I 2021 kunne Stellantis, dette store konsernet som huser bilmerker som Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Jeep, Maserati, Opel og Peugeot, kunngjøre at de skulle bli karbonnøytrale.
Det skulle skje innen 2038, og nøkkelen bak dette var en gedigen nullutslippssatsting. De stoppet ikke bare på elbiler, men har skulle også litt større hydrogenbiler være en av nøklene.
De fulgte opp med tre lette nyttekjøretøy som også kunne fylles med hydrogen, Peugeot e-Expert, Citroën e-Jumpy og Opel Vivaro-e, og disse hadde en rekkevidde på rundt 400 kilometer.
Og hydrogen er ikke dumt. Her slipper man store batteripakker, som både er dyre og som koster endel karbonutslipp, man kan strekke ut rekkevidden og ikke minst tar det bare tre minutter å fylle tanken.
Men det er også utfordringer, og disse er faktisk så store at Stellantis nå dropper sin satsing. Det betyr at det ikke kommer nye hydrogenbiler fra Pro One-satstingen, som etter planen skulle inn i serieproduksjon i løpet av sommeren både i den franske Hordain-fabrikken (litt mindre varebiler) og polske Gliwice-fabrikken som skulle lage store varebiler.

– I en kontekst der selskapet mobiliserer for å svare på krevende CO2-forskrifter i Europa, har Stellantis besluttet å avvikle sitt utviklingsprogram for hydrogenbrenselcelleteknologi, forklarer Jean-Philippe Imparato, driftsdirektør for det utvidede Europa.
– Hydrogenmarkedet er fortsatt et nisjesegment, uten utsikter til økonomisk bærekraft på mellomlang sikt. Vi må ta klare og ansvarlige valg for å sikre vår konkurranseevne og møte kundenes forventninger med vår offensiv innen elektriske og hybride person- og lette nyttekjøretøy.
Gruppen understreker at dette ikke vil påvirke bemanningen ved Stellantis’ produksjonssteder, og FoU-aktiviteter knyttet til hydrogenteknologi vil bli omdirigert til andre prosjekter.
Gjennom Dare Forward 2030-planen var ambisjonen til Stellantis 100.000 hydrogen-kjøretøy innen 2030, og de hadde så stor tro på hydrogen at de til og med hintet om pickuper fra Ram, et annet merke i gruppen, drevet av hydrogen.
Men så sent som i fjor sa tidligere administrerende direktør Carlos Tavares at kostnadene rundt hydrogenutvikling var skyhøye, og pekte i tillegg på manglende støtte og infrastruktur.
Nå peker Stellantis på de samme tingene, og begrunner hydrogennederlaget med en begrenset tilgjengelighet av infrastruktur, høye kapitalkrav og behovet for sterkere kjøpsinsentiver fra forbrukerne.
De forventer at hydrogendrevne lette nyttekjøretøy ikke blir tatt i bruk før på slutten av tiåret, og avslutter dermed utviklingen.
Når det kommer til de større lastebilene jobber fortsatt store merker som Toyota, Volvo og Daimler med å utvikle slike med brenselceller, og bilmerker som BMW og Hyundai i tillegg til Toyota satser fortsatt på hydrogenbiler.
Les også: