Annonse
Hjem Nyheter Sjokkerende mange har kjørt med sommerdekk på vinterføre

Sjokkerende mange har kjørt med sommerdekk på vinterføre

Over en tredjedel av norske bilister har vært innblandet i trafikkulykker på vinterføre, og det er kanskje ikke så rart. Veldig mange tar sjansen med sommerdekk.

Dekkprodusenten Goodyear har fått gjennomført en ny undersøkelse som viser nordmenns vintervaner, og det har gitt noen urovekkende svar.

Den norske vinteren kan som kjent være en utfordring for bilistene, og i mange tilfeller er været en medvirkende faktor til ulykker.

Det er da også en del som ikke tar sjansen på å kjøre når uværet herjer som verst, og hele 48 prosent av bilistene i undersøkelsen oppgir for eksempel at de unngår å kjøre i kraftig snøvær.

Undersøkelsen viser da også at hele 36 prosent av respondentene faktisk har vært innblandet i en ulykke som bilist om vinteren.

Saken fortsetter under Annonsen

Og illevarslende:

Hver tredje oppgir nemlig at de har kjørt med sommerdekk på bilen selv om det er vinterføre, og av disse svarer 7 prosent at de har gjort det flere ganger. 

Men alt er ikke bekmørkt rundt nordmenns vinterdekkvaner.

Tre av fire nordmenn som deltok på undersøkelsen oppgir nemlig at de synes det er viktig å bytte til vinterdekk i god tid før den fastsatte fristen.

Men også her er det mørketall, for 20 prosent mener at det ikke er viktig å bytte til vinterdekk i god tid.

Og når det kombineres med det faktum at nesten hver tredje nordmann ikke lar være å sette seg bak rattet uansett vær, kan dette medføre risiko.

– Om vinteren i Norge er faren for ulykker høyere, sier Jenny Wahlsten, Nordic Brand Executive hos Goodyear.

‒ Med snø, is eller underkjølt regn på veiene er det livsviktig å ikke undervurdere behovet for vinterdekk. Det føles derfor urovekkende at så mange som fire av 10 nordmenn en eller flere ganger har kjørt med sommerdekk på vinterføre. Vi ønsker selvfølgelig at dette tallet skal være null, og at flere skal ta dekkenes funksjon på alvor ved å bytte i god tid, sier hun videre.

Goodyear vil selvsagt selge flest mulige vinterdekk, men de vil også at trafikken skal være mest mulig sikker for alle.

Så de har samlet råd og tips fra 800 nordiske dekkeksperter, og her har vi samlet fem viktige ting rundt det å kjøre på vinterføret.

1. Plutselig glattis

Ofte ser man ikke at det er glatt is, noe som gjør den vanskelig å oppdage og dermed farlig. Til tross for tørr veibane på enkelte strekninger, kan glattisen plutselig dukke opp.

Dette gjør kjøringen ekstra risikabel, spesielt hvis bilen er utstyrt med sommerdekk. Denne typen glattis er vanlig ved skogspartier og broer eller veier langs vann.

2. Underkjølt regn

Vær observant når det gjelder underkjølt regn. Regnet fryser ved kontakt med den kalde bakken, og det blir glatt.

En varsellampe kan være om regnet fryser på frontruten, en annen at det slutter å sprute fra bilen foran. Da må du passe på å være ekstra oppmerksom og forsiktig.  

3. Dype hjulspor

Hjulspor betyr at det dannes spor med barmark i kjørebanen. Siden det er godt grep på barmarken, kan det føles trygt å kjøre der. Men ikke la deg lure.

Hvis du skulle komme til å kjøre litt til siden og ut i snøen, blir veigrepet umiddelbart dårligere.

I tillegg kan det dannes en voll av snø mellom sporene eller etter brøyting. Hvis du skal passere denne vollen, må du redusere farten, siden faren for sladd er stor.

4. Blankpolert snø

Hvis veien er dekket av snø, øker faren for å skli på steder der kjøretøyer starter og stopper, for eksempel ved kryss og rundkjøringer. Snøen blir da polert av dekkene, og det blir glatt.

 5. Hvis ulykken skulle skje

Om det skulle skje en ulykke til tross for all forsiktighet, kan det være bra å ha enkelte ting i bilen. De tre viktigste tingene å ha i bilen om vinteren er i henhold til Goodyears eksperter; refleksvest, spade og varme klær.

* Undersøkelsen er utført av opinions- og markedsundersøkelsesselskapet YouGov på oppdrag av Goodyear. I løpet av perioden 20. september til 3. oktober 2019 har de gjennomført til sammen 1.025 intervjuer via internett med menn og kvinner over 18 år og med førerkort i Norge.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,795FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker