– Tilstanden på kjøretøyene som ferdes på veien blir stadig bedre, men kontrollene våre viser at vi fremdeles har en jobb å gjøre for at trafikantene skal være så trygge som mulig, slår Kjetil Mansåker Wigdel, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, fast.
Totalt er det registrert godt over tre millioner kjøretøy her i Norge, og mens EU-kontrollen jo sjekker de fleste jevnlig er det fortsatt mange der ut som har langt fra alt i orden.
– Vi kontrollerer jevnlig tunge og lette kjøretøy langs veien. Selv om de fleste har alt i orden, er det fremdeles for mange som ikke følger reglene, sier Wigdel.
Å kjøre i en sikker bil kan i ytterste konsekvens være forskjellen på liv og død. For ulykkesstatistikken til Vegvesenet viser at hver 10. trafikant kunne overlevd dødsulykken om de hadde brukt verneutstyr som bilbelte eller sykkelhjelm. Av de rundt 100 som dør årlig kunne altså 10 vært berget.
Vegvesenet legger til at det også er for mange som ikke sikrer barna riktig i bilen.
– Når barnet er riktig sikret, kan både sjåfør og passasjerer konsentrere seg om kjøringen uten å bekymre seg for barnets sikkerhet, sier Wigdel.
– Det er også lurt å sjekke at barnet fortsatt er sikret underveis på bilturen. Bilbeltet er den beste og enkleste livsforsikringen vi har i bil. I tillegg er den gratis.
Sommer betyr også hengerkjøring og fullpakkede biler, men elbiler er generelt litt tyngre grunnet batteripakken og dermed må man være litt mer obs på totalvekten. Og det er dessverre langt fra alle.
Vegvesenet anbefaler at alle som skal ut på bilferie i sommer derfor sjekker vognkortet eller appen Bil og henger fra Statens vegvesen før de pakker bilen.
– Alle kjøretøy har en maksimal tillatt totalvekt, understreker avdelingsdirektøren.
– Den finner du i vognkortet eller Bil og henger-appen. Elbiler er tunge i utgangspunktet og kan ikke ha med så mye last som mange kanskje tror. Skal du ut på veien med tilhenger eller campingvogn, bør du også sjekke appen. Der kan du enkelt sjekke hvor tung tilhenger du har lov å kjøre med.
– Blir du stoppet av oss med overlast, må du sette igjen noe av det du har med før du kan kjøre videre, advarer Wigdel til slutt.
Ok, så var det alle disse som ikke har ting i orden. Og det er svært mange.
Vegvesenet vinket i løpet av det første halvåret inn 25.720 lette kjøretøy, og de er åpenbart gode til å spotte de som eventuelt ikke har ting i orden. For halvparten, 12.853, hadde feil og mangler.
I snitt betyr dette tre biler hver eneste time gjennom hele 1. halvår, og det er altså kun de som blir stoppet. Så ja, dette er altfor dårlig.
Når det gjelder beltebruk så kontrollerte Vegvesenet 130.769 kjøretøy første halvår, og 1.041 førere og passasjerer fikk gebyr for manglende bruk av verneutstyr. I tillegg ble 33 sjåfører anmeldt fordi barna ikke være sikret godt nok.
Når det gjelder tunge kjøretøy var hele 312.994 slike innom en kontrollstasjon i 1. halvår, og 28.805 hadde feil og mangler. Videre fikk 12.593 fikk bruksforbud og kunne dermed ikke kjøre videre før ting var i orden, og til slutt ble 816 sjåfører ble anmeldt til politiet.
Les også: