Bli med på en unik runde rundt Silverstone sammen med Max Verstappen. (Fotos: Red Bull)

Slik har du aldri sett Verstappen rundt en bane før

En unik og lynrask drone gir oss et helt nytt perspektiv på hvor fort en Formel 1-bil faktisk kjører rundt en bane. Sjekk denne videoen.


Det er klart for en ny Formel 1-sesong, og hva er bedre enn å varme opp med å sjekke ut tidenes kuleste dronevideo av en F1-runde?

Regjerende verdensmester Max Verstappen er skyhøy favoritt når årets Formel 1 brøles i gang med Bahrain Grand Prix denne helgen. Samtlige oddsselskaper tror han blir verdensmester for fjerde år på rad, med Ferraris Charles Leclerc som nærmeste utfordrer og Mercedes’ Lewis Hamilton som 3. favoritt.

Alle andre gir svært god avkastning for de som vil, tja, kaste bort pengene, og blant lagene er også Red Bull klar favoritt. De fleste tror også kampen om å bli nummer to står mellom Ferrari, Mercedes og McLaren, mens resten av lagene ikke levnes store muligheter av oddssetterne.

Alle forventer altså at suverene Verstappen fortsetter der han slapp i 2023, men det finnes også andre lynraske nederlendere rundt en racerbane. Eller mer riktig ‒ over en racerbane.

Det nederlandske teamet «Dutch Drone Gods» utvikler lynraske små droner for førstepersonsvisning, FPV, og tok på seg tidenes utfordring. De skulle utvikle en drone som holdt farten til den helt nye Oracle Red Bull Racing RB20 F1-bilen rundt den berømte racerbanen Silverstone.

Det virker som en helt umulig oppgave, spesielt når sjåføren heter Max Verstappen.

Det tok dem over ett år å bare lage en drone som kunne akselerere to ganger raskere enn en F1-bil, og nå 300 km/t på bare 4 sekunder ‒ og med en toppfart på over 350 km/t.

Dutch Drone Gods og pilot Ralph Hogenbirk, bedre kjent som Shaggy FPV, forberedte seg for å følge Verstappen rundt Silverstone med flysimuleringer, og de første konseptene til dronen ble tegnet i Eindhoven.

Og så fikk de uventet hjelp.

Red Bull Advanced Technologies, en høyytelses ingeniørarm av Oracle Red Bull Racing F1, laget mer enn gjerne lette og aerodynamiske kåper og strukturelle motormonterte armer, og resultatet var en mer kompakt drone.

Generalprøven ble gjort mot både RB8- og RB19-biler kjørt av reservesjåføren Liam Lawson og TV-ekspert og tidligere F1-fører David Coulthard.

Sistnevnte mener dette var et viktig prosjekt for å gi et mer sannferdig bilde av hvor fort F1-bilene faktisk kjører.

‒ Når du ser de store, brede bildene, mister du perspektivet på bilens hastighet, sier Coulthard.

‒ Det er så mange applikasjoner for å virkelig gi fansen følelsen av hvordan det er å være i en av disse racerbilene. Når du har dronen på nært hold, så er du oppslukt av hele opplevelsen. Jeg er sikker på at vi i en ikke altfor fjern framtid kommer til å se dette som en del av sendingen vår.

Piloten kontrollerte dronens flyrute ved hjelp av en radiokontroller, og så flyruten utelukkende gjennom briller som gir lavoppløselig utsikt fra dronens utsiktspunkt. Kameravinkelen ble justert via en fotpedal, noe som krever presisjon i hånd-til-øye-koordinering for å gi et jevnt nærbilde av en F1-bil som går over 300 km/t.

Shaggy FPV har over lang tid filmet actionpregede sporter som terrengsykling nedover bakker, men ingenting kan sammenlignes med Formel 1-bilen i full fart, som inkluderer svinger, akselerasjon og hard nedbremsing.

I tillegg kommer utfordring som batterilevetid, tilkobling mellom dronen, mottakeren og piloten, navigering over broer og under reklametavler.

‒ Dette er en spesiell drone fordi dette er den eneste med et montert kamera som går så fort. Den er spesialbygget, og det er noe unikt som vi har utviklet. Det er et veldig utfordrende prosjekt å lage en drone som er rask nok til å følge med og holde bilen i full ramme, samtidig som den fanger bildet på en interessant måte, sier Shaggy FPV.

‒ Dette er definitivt den sprøeste shooten jeg har gjort så langt.

Den store utfordring var altså å holde følge med Verstappen i den splitter nye 2024-bilen, og gi fansen et helt unikt perspektiv av en Formel 1-bil rundt en bane.

‒ Jeg trodde aldri jeg skulle se en drone gå så fort bare for kameraopptak, sa Verstappen etter å ha sett den i aksjon på banen.

‒ Jeg visste ikke at den fulgte etter meg mens jeg kjørte under våte forhold, og den var veldig nær meg noen steder. Jeg ble virkelig overrasket over hvor raskt den kunne følge med, og også hvor nærme den kunne komme i hjørnene. Det gir et litt annet perspektiv å se på Formel 1.

Vanlige droner som kan kjøpes holder en snittfart på rundt 60 km/t og klarer en halv time før batteriet er tom.

Dronen som jaget RB20 måtte altså holde snitthastigheten til en F1-bil, og både store akselerasjoner og retardasjoner sluker strøm og tar flytiden ned til omtrent 3 minutter.

Verstappen var klar over disse utfordringene da han så på opptakene av dronen som fulgte etter bilen hans.

‒ For piloten er det mange ting du må ta hensyn til, for eksempel å unngå broer og å forutse våre bremsepunkter, siden vi har en bremsepedal, men i luften fungerer den annerledes. Så jeg tror det er veldig stressende å være så fokusert, kommenterte Max Verstappen.

Resultatet ble en helt sjuk filmsnutt av den flyvende hollenderen rundt en bane.

Her er videoen som både viser utfordringene, testene mot Coulthard og Lawson ‒ og selvsagt runden sammen med Max Verstappen.

Les også:

Debatt