Annonse
Hjem Nyheter Utbredt «bulk og stikk»

Utbredt «bulk og stikk»

Det er ufattelig surt når noen bulker bilen din og stikker av. Og svært mange nordmenn opplever dette.

Faktisk har nærmere åtte av ti norske bilister fått bilen påkjørt på parkeringsplasser uten at synderen har gitt seg til kjenne.

Det kommer fram i en ny undersøkelse foretatt av Yougov for forsikringsselskapet If.

Og det er en grunn til at If har fått sjekket opp tallene.

For normalt mister bileiere bonus om de tar reparasjonen for å få fikset bulken som de ikke var ansvarlig for ‒ som jo ofte kan koste mange tusen kroner ‒ på forsikringen.

Saken fortsetter under Annonsen

Bonustap betyr igjen dyrere forsikring.

Altså to nedturer for de som er så uheldig og får bulket bilen mens den er parkert.

Men If har fjernet denne «dobbel-straffen».

‒ Det føles veldig urettferdig å få bonustap etter at en annen bilist har bulket i bilen din og stukket av. Denne praksisen endrer vi på nå, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If.

‒ I framtiden får du ikke bonustap hos oss for skader som oppstår mens bilen står parkert og den ansvarlige er ukjent. Det er rett og slett mest rettferdig overfor kunden, slår informasjonsdirektøren fast.

Vi liker å tro at nordmenn er et ærlig folkeslag, men virkeligheten er dessverre ikke så rosenrød.

I undersøkelsen oppgir nemlig 54 prosent av de som har opplevd å få bulket bilen sin mens den var parkert at den som sto bak skaden verken etterlot seg kontaktinformasjon eller tok kontakt senere.

I tillegg var det 25 prosent som ikke så skaden før senere, og de hørte heller aldri noe fra den andre bilisten.

Altså nærmere åtte av ti har opplevd fenomenet «bulk og stikk».

‒ Det er nesten identiske resultater som i en tilsvarende undersøkelse for åtte år siden. Det er nedslående å se at vi ikke har blitt flinkere på dette feltet. Det burde vært normal folkeskikk å si fra når du bulker i andres bil, ikke bare stikke av, melder Berge ‒ og har selvsagt helt rett.

Så fy og skam til dere som stikker av.

Men vi skal også forsvare nordmenn litt. For det er helt sikkert mange som ikke får med seg at de har vært borti en annen bil på en overfylt og stresset parkeringsplass, og mange oppdager nok dette i ettertid. Og da er det jo ikke enkelt å finne tilbake til den andre bilen igjen.

Men tilbake til bonussystemet.

Det 40 år gamle systemet er ikke alltid lett å forstå, så If tok affære og kom opp med en nytt forenklet system i fjor.  

‒ Mange syntes det gamle systemet var knotete og vanskelig. Og sånn skal jo ikke forsikring være. Så vi forenklet det, helt enkelt, sier Berge.

‒ Å fjerne bilbonustap for kunder som helt uskyldig blir påført en skade av noen som stikker av er et naturlig ledd i oppryddingen av bilforsikringen vår, mener Ifs informasjonsdirektør.

Undersøkelsen viser også at det er svært vanlig å oppleve bulker på parkeringsplassen og i parkeringshusene. Hele 48 prosent svarer at de har opplevd nettopp dette, altså nesten halvparten av alle de 4.000 som deltok på undersøkelsen.

‒ Bonustapet har gjort at mange har valgt ikke å bruke bilforsikringen på mindre skader, og slik er det ikke lenger, sier Berge.

Også andre forsikringsselskaper har gått over til lignende ordninger etter at If forandret sitt system i fjor, men fortsatt svarer én av fem i den ferske undersøkelsen at de ikke har brukt bilforsikringen for å unngå bonustap.

‒ En tommelfingerregel med den gamle bilbonusordningen var at det ikke lønte seg å bruke forsikringen på skader under 20.000 kroner. Med vår nye bilforsikring er det maksimale bonustapet 10 prosent, mot 30 prosent tidligere. I dag er det mange parkeringsbulker som ikke vil gi deg bonustap i det hele tatt, sier Berge.

Følg bil24 på Facebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,613FansLik
72FølgereFølg
84FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker