Elbilene kommer med to «ulemper» målt mot de tradisjonelle bilene, og det er rekkevidde og ladetid. Men på begge feltene kuttes forspranget stadig.
Mange av de nye elbilene kan skryte av godt over 600 kilometer rekkevidde, og flere av de nye lokker også med over 700 kilometer med oppgitt rekkevidde. Da begynner det å svinge skikkelig.
På ladesiden skjer det også store ting, og nylig kunne for eksempel BYD vise fram en megalader. Altså en som har en toppeffekt på utrolige 1.000 kW, og med slike hastigheter får man 400 kilometer med fersk rekkevidde på kun 5 minutters lading.
Andre gir også gass, som Ionity, som har på gang en lader som vrir ut 600 kW mens Teslas siste generasjon byr på 500 kW.
Men fortsatt henger ladingen litt etter det å fylle tanken på bensinbilen, men det er faktisk en elektrisk løsning som går like kjapt – batteribytte.

Nio er spydspissen i denne satstingen, og for rundt fire år siden åpnet de sin aller første Power Swap-stasjon i Europa. Ja, selvsagt i Norge, og mer bestemt i Lier mellom Oslo og Drammen.
Siden har de satset tungt på batteribyttestasjoner, og har nå åpnet sin 60. stasjon her i Europa. Den ligger i tyske Sankt Augustin, og markerer dermed en liten milepæl.
Hardtsatsende Nio som nå er på plass her i Norge med hele sju modeller har totalt satt opp 3.348 Power Swap-stasjoner, de fleste selvsagt på hjemmebane i Kina. I Europa er det slike stasjoner i Norge, Sverige og Nederland i tillegg til Tyskland, og her hjemme finner vi 20 av de 60 Power Swap-stasjonene merket har satt opp på det gamle kontinentet.
Bilmerket sier at det nå er gjennomført over 72 millioner batteribytter, og i Europa er det gjennomført over 142.000 bytter. Og det blir garantert mange flere.
For 2. generasjon Power Swap kan nemlig gjennomføre formidable 312 batteribytter per dag og har kapasitet til 13 batterier, noe som selvsagt gir både økt bekvemmelighet og fleksibilitet.
Og ja, så vokser altså antall stasjoner også, noe den 60. er et bevis på.
– Dette er en betydelig milepæl for vårt voksende nettverk av batteribyttestasjoner i Europa, sier Kajsa Ivansson Sognefur, Head of Power Europe i Nio.
– Å nå 60 stasjoner understreker vår fortsatte satsing på å levere de mest praktiske og innovative energiløsningene til brukere over hele kontinentet – og gjøre det å eie elbil enkelt og tilgjengelig.
Å bytte et batteri går omtrent like raskt som å fylle bensintanken, men Nio har tenkt lengre enn det. For muligheten for å bytte batteri åpner for noe svært praktisk, nemlig å utstyre elbilen med et batteri som passer for bruken der og da. Ok, vi skal forklare.
Brukes bilen til relativt kort pendling trenger man kun et lite batteri, men skal man på langturer er det smart med et stort batteri. Dette kan man sjonglere mellom i batteribyttestasjonene.
For nå baner Nio også vei for fleksibel batterioppgradering i Europa, og denne tjenesten er tilgjengelig for brukere av Battery-as-a-Service (BaaS) og kan gjøres via appen. Nio forklarer at det blir mulig å oppgradere fra standardrekkevidde til lang rekkevidde i perioder på én måned av gangen – og det er selvsagt mulig å forlenge denne perioden om man vil.
Dette gir 30 prosent mer rekkevidde, så her er det mulig å strekke ut rekkevidden når man skal på ferieturen med en Nio. Så ja, smart.
Nio legger også til at de batteriene som byttes under Power Swap lades opp igjen når overskudd av fornybar energi er tilgjengelig, og dermed reduseres belastningen på nettet i perioder med høyt forbruk.
Med 60 stasjoner nedover Europa blir det stadig enklere å ta en utenlandstur med en Nio helt uten ladestopp, og bilmerket kommer også med et par eksempler:
- Den 1.323 kilometer lange «Canals and Castles»-ruten fra Rotterdam til München
- Den 1.227 kilometer lange «Scandinavian Shores»-ruten langs den naturskjønne kysten
I Norge finner du de 20 Power Swap-stasjonene mellom Kristiansand i sør og Trondheim i nord, og her kan du selv se hvor alle de europeiske stasjonene befinner seg:
Les også: