Annonse
HjemMotorsportNorges motorsportkonge takket for seg med klasse-seier

Norges motorsportkonge takket for seg med klasse-seier

Historiens første verdensmester i to forskjellige FIA-grener, Petter Solberg, avsluttet karrieren med å skape begeistring der det hele startet ‒ i Wales.

Målt i popularitet er Petter Solberg en av de aller største rallyførerne i historien, og det var umulig å mislike mannen som smilte uansett hvor dårlig det gikk.

I Norge ble han kjent som Spydeberg-ekspressen, men internasjonalt klistret de like godt «Mr. Hollywood» på nordmannen med sitt filmstjerneutseende og smittende smil.

Det hjalp også til at han utviklet sin egen særegne og sjarmerende engelsk, hvor sitatene gikk verden rundt selv før sosiale medier var et fenomen.

Saken fortsetter under Annonsen

Sitater som «the rat was loose», «it’s not only, only, but, but», «I came with a great fart», og ikke minst det virkelige udødelige «t’s not the fart that kills you, it’s the smell», ga han umiddelbar heltestatus ‒ ikke minst når han også til tider kjørte i et vanvittig tempo.

Aller størst var han i Wales, hvor Storbritannia Rally Wales arrangeres.

Der tok han sin aller første seier i rally-VM tilbake i 2002, og året etter avsluttet han sesongen med å vinne både VM-runden i Wales og bli verdensmester i rally.

«Mr. Hollywood» fulgte like godt opp med nye seire i Wales både i 2004 og 2005, og sistnevnte var også hans siste seier i WRC.

Han gikk senere over til rallycross, og ble den første verdensmesteren der i 2014. Den tittelen sørget også for at han klarte noe ingen andre før han hadde klart, nemlig å bli verdensmester i to forskjellige FIA-grener.

Tidligere i år bestemt Solberg seg for at nok er nok, og 44-åringen satte det siste punktumet i sin aktive karriere med en gjesteopptreden i Rally Wales i helgen.

Nok en gang hadde han sin faste kartleser fra WRC-tiden, walisiske Phil Mills, i kartleserstolen, og passerende nok skulle han konkurrere mot sønnen Oliver for første og siste gang i rally-VM.

Dette var far Solbergs aller siste løp, og sønn Solbergs aller første VM-løp. En karriere ble avsluttet, en annen innledet.

Begge kjørte også like biler, Volkswagen Polo GTI R5, men familieduellen ble det dessverre aldri noe av.

Oliver Solberg fikk teknisk trøbbel allerede på torsdag kveld, og disse forfulgte den kanskje aller mest talentfulle føreren som er i verden akkurat nå utover rallyet. Etter 13 av 22 fartsprøver var det slutt for Solberg junior.

Oliver Solberg fikk dessverre Rally Wales ødelagt av tekniske problemer, men var lynrask da alt fungerte.
Oliver Solberg fikk dessverre Rally Wales ødelagt av tekniske problemer, men var lynrask da alt fungerte.

Men senior i familien viste god, gammel klasse, og under 8 av 22 fartsprøver var Solberg og Mills raskest i klassen WRC2.

Det holdt til seier i klassen, og totalt endte han på en imponerende 10. plass.

‒ Det var helt crazy, sier Solberg.

‒ Et veldig bra, men vanskelig, rally. Jeg vil gjerne takke familien, venner og fans.

Solberg kjørte sitt første VM-rally i 1998, og kan se tilbake på 13 seire i WRC, to VM-titler og fire lagtitler i WRX, samt en lagtittel sammen med danske Tom Kristensen i Race of Champions (ROC) hvor verdensmesteren fra ulike disipliner konkurrerer mot hverandre.

Nordmannen er også blant de 17 rallyførerne som er inkludert i «Hall Of Fame».

‒ Jeg kan se tilbake på en stor karriere. Nå er det på tide å fokusere på yngre førere, og vi vil jobbe for å gjøre vår fantastiske sport enda mer populær, sier han.

Og det passer jo bra med å avslutte med et sitat fra kongen selv som kanskje kan oppsummere det hele, og vi takker Petter Solberg for alle de gode øyeblikkene han har gitt oss ‒ og resten av verden:

«I came with a great fart, and dishappered as a prikk in the sky».

Les også:

Forrige artikkelKulere A1 finner du ikke
Neste artikkel‒ Bompengene øker

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse