For norske bilister er sommeren en stressfull periode, for mange, rundt to millioner, setter seg inn i bilen og kjører på ferie.
Og settes kurs mot populære destinasjoner må man ta høyde for mye trafikk og saktekjørende bobiler, og det blir ekstra stress med å finne fram til ukjente steder og spesielt når man skal parkere på populære stopp.
Men for de som holder seg inn i byene i fellesferien er det en litt annen historie. Der er det nemlig langt mer avslappende enn vanlig, og det bør også de som jakter på førerkortet utnytte. Ja, vi tenker på øvelseskjøring.
Den største utfordring når man skal ta sertifikatet er teoriprøven, for dette viser seg å være en skikkelig fartsdump for mange av de håpefulle. Men her er det faktisk litt lys i tunnelen.
Vegvesenets tall fra 1. halvår viser nemlig at «kun» 40 prosent har strøket på førerprøven, og det av totalt 110.000 teoriprøver. Det er en høy strykprosent, men faktisk en forbedring på hele 43 prosent målt mot første halvdel av fjoråret.
Positiv, men likevel litt negativt. For:
– Selv om dette er noe bedre enn det var på samme tid i fjor, er andelen som stryker fortsatt for høy, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Heidi-Kristin Herbst.
Når man første har kommet seg over det første store hinderet og lappen nærmer seg, gjenstår oppkjøringen. Den har flere grei kontroll på, men også her er det store forbedringsmuligheter. For 23 prosent snublet i dette hinderet første halvår, og det er ganske mange som prøver. Totalt gjennomførte Statens vegvesen 73.144 oppkjøringer i denne perioden.
– Vi oppfordrer alle som skal ta førerkortet til å forberede seg godt og øvelseskjøre mye, sier Herbst.
– Start så tidlig som mulig, slik at du får mest mulig erfaring. Den beste læringen er den som skjer over tid, og sommeren er en fin anledning til å øve mye. Vårt mål er at flere skal bestå både teoriprøven og oppkjøringen på første forsøk. Det vil gjøre køen kortere for alle.
Hvor mange av de som strøk på oppkjøringen hvor de også måtte håndtere manuelle gir vet vi ikke, men det er slik at andelen som kjører opp med automatgir stadig øker. Den var i første halvår på 65 prosent, mot 60 prosent i fjor.
Så det soleklare tipset her er at om noen sliter med oppkjøringen med manuelle gir bør vurdere automatgir, for nå er det slik at de aller fleste bilene kommer med nettopp det. Vegvesenet innførte et automat-førerkortet i 2016, og det året var det kun 6 prosent som valgte biler med automatgir.
Åtte år senere handler det meste om elbiler, og i så fall har man ikke noe særlig stort behov for et førerkort som også åpner for manuelle gir. Men husk at du ikke får kjørt en rekke eldre biler, så noe går du også glipp av med et automat-førerkort.
– Uansett hvilken type bil du skal kjøre opp med, så er vår oppfordring den samme: Forbered deg godt og øvelseskjør mye, sier Herbst.
Statistikken fra Vegvesenet som du kan se under viser at det kun er drosjeprøven folket sliter mer med når det kommer til oppkjøring for de ulike klassene.
Prosent bestått oppkjøring 2024 forskjellige førerkortklasser:
- BE (personbil med henger): 91 prosent
- C-klassene (lastebiler): 86 prosent
- T (traktor): 82 prosent
- Utrykning: 81 prosent
- A-klassene (MC): 80 prosent
- D-klassene (busser): 75 prosent
- B (personbil): 74 prosent
- Drosje: 69 prosent
Fakta 2025:
- Statens vegvesen har gjennomført totalt 111.114 teoriprøver så langt i år.
- 39 prosent av teoriprøvene har endt med stryk. Det er en forbedring fra 43 prosent ved første halvår i fjor.
- 40 prosent av teoriprøvene for personbil (førerkortklasse B) fikk stryk første halvår.
- Statens vegvesen gjennomførte totalt 73.144 oppkjøringer i løpet av første halvår 2025. Det er 1.012 flere enn på samme tid i fjor.
- Andelen oppkjøringer med stryk er 23 prosent. Det er omtrent like høyt som i første halvår i fjor.
- For oppkjøring med personbil er andelen stryk på 26 prosent. Det er det samme som første halvår i fjor.
Les også: