NAF kommer med gode pakkeråd nå som vi går inn i julen. (Fotos: NAF)

Pakk julebilen riktig

Her er fem tips som gir en trygg julekjøring.


Jul er også høytid for hjulene, for bilene pakkes med både pakker, utstyr og kjære som skal ut på tur ‒ og her er det ikke lov til å slurve. Ingen av disse må nemlig skades under ferden.

En julepakket bil blir raskt full, så da er det greit å vite grunnregelen når det kommer til pakking. De tyngste tingene skal alltid nederst.

‒ Ikke legg tunge ting løst på toppen av den allerede høye haugen med bagasje. Selv en uskyldig julegave kan gjøre stor skade ved en kraftig oppbremsing, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.

De tungene tingene skal altså nederst, og er de i bagasjerommet skal de lengst fram mot seteryggen.

Deretter følger det nest-tyngste, og til slutt skal det letteste øverst. NAF sier at bagasjen også bør sikres med spennbånd eller bagasjenett, slik at den ikke kan forskyve seg eller komme flygende dersom du blir nødt til å foreta en kraftig oppbremsing.  

‒ Dette har både med sikkerhet og med bilens kjøreegenskaper å gjøre, påpeker Svendsen.

‒ Legger du tunge ting på toppen eller helt bakerst i bagasjerommet forskyver du bilens tyngdepunkt. Det vil føre til at bilen får endrede kjøreegenskaper.

NAF advarer også om løs bagasje inne i bilen – og å legge gjenstander på hattehyllen.

‒ Et lite nettbrett eller andre gjenstander som det i dag er helt naturlig for mange å bruke på biltur kan bli livsfarlige prosjektiler om de ligger løst. Vårt råd er å feste disse til egnede stativer og sørge for at andre småting legges i hanskerommet eller andre trygge plasser. Å legge ting på hattehyllen er en dårlig idé også fordi det hindrer sikten bakover.

Alle skal selvsagt med i julen, og det inkluderer kjæledyr. NAF sier at disse trives best i bur eller i godkjent hundesele, og at et løst kjæledyr kan det distrahere sjåføren eller det som verre er ‒ skades om du plutselig må bremse.

‒ Pass på å stoppe slik at også hunden eller kjæledyret får en pause. Benytt anledningen til å rusle deg en liten tur. Da blir både du og kjæledyret opplagte og klar for nye kilometer, sier Svendsen.

NAF er heller ikke begeistret for de som benytter skiboksen som et ekstra bagasjerom.

‒ Lange gjenstander, som ski og staver, kan du godt legge i skiboksen om man sikrer dem. Ta også en ekstra sjekk av skistativet og festene til skiboksen så du vet at det er montert riktig og ikke kan falle av eller forskyve seg. Pass også på at du ikke laster mer på taket enn hva bilen er godkjent for, forklarer Svendsen.  

‒ Det kan være fristende å utnytte plassen i skiboksen maksimalt, men i en skiboks skal du bare frakte lette gjenstander. En skiboks er ikke konstruert for å kunne frakte tunge gjenstander, og den ekstra vekten på taket gjør bilen mer ustabil.

Her er NAFs fem pakkeråd for julen:

  1. Legg tung last så lavt og langt frem som mulig. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker.
  2. Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter.
  3. Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på hattehyllen.
  4. I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok. Ikke glem å ta med vekten av skistativ og takboks.
  5. Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr gå løst i bilen.
Les også:

Debatt

Les mer om:

Forbruker Tips NAF