Det store spørsmålet nå som elbilene er i startgropen er følgende; hvor mye kapasitet taper batteriet etter å ha vært i bruk noen år?
For alle skjønner at også et elbilbatteri slites, og da er det svært viktig at nedbrytningen ikke skjer altfor raskt. For å bytte et batteri er nemlig en rådyr affære, og det kan ofte matche det den brukte elbilen faktisk er verd.
Og skal vi tro grundige ADAC, det tyske svaret på vår egen NAF, kunne Volkswagens batterigaranti vært mye høyere enn det faktisk er.
Det tyske bilmerket garanterer for at batteriet holder minst 70 prosent av den opprinnelige kapasiteten etter 160.000 kilometer, og dette gjelder for alle bilene i ID-serien.
ADAC har testet en ID.3 Pro S med en oppgitt kapasitet på 77 kWh over hele fire år, og de har på ingen måte vært snill mot denne. For å nå 160.000 kilometer raskest mulig har de hurtigladet bilen langt over det som er vanlig, og her var over 40 prosent av ladeøktene via en hurtiglader. Det stresser som kjent batteriet hakket mer enn rolig saktelading.
Og skal du virkelig bevare batterikapasiteten bør ladingen avsluttes når den når 80 prosent, for alt over dette medfører enda mer stress for batteriet. Det hadde ikke ADAC tid til, så her ble det ladet til 100 prosent. Ofte sto faktisk bilen koblet til laderen over flere dager, så nei, ADAC sparte ikke på kruttet når denne ID.3-bilen skulle testes.
Så taklet ID.3 denne påkjenningen? Vel, ja.

For etter fire år og 170.000 kilometer ble batterikapasiteten målt til imponerende 91 prosent, så batteriet hadde fortsatt en kapasitet på over 70 kWh selv etter denne tøffe testperioden.
– Resultatet viser den imponerende kvaliteten på ID.-modellene våre, selv etter mange kilometer, understreker Martin Sander, medlem av Volkswagens styre med ansvar for salg, markedsføring og ettermarked.
– En høy batterikapasitet på over 90 prosent etter 160.000 kilometer bekrefter at ID.-modellene våre også er svært attraktive som bruktbiler og fortsetter å oppfylle kundenes krav.
ADAC-testen viser at bilen hadde 95 prosent batterikapasitet etter 70.000 kilometer, drøyt 93 prosent da den bikket 100.000 kilometer og tapte bare ytterligere to prosent på de neste 70.000 kilometer. De stoppet denne målingen på 169.651 kilometer, og da med 91 prosent batterikapasitet.
Selv om ADAC ikke fulgte 80 prosent-anbefalingen har de også en ganske så klar oppfordring til elbilistene der ute. Installer ny programvare raskest mulig.
Under utholdenhetstesten mottok ID.3 flere programvareoppdateringer – inkludert ruteplanleggeren som finner de raskeste og beste ladestoppene på vei til det endelige målet. Her tar bilen selv også hensyn til gjeldende trafikksituasjon og prognoser.
I tillegg til diverse feilrettinger inkluderte oppdateringene en økning i ladekapasiteten til opptil 170 kW, så ja, slik at batteriet fikk kjørt seg enda mer under hurtigladeøktene.
Hvor viktig det er å installere slike oppdateringer viser også ADAC-testen, for disse hadde også en positiv effekt på forbruket og dermed rekkevidden. Og nordmenn kan jo spesielt bite seg merke i at ny programvare tok ned forbruket betydelig over korte avstander og i vintertemperaturer fra 0 til 5 grader.
ADAC melder også at til tross den høye kjørelengden var karosseri og chassis i god stand. Aksler, fjæring og styring taklet kjøretøyets vekt godt og viste ingen vesentlige problemer eller problemer, melder de. Men det var også noen minuser.
Bilen fikk seks problemer som gjorde at den måtte fikses under testperioden, og det inkludert en ødelagt rute grunnet steinsprang som jo det tyske merket ikke kan lastes for.
Bilen fikk også en defekt drivaksel, et velkjent problem for Volkswagen, fikset innenfor garantien, en defekt GPS-antenne, en parkeringssensor ble ødelagt grunnet steinsprang og åpningsmekanismen til bakluken sluttet å virke.
Etter 158.000 kilometer kom det virkelig store problemet, for bilen nektet å starte to ganger. Dette skal visstnok henge sammen med døråpningssystemet, og Volkswagen skal ha fikset dette med en oppdatering av programvaren.
Etter godt over 170.000 kilometer skulle man kanskje tro at ADAC så seg fornøyd, men nei, bilen er ikke ferdig med testene. Neste stopp blir ved 250.000 kilometer, og det er som kjent en ganske så voksen kjørelengde selv for en gammel bensinbil.
Les også: