Annonse
Hjem Nyheter Slik beskytter du deg for korona i bilen

Slik beskytter du deg for korona i bilen

Hovedregelen for å unngå korona-spredning er å holde seg mest mulig hjemme, men av og til må man for eksempel kjøre bil. Her er rådene for bilkjøring.

Snart er antall smittede av korona-viruset oppe i 400.000, og i Norge nærmer det seg nå 3.000 bekreftede tilfeller. Totalt har over 16.000 dødd, mens over 100.000 har blitt friske.

Epidemien skyter nå fart, og bare på fire dager har det blitt registrert over 100.000 nye smittede rundt i verden, og de aller fleste landene har innført restriksjoner i et forsøk på å dempe smitten.

Se alle rådene fra Folkehelseinstituttet lenger ned.

Når det er kommer til bilkjøring er to råd som går igjen, og det er at man i størst mulig grad må unngå å låne bort bilen og unngå kjøring med passasjerer.

Saken fortsetter under Annonsen

‒ Hold deg helst hjemme, sier Jana Parmová, overlege hos Skoda.

‒ Hvis du må dra et sted, gjør det alene ‒ ikke del bilen med noen. Hvis du må dra sammen med noen, må du sørge for at personen ikke har akutte symptomer på luftveissykdom. Og få kontaktinformasjonen til alle de andre passasjerene, slik at du kan spore dem opp hvis du finner ut at du er smittet, sier legen.

Skoda understreker at selv om man sitter isolert i en bil som minimerer kontakten med andre, så er det ikke risikofritt å bruke bilen på for eksempel en handletur.

Et generelt råd som går igjen er å vaske hendene godt, og forebyggende hygienetiltak gjelder også for bilen.

‒ Desinfiser alle overflatene du berører før og etter reisen, spesielt hvis du deler bilen med noen eller har kjørt noen, sier doktor Parmová.

Ifølge Skoda er det mange områder på innsiden av bilen som er viktige å desinfisere, og spesielt disse:

Rattet, girspaken, håndbrekket, dørhåndtakene, radio- og infotainment-kontrollen, rattbryterkontrollene (til blinkelys, langlys, vinduspussere etc), armlenet, seteinnstilling-kontrollen og dørkarmen.

NAF understreker også at man bør vaske bilnøkkelen med antibac eller lignende før du henger den i nøkkelskapet hjemme.

Den tsjekkiske produsten sier at man må ta denne rengjøringen veldig seriøst:

«Desinfisering av rattet, girstangen, håndbremsen, dørhåndtakene, radio- og infotainment-kontroller er klart for de fleste, men ikke glem stilkene på rattstammen (indikatorer og vindusviskere, cruisekontroll), armlenet, seteposisjonskontroller, dørkarmer og utvendige dørhåndtak eller bagasjeromshåndtak. Disse prinsippene er enda viktigere for taxisjåfører og andre sjåfører som frakter passasjerer.»

Hva bør du bruke for å desinfisere bilen?

Forbrukerorganisasjonen Consumer Reports råder for eksempel bruk av rengjøringsproduktene du allerede har hjemme. Minst 70 prosent alkoholløsning er effektiv mot koronavirus, og isopropylalkohol vil ikke skade hovedflatene i bilen. Dette er faktisk hva mange produsenter og underleverandører bruker for å desinfisere deler.

For å øke tryggheten, melder Consumer Reports at du kan bruke alkohol til å tørke av setetrekket og andre myke overflater i bilen. Men vær forsiktig så dette ikke trenger igjennom stoffet.

Alkohol skal ikke skade verken lær eller imitert skinn, men for intensiv rengjøring med alkohol kan misfarge materialet.

«Så ikke skrubb setene og andre skinnflater for hardt. Etter rengjøring skal imidlertid skinnflater i bilen behandles med skinnbeskyttelsesmidler», melder Skoda.

NAF sier at det holder med mikrofiberklut med vann og såpe til interiørvasken.

‒ Vårt råd er at du bretter kluten mellom hver overflate du vasker. Du bør unngå å dyppe kluten i bøtta for å fukte kluten på nytt, men heller ta en ny mikrofiberklut for å ta de overflatene som gjenstår, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Også på utsiden av bilen er det berøringsoverflater som kan behandles.

Bruk aldri for eksempel hydrogenperoksid, noe som mest sannsynlig vil skade bilens overflater. Ikke bruk rengjøringsprodukter som inneholder ammonium på berøringsskjermer i bilen, anbefaler Consumer Reports.

Mikrofiberkluter er ideelle for rengjøring av alle overflater og for alle rengjøringsmetoder.

Parmová råder også alltid til å lufte bilen grundig etter at du har rengjort den. Og lufting er knyttet til et annet råd: rengjør klimaanlegg.

‒ Det betyr ikke å ta bilen inn i et servicesenter ‒ dette er virkelig ikke et godt tidspunkt for det. Men du kan kjøpe spesialiserte sprayer for rengjøring av bilens klimaanlegg og ventilasjonssystem. Selv om disse ikke er like effektive som profesjonell rengjøring, kan de igjen bidra til å redusere risikoen: desinfeksjonssprayen tørker kanskje ikke ut koronavirus, men å ha et renere varme- og klimaanlegg betyr lavere risiko for at viruset knytter seg til det.

Om bilen brukes er det også store muligheter for at den må fylles med drivstoff. Unngå mest mulig kontakt med andre, og vask hendene godt og iallfall desinfiser dem etter å ha vært i kontakt med pumpen eller ladestasjonen, råder Skoda.

Bruk betalingsløsninger som unngår fysisk kontakt om mulig (for eksempel mobil eller tapping), og fyll bilen mest mulig slik at du unngår for mange fyllstopper.

Her er rådene fra Skoda:

 • Om du må kjøre, kjør alene
 • Vis hensyn til de andre i bilen, og få kontaktinformasjonen deres
 • Desinfiser bilen ordentlig, og fokuser på områder som berøres ofte. Ikke glem å vaske hendene!
 • Fyll opp sikkert. Bruk kontaktløse muligheter og mobile apper om mulig.

Her er rådene fra NAF:

 • Har du ikke mikrofiberklut kan du bruke vanlig vaskeklut. Husk bare å bruke flere kluter!
 • Har du våtservietter for interiørvask kan du bruke de, men bruk en våtserviett per flate du vasker. Ikke bruk antibac på interiøret siden spritprodukter kan ødelegge interiøret.
 • Bruk gjerne egne våtservietter som er spesiallaget for bruk på digitale produkter for å tørke over informasjonsskjermen i bilen.
 • Ha engangshansker tilgjengelig i bilen for å bruke på hurtigladestasjoner og drivstoffpumper.
 • Det er også nyttig å ha antibac i bilen for å rengjøre hendene mens du er på farten. Har du vært på butikken eller lignende, bruk antibac før du åpner bildøren.
 • Vask også av bilnøkkelen med antibac eller lignende før du henger den i nøkkelskapet hjemme.

Her er de generelle rådene fra Folkehelseinstituttet per tirsdag 24. mars:

 • God hånd- og hostehygiene, prøv å unngå å ta deg i ansiktet.
 • Personer som bor sammen kan omgås normalt.
 • Unngå håndhilsning, samt kyssing og klemming utenfor hjemmet.
 • Hold avstand til andre, både på jobb, ute og andre steder du oppholder deg.
 • Begrens antall personer du har nær kontakt med, og får besøk av, til noen få av gangen.
 • Friske barn kan være sammen både ute og inne, men i små grupper.
 • Utsette større sammenkomster som ikke er nødvendige.
 • Hvis du får feber eller luftveissymptomer bør du isolere deg hjemme til ett døgn etter at du er frisk. Les mer i artikkelen: Råd til personer med symptomer på akutt luftveisinfeksjon som ikke testes for covid-19.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,812FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker