I likhet med Volvo styrer også Polestar etter et åpenhetsprinsipp, og det inkluderer et årlig utslippsregnskap. En såkalt bærekraftsrapport som faktisk viser hvor miljøvennlige bilene er.
Dette er interessant, for tidligere rapporter har vist forskjellen på utslippene til elbiler kontra lignende som har en forbrenningsmotor.
I 2021 publiserte Polestar en livsløpsanalyse (Life Cycle Assessment) der de målte en Polestar 2 opp mot en Volvo XC40 med nettopp en forbrenningsmotor. Denne viste at XC40 slapp ut 58 tonn CO2e, så dette er dermed et nøkkeltall.
Rapporten viste at en Polestar 2 var hakket snillere mot miljøet, men ikke så veldig. 2’ern landet nemlig på 50 tonn, så «kun» åtte tonn mindre. Men. For det er et stort men.
Det var om 2’ern ble ladet gjennom en global skitten strømmiks, og via grønn vindkraft falt utslippet til elbilen betraktelig – ned til 27 tonn CO2e. Det er altså godt under halvparten av det bensinmodellen slapp ut gjennom livsløpet, og her hjemme benytter vi oss som kjent av fornybar og grønn energi. Så ja, selv om det går mer CO2 i luften under selve produksjonen så sparer Polestar 2 dette raskt inn under selve bruken.
Her den nyeste utgaven av Polestar 2 som er enda mer klimavennlig enn den første som kom, noe du skal få lese litt lenger ned:

Så dermed har vi et annet tall å forholde oss til, 27 tonn, så hvordan har utviklingen vært de siste årene?
Jo, siden Polestar startet å måle i 2020 har selskapet ifølge den nye rapporten redusert karbonavtrykket per solgte bil med en fjerdedel (24,7 prosent), og ja, vi har også det eksakte tallet for en bil. Det lyder nå på 19,4 tonn for Polestar 4, så bilmerket har nå krøpet under 20-grensen.
Polestar forklarer at hovedårsakene til kuttet er bruk av mer lavutslippsaluminium i alle modeller, forbedringer i batteriproduksjon, 100 prosent fornybar elektrisitet i produksjonen og mer effektiv logistikk kombinert med bruk av biodrivstoff på enkelte havruter.
Så ja, de har kuttet stort sett på alle områder.
– Polestar har vist at det er mulig å frikoble vekst fra klimapåvirkning, sier Michael Lohscheller, CEO i Polestar.
– Kort fortalt skal vi fortsette å kutte utslipp samtidig som vi akselerer salget. Selv om mye i verden ser ut til å gå i feil retning nå, forsterker vi våre forpliktelser. Når verden går én vei, må vi våge å velge en annen.
Mens Volvo har sin svært så ambisiøse ambisjon om null drepte i en Volvo, har Polestar sitt tøffe målsetning gjennom en bil. Mer eksakt så vil de lage en klimanøytral en, og dette lanserte de i 2021 med Polestar 0-prosjektet. Mer langsiktig er målet om å bli et klimanøytralt selskap innen 2040, og de gjør framskritt.
Den nevnte Polestar 2 drar for eksempel nytte av nye løsninger, og i dag produseres den med et 10 tonn lavere karbonavtrykk enn da prosjektet startet. Polestar nevner selv fra 26 tonn og ned til 16 CO2e gjennom nye løsninger. De største bidragene her er innen aluminium- og stålproduksjon, som står bak rundt 45 prosent av det totale utslippet til Polestar 2.
Nå tråkker Polestar inn i en ny fase med Polestar 0, og forskningen skal drives videre av Mission 0 House i Göteborg godt hjulpet av partnere. Som også har norske innslag, for Eivind Kallevik, konsernsjef i Hydro, en av partnerne i dette prosjektet.
– Gjennom implementering av innovative lavkarbonløsninger identifisert i Polestar 0-prosjektet, er Polestar både ambisiøse og fremoverlent i arbeidet med å kutte utslipp, sier den norske sjefen.
– Hydro er stolt over å ta del i prosjektet gjennom leveranse av lavutslippsaluminium. Aluminium er et fullt resirkulerbart lettvektmateriale, og en viktig komponent for å nå målet om å lage en klimanøytral bil. Et hovedfokus i prosjektet så langt har vært å finne en god kombinasjon av spesifikasjoner for legeringssammensetninger og strategier for skrapsortering. I forskningen har vi tatt frem eksempler på bildeler i aluminium basert på forbrukerskrap som gir et karbonavtrykk på ~3 prosent av det globale gjennomsnittlige fotavtrykket for aluminium. Vi ser frem til videre arbeid med å skape klimanøytrale biler sammen med Polestar.
De tre nøkkelområdene til Polestar er sirkularitet, inkludering og åpenhet, og andre viktige steg på vei til enda mer klimavennlige biler er Initiative for Responsible Mining Assurance (IRMA) som Polestar ble en del av i fjor. Her spores blant annet risikomaterialer.
Polestar 4 ble altså den første bilen i bærekraftrapportene som kom seg under 20 tonn utslipp, og denne bilen inneholder nå også 10 prosent resirkulert materiale.
Les også: