:

Sjåførene viste 7,5 ganger sterkere følelsesmessige reaksjoner under bilkjøring sammenlignet med å høre på favorittsangen sin. 

Å kjøre en Polestar er like beroligende som meditasjon:

Oppsiktsvekkende nok viste det seg at kjøringen i Polestar også matchet de beroligende effektene av meditasjon. Deltakerne tilbrakte omtrent like mye tid i en tilstand av optimal kognitiv belastning under kjøring som under meditasjon. Det betyr at kjøringen i en Polestar fremmer mental balanse, og holder sjåførene fullt engasjert uten at de føler seg overveldet.

Polestar gir mental balanse:

Utover ren glede oppnådde begge sjåførene en tilstand kjent som kognitiv flyt, preget av fokusert oppmerksomhet, mestring og ro. Kris var i denne tilstanden 70 prosent av kjøreturen, og Nina – til tross for at hun aldri hadde kjørt på is før - oppnådde denne flyten 53 prosent av tiden.

En som var svært spent på resultatene var den norske kommunikasjonssjefen til Polestar. For:

– Polestar-biler er utviklet for å være forutsigbare i alle omgivelser, forklarer Kristin Fjeld.

– Enten man drifter på en islagt innsjø eller kjører langs svingete landeveier, opprettholdt sjåførene denne balanserte sinnstilstanden på begge underlag.

Med to så forskjellige sjåfører på isbanen viser resultatene at duoen skilte seg ganske så mye når det kommer til selve kjøringen. Nina holdt øynene på veien 82 prosent av tiden og prioriterte kontroll og sikkerhet. Kris fordelte oppmerksomheten, og brukte 25 prosent av tiden på å overvåke instrumentene, med en mer teknisk kjørestil, forklarer det svenske merket. 

Men:

– Helt forskjellige sjåfører oppnådde den samme følelsen av kjøreglede i en Polestar. Dette handler om å forstå hjernen bak rattet, slår Kristin Fjeld fast.

Les også:

Hva tenker du