Mercedes er avhengig av data fra bilene for å gjøre førerassistentene enda bedre. (Fotos: Mercedes)

Nå skal Mercedes-bilene sende trafikkdata

I en tid der store selskaper får kritikk for å høste store datamengder for å trene opp AI-assistenter, melder Mercedes at de vil hente trafikkdata fra kundenes biler.


Det siste i føljetongen om å benytte brukergenerert data for å trene opp AI-løsninger er Meta-eide Messenger, for det er visstnok en mulighet for at roboter søker gjennom privat innhold for å gjøre den kunstige intelligensen enda smartere, melder Tek.no

Om det er fare for at den private informasjonen kommer på avveie er vel heller tvilsomt, men at store selskaper vil ha tak i brukergenerert innhold er det ingen tvil om. Og det gjelder også Mercedes. 

-->
Den tyske kjempen er godt på vei mot selvkjørende biler, og på denne veien spiller stadig smartere førerassistenter en nøkkelrolle. Og her er de avhengig av mye trafikkdata for å lære opp assistentene, for det finnes nær sagt både millioner av forskjellige førertyper og trafikksituasjoner. 

Mercedes har i likhet med norske myndigheter og Volvo Cars en nullvisjon, tyskerne kaller den «Vision Zero», og her er målet om null trafikkdødsfall i EU innen 2050.

– Vår visjon er klar: Veitrafikken må være trygg for alle. Forutsetningen for dette er data av høy kvalitet. Det er fordi kjøreassistentsystemer og automatiserte funksjoner bare kan reagere pålitelig hvis de er trent med realistiske og mangfoldige data, sier Renata Jungo Brüngger, styremedlem for integritet, styring og bærekraft hos Mercedes-Benz.

– I framtiden vil dette være basert på data fra kundenes kjøretøy. Våre databeskyttelsesstandarder er like høye som våre sikkerhetsstandarder. Våre kunder og alle trafikanter kan stole på dette. Dette er grunnlaget for aksept av automatisert og tilkoblet kjøring.

Nå betyr ikke dette at Mercedes-førere må dele data med det tyske selskapet.

Mercedes-Benz sier at data samles kun inn med samtykke fra bileieren, og at de også skal gi transparent informasjon om prosedyren og bruken og behandlingen av dataene. De som har gitt samtykke og angrer seg, skal enkelt kunne gjøre om valget. Det er også mulig å kontakte selskapet og be om at dataene blir slettet. 

Og vi tipper Mercedes-førerne er litt mer positiv til å dele dataene enn Messenger-brukerne, for i tillegg til at dette går på sikkerhet vil også stadig mer selvkjørende biler gjør kjøreturen enklere og mer behagelig. 

Mercedes sier at for å trene automatiserte systemer til å gjenkjenne alle typer trafikanter og situasjoner på en pålitelig måte, kreves et bredt spekter av trafikkdata fra virkeligheten.

Fram til nå har Mercedes kun samlet inn data gjennom sine testkjøretøy, men disse er langt unna å dekke alle situasjoner som oppstår. Bilene skal nemlig reagere på en masse situasjoner, og det inkluderer både barn, fotgjengere, syklister og personer med begrenset mobilitet. Uvanlige trafikksituasjoner, som midlertidig trafikkdirigering, uventede sykkelstier og uvanlig oppførsel fra trafikantenes side er også inkludert i treningsdataene.

Mercedes-Benz sier at de legger stor vekt på databeskyttelse og datasikkerhet, og følger prinsippene «Privacy by Design» og «Privacy by Default». Dataene fra kundenes kjøretøy lagres kun midlertidig basert på sted eller hendelser – for eksempel under kraftige oppbremsinger – og overføres deretter selektivt til Mercedes-Benz sin backend. Der anonymiseres dataene vanligvis og skilles fra kjøretøyidentifikasjonen, forklarer de. 

Mercedes har en løsning som heter Drive Pilot som overlater mye av kjøringen til systemet, og her kommer informasjonen fra kameraer, radarer, ultralydsensorer og en lidar som overvåker alt som skjer, og denne dataen behandles i sanntid i bilen.

Og i framtiden åpner det som å gjøre andre ting bak rattet, som for eksempel å se den nye episoden av favorittserien.

Les også:

Hva tenker du

Les også