Nå tredobles boten for mobilbruk i bilen

Regjeringen er lei uansvarlige førere, og tredobler nesten boten for mobilbruk bak rattet.


Det kommer stadig nye advarsler om hvor farlig det kan være er å bruke mobilen mens man styrer et kjøretøy, uten at det ser ut til å hjelpe noe særlig.

Grunnen er åpenbar. Nye telefoner, apper, løsninger og datapakker bygger under folks mobil-avhengighet, og dessverre går det ofte så langt at noen ikke en gang klarer å kjøre seg en tur uten å måtte sjekke mobilen.

-->
Regjeringen har nå fått nok, og kjører på med nye tiltak som svir ‒ høyere bøter og flere prikker.

‒ Det er trafikkfarlig å bruke mobiltelefonen mens man kjører bil, understreker samferdselsminister Knut Arild Hareide.

‒ Dette har vært forbudt siden 2000. Likevel ser vi at mange ikke klarer å legge vekk mobilen når de kjører. Derfor øker vi nå bøtene til 5.000 kroner og prikkene fra to til tre om man blir tatt med mobilen, sier ministeren.

Og ingen må tro at de avhengige nå får litt tid på seg til å venne seg av med uvettig mobilbruk, for endringene trer i kraft allerede 1. januar 2021.

Boten er per i dag 1.700 kroner, og i 2019 valgte også regjeringen å prikkbelaste mobilsynderne i et forsøk på å dempe bruken.

‒ Det har ikke hatt ventet effekt. Vi må derfor ty til sterkere middel. Med høyere bøter og enda en prikk, håper jeg sjåfører ser alvoret i dette. Det skal være så trygt som mulig å ferdes i trafikken. Da må alt fokus være på det som skjer når man kjører, sier Hareide.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland stemmer i:

‒ Det er viktig at politiet har sanksjonstiltak som både virker forebyggende og får konsekvenser for de som bryter loven. Dette er en kraftig økning som jeg håper får folk til å tenke seg om.

‒ Det er ikke akseptabelt å bruke mobiltelefon når man kjører bil, og derfor får du nå svi om du gjør det, sier hun.

Forsikringsselskapene har i flere år etterlyst strengere bøter for å ta knekken på det som er beskrevet som den nye folkesykdommen, og Frende Forsikring som er en av de som har etterspurt dette er glad regjeringen tar tak i problemet.

‒ Jeg håper folk tar ansvar. Det er en livsfarlig uvane, sier fagsjef på motor i Frende, Roger Ytre-Hauge.

En undersøkelse Norstat har utført for forsikringsselskapet viser at 43 prosent sier at de sjekker mobilen mens de kjører. Det er et ganske så vilt tall.

- Det er skremmende at nær halvparten sjekker mobilen bak rattet. Du utsetter deg selv og ikke minst andre for livsfare med slik oppførsel, sier han.

Problemet har vokst seg ganske så stort, og bare i 2019 registrerte UP 16.365 saker med ulovlig bruk av mobilen. Flere dødsulykker knyttes også til mobilbruk bak rattet.

At 43 prosent sier at de sjekker mobilen under kjøring er et svært høyt tall, men dette blir langt verre om man fjerner de eldste.

Blant de yngre oppgir nemlig 67 prosent at de sjekker mobilen mens de kjører, altså 2 av 3.

‒ De unge er utrolig vant til å sjekke mobilen ofte, det er bare å se seg rundt på bussen. Jeg forstår at nysgjerrigheten trekkes mot en mobil som lyser opp mens du kjører, men du kan ikke la deg friste. Sett mobilen på «ikke forstyrr», så unngår du fristelsen, sier Ytre-Hauge.

Disse aldersgruppene sjekker mobilen mens de kjører:

  • 18-29 år: 67 prosent
  • 30-39 år: 66 prosent
  • 40-49 år: 59 prosent
  • 50-59 år: 38 prosent
  • 60+: 15 prosent

(Kilde: Frendeundersøkesen)

Her bor de som sjekker mobilen bak rattet:

  • Vestlandet: 46 prosent
  • Oslo: 45 prosent
  • Sørlandet ink. Telemark og Vestfold: 44 prosent
  • Østlandet: 42 prosent
  • Midt-Norge: 41 prosent
  • Nord-Norge: 38 prosent

(Kilde: Frendeundersøkesen)

Les også:

Les mer om:

Nyheter