Dette er en ganske så oppsiktsvekkende motorsykkel, og den står faktisk Skoda bak. (Fotos: Skoda)

Skodas MC-konsept hyller en 126 år gammel motorsykkel

Jepp, Skoda har laget seg en motorsykkel. En futurisk en som løfter Moderne Solid-linjene over til tohjulingene.


Som mange av de gamle bilmerkene startet heller ikke Skoda med bilproduksjon, men tok sine første ustø skritt med sykler. Mer eksakt opprettet Vaclav Laurin og Vaclav Klement sitt sykkelselskap i 1895, men det var noe nytt som var langt mer spennende – motoriserte sykler.

Så i 1899 kunne de vise fram sin aller første motorsykkel, før de i 1905 avanserte videre til biler. I 1925 banket Skoda Works på døra, og dermed ble Laurin & Klement kjøpt opp og bilmerket Skoda så dagens lys. 

-->
Den historien glemmer ikke det tsjekkiske merket, for nå har de på gang en serie med nye kjøretøy som skal hylle klassikerne. De har gjenskapt ikoner som 200 RS, varebilen 1203 og Voiturette, den aller første bilen de laget i Mlada Boleslav. 

Alle tre er selvsagt svært viktige for Skodas historie, men den aller viktigste er nok Slavia A og B – de to første motorsyklene de viste fram for 126 år siden. 

Sistnevnte, en som på den tiden var ansett som en svært moderne og avanserte motorsykkel, var den som virkelig banet for L&K, og som la grunnlaget for overgangen til biler seks år senere. 

Nå hyller Skoda denne med et nytt konsept som viderefører Modern Solid-designet over til to hjul. Dette designspråket skal ifølge Skoda selv blande minimalisme med styrke, og ha fokus på dristige former, rene linjer og funksjonelle former. Det skal rett og slett gjenspeile et skifte mot elektrisk mobilitet, bærekraft og digitalisering.

Konseptet nikker tilbake til Slavia B gjennom å beholde den store signaturen til 126-åringen, nemlig rammesilhuetten, men gjør den mer naken slik at den skal passe bedre for den elektriske tidsalderen. 

Så ja, plassen hvor det en gang sto en motor står nå åpent, og med Skoda-logoen tilsynelatende hengende i rammen. Ja, den ser nesten ut som Trollhatten i Nordland med et gapende hull i midten. 

Det er også en vertikal linje som deler front- og bakdelene, og dette skal framheve den skulpturelle balansen mellom nostalgi og innovasjon.

Bak konseptet står den franske designeren Romain Bucaille, som vanligvis jobber med de utvendig linjene til Skodas biler. 

– Jeg ville tilbake til merkets røtter, forklarer han. 

– Som en som også elsker motorsykler, var dette en forfriskende forandring og en stor kreativ utfordring.

Fronten nikker til Vaclav Laurins banebrytende arbeid innen geometri, mens et minimalistisk, flytende sete og en integrert verktøyveske i skinn refererer til motorsykkelens sportslige arv. Det er en subtil hyllest til Narcis Podsednicek, og denne karen må vi snakke bittelitt om.

For dette var nemlig en mekaniker hos L&K, og faktisk så MC-interessert at han brukte all fritiden på slike. Og treningen lønner seg, og det viste med all klarhet et i dag vilt langt løp fra Paris til Berlin – en distanse på 1.196 kilometer. 

Podsednicek, på en Slavia B, vant ikke, men det burde han helt klart. For historien sier nemlig at han kom i mål før tidtakingen i det hele tatt var på plass, så han var rett og slett altfor rask. Han ble disket, men også berømt. I dag husker ingen vinneren, bare lynraske Podsednicek. 

Og ja, L&K, og dermed dagens Skoda, vant også verdensmesterskapet. 

Riktignok et uoffisielt og arrangert som en slags landskamp mellom de beste førerne fra de store landene, men dette var uansett forløperen til VM vi kjenner i dag. Frantisek Toman på en L&K CCR vant dette i 1905, og ikke nok med det, han var 8 minutter foran nærmeste fører. Og da kan vi legge til at mannen på 2. plass også ble disket etter at det ble klart at han jukset da han skiftet et hjul under løpet, og L&K tok dermed dobbeltseier det året. 

Ok, over til den helt nye motorsykkelen. 

Bucaille beskriver det endelige konseptet som en «futuristisk caféracer i Modern Solid-stil», og her er det mikset rene konturer, skarpe kanter og en særegen lyssignatur.

– Jeg begynte med blyantskisser – det var en stund siden jeg hadde tegnet en motorsykkel, innrømmer Romain. 

– Men det flotte med å skissere på papir er at det er umiddelbart. Ingen behov for en skjerm – bare ideer som flyter fritt.

Skissene hoppet videre inn i datamaskinen som førte til en trio av digitale gjengivelser, som hver utforsket forskjellige aspekter av formen før det endelige designet dukket opp.

Dessverre så er ikke denne nytolkningen av Slavia B ment for produksjon, men skal være en slags intensjonserklæring. Synd, men ikke veldig overraskende. 

Uansett kan vi forvente mer moro fra Skoda i tiden framover, for de har på gang enda flere ikoniske tolkninger sett med framtids-brillene. 

Imens sjekker vi ut noen flere bilder av Slavia B-konseptet, og her er de:

Les også:

Hva tenker du