Lexus, den litt mer premium søsteren til Toyota, slo faktisk «storesøster» når det kommer til elbiler. For UX-modellen introdusert sent i 2018 dukket nemlig opp som en elbil gjennom UX 300e-versjonen vist fram året etter.
For Toyota var det som kjent bZ4X som banet elektrisk vei, og denne er en av tre nære søsken – Subaru Solterra og Lexus RZ er de to søstermodellene til bZ4X.
Så ja, Lexus har for tiden to elbiler på det norske markedet.
Men rykker vi tilbake til start, i 1989, handlet det om to modeller for Toyota-eide Lexus. Først LS, mer eksakt LS 400, og deretter ES, en ES 250, satt sammen på Toyota Camry-plattformen.
Siden har ikke ES sett seg tilbake, og bilen er nå inne i sin 7. generasjon introdusert i 2018. Den begynner altså å dra på årene, spesielt med tanke på den raske utviklingen i bilverden de seneste årene, så det er på tide å tenke på 8. generasjon ES.
Denne blir en ganske så ny en, ja, den har til og med vokst i alle retninger, og kommer selvsagt med et oppdatert Clean x Tech-design som skal løfte på utseende og den innvendige komforten.

Og ja, Lexus iler til og understreker at også alt det andre, som teknologi, kjøreegenskaper og ikke minst drivlinjer også blir løftet til et nytt nivå.
Den nye utgaven har nå fått premiere under Auto Shanghai, men dessverre er den fortsatt et stykke unna. Lexus Norge sier at helt nye ES blir lansert i Europa med salgsstart fra våren 2026, og legger til at detaljer om lokale spesifikasjoner blir kunngjort senere.
Tegnene på at 8. generasjon ES også tar det elektriske spranget ser vi allerede i fronten, hvor Lexus har gitt den en skarpt definert spindelform som strekker seg over panseret til støtfangerkantene og med den doble L-signaturen til lyktene. Dette er en detalj alle elbilene skal få.
Sedanen med coupétrekk har også fått et lavt tyngdepunkt som signaliserer at Lexus har hatt fokus på aerodynamikk, et annet tegn på at bilen blir elektrifisert.

Bildene fra innsiden avslører et elegant og premium interiør med en midtplassert skjerm, og Lexus sier at det er mulig å få denne med Ottoman-baksete som kan lenes tilbake med benstøtte. Passasjersetet foran har en foroverfellbar funksjon for å maksimere benplassen bak og forbedre utsikten, forklarer det japanske merket. Forsetene er for øvrig nydesignet i jakten på den perfekte sitteposisjonen.
Ikke overraskende baner nye ES vei for Tazuna-prinsippet, hvor føreren skal ha fokus på det viktigste – nemlig å kjøre bilen.
Det er også et par nyheter med nye ES.
Bamboo Layering bruker lys fra baksiden av avanserte teknikker og lystransmisjonsteknologi for å skape en overflatebelysning som synkroniseres med bilens omgivelsesbelysning, melder Lexus.
Kvaliteten og komforten skal også få seg et hopp med introduseringen av Hidden Tech-brytere, som skal gjenspeile Lexus’ gjestfrihetsprinsipp Omotenashi. Som du kan se av bildet under er knappene bakt inn i dashbordet rett under skjermen, og når sjåføren slår på bilen, lyser de opp og avsløres.

Videre sier Lexus at nivået av opplevd kvalitet heves ytterligere av den optimale plasseringen av Mark Levinson Surround Sound Systems høyttalere for å skape et tredimensjonalt lydbilde og en harmonisk blanding av lyd og lys i bilen.
Og når vi er på lyd. Lexus har også intensivert kampen mot støy, og grepene inkluderer bedre forseglet dører og glass med enda høyere lydisolering.
Og når vi er på støy.
ES er som kjent en fossildrevet modell, men som 8. generasjon tar den også steget over til elbilverden. Mer eksakt kommer det batterielektriske versjoner gjennom ES 350e og 500e.
ES 350e har forhjulsdrift og en effekt på 224 hk/165 kW, mens ES 500e er utstyrt med to elmotorer og byr på 343 hk/252 kW. Begge utgavene skal dra fordeler av Lexus’ nye globale arkitektur-K-plattform, inkludert nye eAxles som integrerer både kraftkontrollenheten og transakselen.
Resultatet er et enda lettere og mer kompakt design, og det bidrar til enda mer innvendig plass inkludert bagasjerommet.

ES 500e byr selvsagt også på det intelligente elektriske firehjulsdriftssystem Direct4 som justerer dreiemomentet til alle fire hjulene kontinuerlig, og her kan fordelingen skifte fra 100:0 til 0:100 basert på data fra sensorer som overvåker akselerasjon, hjulhastighet og styrevinkel. Så ja, dette bør gi både kjørestabilitet og en engasjerende kjøreopplevelse.
Bilen er altså for langt unna til at Lexus kan by på noen rekkevidder og slike ting, men sier at LexusConnect-navigasjonssystemet legger ladestasjoner til ruten, og at systemet vil også overvåke ladetilstanden din i sanntid og automatisk oppdatere ladestasjonene dine.
Nye ES har selvsagt det meste av ny teknologi og løsninger, og det bør heller ikke stå på førerassistentene. Lexus har et mål om null trafikkulykker, og her spiller Lexus Safety System en viktig rolle. Her er det selvsagt en adaptiv cruisekontroll som til og med bruker kartdata for å justere hastigheten i svinger, og det er også et Driver Monitor System som følger med på føreren og et Driver Emergency Response System som kan oppdage eventuelle problemer med føreren. Viser han eller henne tegn til problemer stopper bilen selv i veikanten og låser til og med opp dørene og tilkaller nødetatene.

En ting som går på trafikksikkerhet er lysene, og ES’ nye HD-adaptive fjernlyssystem kan nå justeres både horisontalt og vertikalt som ifølge Lexus gir en mer presis skyggelegging enn den konvensjonelle AHS-løsningen og gir klarere belysning av objekter som veiskilt.
Alt dette må til nå som selve ur-Lexusen tar det elektriske spranget, og det blir selvsagt svært spennende å se hva spesifikasjonene til nye ES blir.
Men det tar altså litt tid før de kommer, så i mellomtiden kan vi jo sjekke ut flere bilder av nye Lexus ES:
Les også: