Annonse
Hjem Nyheter Trump til utslippskrig mot California

Trump til utslippskrig mot California

President Donald Trump liker dårlig at California kan sette egne utslippskrav, og vil frata staten den muligheten. Nå skal det avgjøres i retten.

EU og mange andre land setter stadig strengere grenser for transportutslippene, og målet er selvsagt å få ned utslippene og dermed også en renere luft.

Spesielt store byer sliter med en svært dårlig luftkvalitet, og Kina har virkelig fått føle på dette etter at trenden gikk fra sykler til biler for en del år siden.

I Kina er det over 100 byer med over 1 millioner innbyggere i de urbane områdene, og det er hele 13 kinesiske byer som har flere mennesker enn det er innbyggere totalt i Norge.

Så de eventuelle luftproblemene her hjemme blir som en dråpe i havet i forhold til det de sliter med i verdens mest befolkede land.

Saken fortsetter under Annonsen

Kinesiske myndigheter tok grep for flere år siden, hvor incentiver (ble kuttet ned i sommer) og strengere krav til produsentene har gjort landet til det desidert største elbillandet med et salg på rundt 700.000 slike i fjor.

De elektrifiserte bilene vil imidlertid etter sommerens incentiv-kutt bli dyrere å kjøpe, så hva dette får å si på salget vil tiden vise.

USA har slitt med smog og dårlig luftkvaliteten i mange tiår, og for å få litt mer kontroll på dette innførte myndighetene noe er kalt Clean Air Act som reguleres av Environmental Protection Agency (EPA).

Men da denne ble innført drev også California med sine mange store byer og meislet ut sine egen lover og regler for å bekjempe klimautslippene. Og så lenge lovene i California er strengere enn de føderale fra EPA får de lov til å sette sine egne grenser.

Og det har California gjort, og dette er faktisk en grunnene til at Toyota introduserte hybriden Prius sent på 1990-tallet. Den noe snåle formen på bilen er faktisk et forsøk på å gi den en slags «California-stil». Jepp.

Så California med sine lover og incentiver førte an allerede på 1990-tallet, og Norge var det første landet som fulgte etter med å åpne for gratis bompasseringer for elbiler i 1996.

Andre amerikanske stater kan ikke sette egne grenser, men de kan velge å følge de mer strenge som California har, noe 10 andre stater har gjort.

Men Donald Trump er både klimaskeptiker og en forretningsmann, og det er også et nytt valg i 2020. Alt dette er dårlig nytt for California.

Presidenten sier nå at han vil fjerne muligheten staten har til å sette strengere krav, og han argumenterer med at nyere biler uansett forurenser mindre enn de gamle de erstatter.

Nye biler er også sikrere enn de gamle, og med mindre strenge krav vil også bilene bli billigere, mener han.

Trump er svært opptatt av amerikansk bilindustri, og har flere ganger gått i strupen på produsenter som har flagget ut deler av produksjonen. Presidenten håper nok også at denne beslutning skal føre til at mange av de pickup-frelste i sørvest skal stemme på han under neste års valg.

De mer strenge kravene i California bidro altså til at Toyota bygde Priusen, og kravene har tvunget bilindustrien som vil selge biler i California til å lage stadig renere biler.

Californias mål er at 15,4 prosent av bilsalget i 2025 skal være nullutslippsbiler, og 10 andre stater har altså adoptert dette.

President Barack Obama kom allerede i 2012 med klimakrav om at kjøretøyene årlig måtte bli mer effektiv, men også denne vil Trump stoppe.

Føderale myndigheter har gått med på å fryse 2020-grensen fram til 2026, og det er nå ventet nye krav som er langt mildere enn de som Obama banket igjennom.

Foreløpig har ingen bilprodusenter i USA støttet utspillet til Trump, men flere har tidligere gitt støtte til California og de stadig strengere kravene de har innført.

California har sagt at de vil ta saken til retten så fort det foreligger en offisiell beslutning, og en slik sak kan trekke ut over flere år.

Så siste ord er ikke sagt, men det er det jo sjeldent når det gjelder Donald Trump.

Les også:

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,119FansLik
92FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker