Annonse
Hjem Nyheter Et steg nærmere drone-taxier

Et steg nærmere drone-taxier

Både Mercedes-eierne og Volvo-eierne har så stor tro på drone-taxier at de har investert i selskapet Volocopter. I helga ble en slik for første gang vist fram midt i en by.

Daimler, gruppen bak Mercedes, og Geely, gruppen bak Volvo, har mer til felles enn du kanskje tror.

Blant annet samarbeider de om et turdelingsprosjekt i Kina, de skal sammen utvikle elektriske Smart-modeller, og Geely har også kjøpt seg inn i Daimler som den største aksjeeieren.

Og begge har investert i Volocopter.

Dette selskapet ble stiftet tilbake i 2011, og målet er å brøyte vei for elektriske drone-taxier i morgensdagens storbyer.

Saken fortsetter under Annonsen

De har kommet så langt i utviklingen at de har vist fram dronen titt og ofte, men da på lukkede områder. Senest det skjedde var av alle plasser på flyplassen utenfor Helsinki.

I helga hadde turen kommet til hjemlandet Tyskland, og denne gang handlet det om den første flyturen gjort i et befolket områder. De viste nemlig fram dronen som også Mercedes har vært med på å designe midt i Stuttgart sentrum.

Der ble det i helga arrangert en messe om hvordan storbyene skal bli smarte i framtiden, og det hele ble rundet av med en Volocopter sirklende over hodene på de mange tusen frammøtte.

(Foto: Volocopter)

‒ Vår partner Volocopter viser hvordan en lufttaxi nå gjør drømmen om å kjøre bil om til drømmen om å fly, sier Mercedes-sjef Ola Källenius.

‒ Hos Daimler jobber vi også med framtidens mobilitet. Veien til en klimanøytral mobilitet er en felles oppgave mellom selskaper og politikere, legger han til.

Mercedes skal som kjent elektrifisere hele modellserien innen 2022, og innen 2030 håper de at halvparten av salget er elektrisk drevne biler.

Men de ser altså over bakkenivå også, og der befinner det seg altså droner fra Volocopter.

‒ Våre Volocopter lufttaxier åpner opp en helt ny dimensjon i urban mobilitet, sier Florian Reuter, administrerende direktør hos Volvocopter.

‒ Som Stuttgart har sett i dag, de flyr sikkert, stille og nærmer seg raskt punktet hvor de kan introduseres. Volocopter lufttaxier vil være i stand til å lindre trafikkorken i store byer rundt om i verden.

Her er sjefene samlet rundt en drone, og da får man også et inntrykk av størrelsen. (Foto: Volocopter)
Her er sjefene samlet rundt en drone, og da får man også et inntrykk av størrelsen. (Foto: Volocopter)

Selskapet sier ikke noe om når slike eventuelt dukker opp, men det er garantert noen lover og regler som også må justeres før vi kan booke oss en slik.

Geely, denne gruppen som blant annet eier Volvo Cars, Polestar, Lotus, Lynk & Co og Proton, og er også den største aksjeeieren til Volvo Trucks, har lenge vært interessert i flyvende biler.

I 2006 etablerte fem studenter på et universitet i USA selskapet Terrafugia, og målet var å lage flyvende biler. Disse kjøpte Geely opp i 2017, og året etter meldte Terrafugia at de skulle komme med de første produksjonsklare flybilene i 2019.

Akkurat det virker nå svært så usannsynlig, for det har vært svært så stilt rundt disse siden en av grunnleggerne forsvant fra direktørstolen og ble erstattet av en kinesisk leder i april.

Et annet selskap som satser på flybiler er Pal-V, og disse er langt mer i rute.

(Foto: Pal-V)

De har allerede åpnet for reservasjoner av sine flybiler, og sikret seg i juli en avtale med Kuwait Airways om flybiler i Gulf-statene. Og der er det jo som kjent noen pengersterke folk å ta av.

For disse koster litt mer enn en ordinær bil, noe de to lanseringsutgavene som det altså er mulig å reservere klart viser. Pal-V Liberty Pioneer Edition koster i underkant av 5 millioner kroner, mens Pal-V Liberty Sport er satt til rett i underkant av 3 millioner.

I tillegg til disse er det en lang rekke selskaper som utvikler flybiler og transportdroner, og selskaper som Aston Martin, Airbus, Uber og Google har alle lagt penger i slike høytflyvende prosjekter.

At vi nå nærmer oss noe konkret viste altså Volocopter i helga, og her kan du se hvordan denne drone-taxien fungerer i praksis.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,122FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker