Selv om det er varmt på utsiden bør du ikke jekke tempen altfor langt ned i bilen. (Fotos: Skoda)

Ikke gjør AC-tabben i sommervarmen!

Nordmenn svetter, og bilen kan faktisk være et kjølende tilfluktsted. Men her er det noen fallgruver du må se opp for.


Det ruller en liten hetebølge over Norge, og mange sliter i det som kanskje er hakket for varmt – spesielt for de som sitter inne uten noen form for aircondition. Da kan det være fristende å hoppe inn i bilen med klimaanlegget, sånn bare for å få kjølt seg litt ned. 

Og nå er det slik at mange knaller på med bilens klimaanlegg på full effekt, og det er jo både komfortabelt og bidrar til sikkerheten. Det er dog et stort mén her, for feil bruk av klimaanlegg kan utgjøre helserisiko. 

-->
Så hvordan kan du unngå disse problemene – og når og hvorfor bør du slå av systemet?

Vel, som i livet ellers gjelder det å ikke være altfor grådig.

– Det anbefales at forskjellen mellom inne- og utetemperaturen ikke overstiger 5 grader, forklarer Jana Parmová, overlege ved Skoda legesenter. 

Så om det er 30 ute, bør klimaanlegget ikke stilles inn lavere enn 25 grader. Legen sier at individuelle preferanser, behov og toleranser kan variere, men denne retningslinjen bidrar til å holde ting trygge og sunne.

Også som ellers i livet lønner også litt tålmodighet seg. 

– Når du setter deg inn i en varm bil, ikke slå på klimaanlegget med en gang. La kupeen lufte seg naturlig først, råder Parmová. 

Her er tipset å åpne alle dørene i en kort periode før du kjører eller rulle ned vinduene under kjøring i lav hastighet. Dette bidrar til å unngå noe som er kalt termisk sjokk fra en plutselig kald luftstrøm. Og sjokket fungerer også motsatt vei. 

Det betyr at du mot slutten av kjøreturen bør gradvis øke kupetemperaturen, og dermed blir overgangen til utendørsvarme mindre brå.

Skoda kan fortelle at den mest utbredte og ettertraktede funksjonen er det automatiske klimaanlegget, eller automatisk klimakontroll, noe jo det tsjekkiske merket har hatt noen år. Her styres temperaturen og grunnleggende luftstrømparametere, som hastighet eller fordelingen mellom de enkelte viftene, av smarte sensorer.

Helst bør dette systemet få jobbe i fred, for det evaluerer forholdene på innsiden og justerer kjølingen intelligent – dette er faktisk så smart at det tar hensyn til detaljer som solretningen – ettersom den ene siden av bilen varmes opp mer. 

Nå er det jo ikke alle som kjører nye Skoda-biler med smart klimakontroll, og noen ganger er det jo uansett best å styre ting selv. 

I biler med mekanisk klimaanlegg må man uansett justere selv, og i slike biler kan riktig styring av individuelle luftdyser også gjøre en stor forskjell for å oppnå en behagelig kupétemperatur.

– Det beste oppsettet for ventiler er med ytre ventiler rettet mot sidevinduene og midtre ventiler rettet oppover, sier David Svitil fra Skodas team for aerodynamikk og CFD-simuleringer. 

– På den måten kjøler eller varmer du opp områdene rundt vinduene – dine viktigste varmevekslingssoner – samtidig som du sender luft til baksetene.

Parmová bekrefter dette også fra et medisinsk perspektiv: 

– Det er viktig å rette luftstrømmen slik at den ikke blåser rett mot ansiktet ditt. Rett den mot frontruten eller oppover, slik at luften kan sirkulere jevnt i kupeen, råder hun. 

Dette er også med på å redusere sjansen for noe svært mange på bilferie har opplevd, nemlig å bli forkjølet. Jepp, du kjenner deg kanskje igjen. 

Ifølge Svítil er det ikke effektivt å lukke ventilene helt, og man bør heller omdirigere luftstrømmen. Om den kalde luften føles ubehagelig, rett ventilen i en annen retning. Dette gjør at kupeen kjøles ned mer effektivt enn om luftstrømmen er helt stengt av. Det hjelper også i situasjoner der vinduene kan begynne å dugge.

Og så må man ikke glemme vedlikehold av klimaanlegget, og dette er faktisk litt ekstra viktig for elbilistene. Mangler det kjølevæske i klimaanlegget kan det faktisk gå utover rekkevidden. 

– Akkurat som i bensin- og dieselbiler må klimaanlegget i en elbil stadig etterfylles med kjølemiddel, men i elbiler har det en mye større betydning. Bilen mister gradvis kjølemiddel, og deretter bruker den mer strøm på å kjøle ned både kupeen og batteriet – dette betyr at du har mindre strøm å kjøre på og en betydelig kortere rekkevidde, sier Jesper Valentin Lund hos Det grønne e, en dansk verkstedkjede spesialisert mot elbiler. 

Generelt trenger også klimaanlegget også regelmessig vedlikehold. 

– Rengjør og desinfiser klimaanlegget minst én gang i året, og sjekk tilstanden til kupéfilteret, råder Parmová hos Skoda.

Spesielt fuktighet kan samle seg i systemet, noe som potensielt kan føre til muggvekst. Og her har Skoda et smart tips, for ingen vil jo ha mugg i bilen. 

De sier at du kan redusere risikoen ved å slå av klimaanlegget manuelt noen minutter før du slår av motoren – dette lar systemet tørke ut. 

I tillegg sier de at man bør bruke filtre av høy kvalitet, ideelt sett originale bildeler eller de fra autoriserte servicepartnere.

Til slutt er det viktig å huske på seg selv. Klimaanlegget tørker luften, så hold deg hydrert.

«Hvis du merker symptomer som tørre øyne, sår hals eller stive muskler, kan det være nødvendig å justere hvordan du bruker klimaanlegget – eller søke legehjelp hvis symptomene vedvarer. Å ta tak i mindre problemer tidlig kan bidra til å forhindre større problemer senere», slår Skoda fast. 

God sommer og kjør nå ikke med klimaanlegget på full guffe og kaldluften rett i ansiktet!

Les også:

Hva tenker du

Les mer om:

Forbruker Skoda Motor

Les også