Annonse
Hjem Nyheter Sjekk denne fantastiske bilen

Sjekk denne fantastiske bilen

På dagen for 80 år siden dundret en Maserati Tipo 6CM inn til seieren i et berømt billøp, og vi feirer med noen flotte bilder av modellen.

Et av de aller mest berømte billøpene som har eksistert er Targa Florio, et italiensk løp kjørt på veiene i Palermo.

Løpet ble startet av den rike forretningsmannen Vincenzo Florio, som betalte og arrangerte det første løpet i 1906.

Targa Florio ble arrangert hvert eneste år til 1977, kun avbrutt av de to verdenskrigene.

Det skjedde normalt på de vindfulle og utfordrende veiene i Sicilia, men unntaket var fra 1937 til 1940. Da ble det avholdt på Parco della Favorita-banen i Palermo.

Saken fortsetter under Annonsen

Et av de løpene på den banen ble kjørt for nøyaktig 80 år siden, 14. mai 1939.

Det ble kjørt 40 runder med en total distanse på 228 kilometer, og seieren gikk til Luigi «Gigi» Villoresi i en Maserati Tipo 6CM.

Han ble klokket inn til tiden 1 time, 40 minutter og 15,4 sekunder, og noterte seg også for den raskeste runden på 2:24,6. Det gir en snittfart på solide 141,908 km/t.

For Maserati ble løpet en gigasuksess, ettersom de også tok 2.- og 3. plassen med samme type biler. Dermed kopierte merket sin egne bragder fra 1937 og 1938, hvor de også la beslag på alle tre pallplassene.

Gigi fulgte opp denne seieren med en ny triumf i 1940, da bak rattet på en Maserati Tipo 4CL.

Men det var altså en Tipo 6CM som vant for nøyaktig 80 år siden, og for en bil det var.

Sjekk denne da (se mange bilder helt nederst også):

Tipo 6CM var en fantastisk enseters racer designet av Ernesto Maserati, og begynte å ta form allerede i 1935. Bilen så ganske så vanlig ut for slike biler på den tiden, men var ekstremt avansert.

Motoren var en rekkesekser med to ventiler på hver sylinder, og ytet 175 hestekrefter. Men det var langt fra det mest imponerende.

Det var nemlig chassiset, som markerte et stort steg framover når det kom til bilutvikling.

Den grunnleggende strukturen var riktignok en som var vanlig på den tiden, men det innovative frontopphenget ga en stor fordel mot de engelske og franske konkurrentene. Opphenget var nemlig laget slik at det var mulig å stille fjæringen inn individuelt slik at det passet den banen bilen kjørte på, noe de andre bilene ikke kunne.

Maserati fokuserte også på aerodynamikken, noe man kan se ut av de ekstremt avrundede formene, rekkefølgen av de forskjellige sidepanelene og den mer skråstilte fronten.

Gjennombruddet kom i 1938, da italienerne endelig klarte å slå de umulige britiske ERA-bilene som hadde herjet i en årrekke.

Samme år var det også klart for debuten til Alfa Romeos berømte Alfetta, laget spesielt for Grand Prix-konkurranser.

Men til Maserati-brødrenes store tilfredshet klarte også Tipo 6CM å slå Alfetta under Pescara GP det året, nok en fjær i hatten til den elegante racerbilen.

Maserati Tipo 6CM var da også en svært vellykket bil. 27 eksemplarer ble bygget mellom 1936 og 1939, og den vant løp på alle de store banene i Europa. Det er også den bilen med flest seire i Targa Floria, hvor den gikk til topps i 1937, 1938 og 1939.

Her er en helt perfekt og original utgave av den modellen, som tilhører Panini-samlingen og holder til i bilbyen Modena i Nord-Italia.

For en bil dette var!

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,818FansLik
85FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker