Ville jukse, fikk 9 måneders karantene

En person som prøvde å jukse under teoriprøven til førerkortet har fått ni måneders karantene. Vegvesenet slår nå hardt ned på juksere.


Så sent som i sommer strøk, og hold deg fast nå, 25.000 personer på teoriprøven. Dette utgjorde 37 prosent av alle som tok den, så det er mange som stiller svært så uforberedt.

Og da er det kanskje ikke så rart at noen også prøver å jukse, som har vært et stort problem for Statens vegvesen. Tilbake i 2016 avdekte blant annet NRK et omfattende nettverk som la til rette for å jukse seg til bestått teoriprøve.

Vegvesen har siden jobbet målrettet for å luke ut jukserne, for slike kan potensielt være farlige bak rattet. Problemet var at det ikke spilte noe rolle om du ble tatt for juks eller strøk, begge ga samme straff ‒ to uker med karantene.

Men da vi gikk inn i 2020 hadde endelig Vegvesenet fått gjennomslag for en strengere juksestraff, som nå strekker seg fra tre til 12 måneder alt ettersom hvor alvorlig jukset eller forsøket på det er.

‒ Vårt mål er at ingen skal bli drept eller hardt skadd i trafikken. Vi jobber derfor aktivt for å avsløre juks, for å hindre at sjåfører med potensielt svært dårlige teoretiske kunnskaper slipper til i trafikken, sier avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen.

Tre personer har nå fått karantener som strekker seg ut over et halvt år.

Den strengeste straffen lyder på ni måneders karantene, og kom etter at en kandidat prøvde å gjennomføre teoriprøven med en skjult ørepropp med ledning til en skjult mobil. Personen rakk ikke å gjennomføre teoriprøven, men er likevel straffet hardt.

‒ Denne saken viser at Statens vegvesen reagerer strengt selv om kandidaten faktisk ikke har gjennomført juks, så lenge vi kan påvise forsøk på juks, sier Børstad.

Et annet eksempel på dette er en kandidat som ble ilagt en karantene på sju måneder. Grunnen var at personen tok med seg mobilen inn i prøvelokalet, men Vegvesen klarte ikke å påvise at kandidaten faktisk hadde benyttet seg av den.

‒ Bare det å ta med seg mobil inn i prøvelokalet kan gi 7 måneders karantene, påpeker Børstad.

Ting som for eksempel en jukselapp kan gi tre måneders karantene, mens alvorlig juks som ofte har et organisert preg straffes med 10 til 12 måneders karantene.

Eksempler på dette er bruk av elektroniske hjelpemidler for å få hjelp under prøven, at prøven gjennomføres av en annen enn kandidaten, eller at vedkommende filmer og tar bilder av prøven til senere bruk.

Les også:

Les mer om:

Nyheter