MotoGP-ikonet gir seg

Si «VR46» til en roadracing-entusiast og vedkommende vet umiddelbart hvem du snakker, nemlig Valentino Rossi med start nummer 46. Nå legger han kjørehanskene på hylla.

25 år etter at Valentino Rossi tok Grand Prix-racingen på to hjul med storm er det slutt, for den nå 42 år gamle føreren kunngjorde før helgens løp i Østerrike at han legger opp etter årets sesong. Dermed mister roadracingen sin aller største stjerne.

Nå kunne strengt tatt Rossi ha lagt opp for mange år siden, for han har faktisk vunnet det som vinnes kan. Ja, da mener vi faktisk det.

Italieneren har nemlig som den eneste klart kunststykket å bli verdensmester fire forskjellige klasser i Grand Prix-sirkuset på to hjul ‒ 125-klassen, 250-klassen, 500-klassen og motoGP-klassen.

Dette er ikke lenger mulig, ettersom 500-klasse ble erstattet med motoGP-klassen i 2002. Rossi ble likegodt den siste verdensmesteren i 500-klassen og den første i motoGP.

Totalt vant Rossi 12 av de 30 løpene han kjørte i 125-klassen, 14 av de 30 i 250-klassen og 13 av 32 i 500-klassen.

Siden 2002 har han vunnet 76 av 331 løp i motoGP, som han altså fortsatt deltar i. Her har han blitt verdensmester seks ganger, sist i 2009.

Han står også bokført med fire 2. plasser og to 3. plasser sammenlagt i motoGP, men de siste årene har alderen tynget den særs populære føreren. I fjor endte han på 15. plass, og året før ble det en 7. plass for VR46.

Årets sesong har heller ikke vært en dans på roser for Rossi, og en 10. plass fra hjemmeløpet i Italia står som foreløpig høydepunkt. I helgen ble det en 13. plass i løpet på Red Bull Ring i Østerrike, men doktoren som han også kalles deppet ikke altfor mye.

Dette sa han etter treningen lørdag.

‒ Fredag var alt veldig emosjonelt, ettersom jeg fikk så mange meldinger fra mange personer rundt om i verden. Det var flott, sier Rossi.

‒ Jeg fikk også meldinger fra mine gamle rivaler som Casey Stoner, Max Biaggi og Jorge Lorenzo, og det var hyggelig.

Så det var kanskje ikke noe rart at Rossi ikke var 100 prosent fokusert under søndagens løp, som ble vunnet av Marc Marquez ‒ den «nye» Rossi. Spanjolen har nemlig som Rossi både blitt verdensmester i 125-klassen, moto2 (har erstattet 250-klassen) og motoGP, og står totalt med åtte VM-titler ‒ én mindre enn Rossi.

Marquez kjører også for Honda, merket som Rossi tok tre av sine VM-titler i 500/motoGP sammen med.

Italieneren har de ni siste sesongene kjørt for Yamaha, og det er også dette merket han avslutter sin fantastiske karriere på.

‒ Jeg har bestemt meg for at det nok etter årets sesong, sa Rossi på fredag.

‒ Så dette blir dessverre min siste sesong som en motoGP-fører. Det er vanskelig. Det er veldig trist å tenke på at neste sesong kjører jeg ikke, for dette har jeg gjort mer eller mindre i 30 år. Neste år blir annerledes.

Det vil det også bli for motoGP, som altså er synonymt med Rossi. Nå blir nok nummer 46 å luske rundt i kulissene også i 2022, for han har også sitt eget team som han helt sikkert vil følge.

Og han dukker muligens opp bak rattet på biler med fire hjul. Rossi har tidligere gjennomført tester i formel 1 og deltatt på rally.

Så kanskje dukker nummer 46 opp i et løp som Le Mans?

‒ Jeg har alltid prøvd å forbedre mine ferdigheter i biler, slik at jeg er klar for noe slikt. Men jeg vet ikke hvor god jeg er, sa Rossi fredag.

‒ Det er ikke det samme som motorsykler, og man er ikke med bare for moro skyld. Jeg vet ikke hva det blir til.

Lewis Hamilton trenger nok ikke å bekymre seg om å få Rossi som konkurrent i formel 1, men også han sendte en hilsen til kanskje tidenes roadracer gjennom sitt Mercedes’ F1-lag.

Og denne Twitter-meldingen oppsummerer vel hva VR 46 har betydd for roadracing og ikke minst motoGP: