Andreas Mikkelsen og Torstein Eriksen kunne feire i Japan. (Foto: Skoda)

Mektige Mikkelsen med suveren seier

Andreas Mikkelsen har sikret seg sin andre VM-tittel på tre år i WRC2-klassen, og avsluttet sesongen med å herje med konkurrentene i Japan. Over i Las Vegas vant Max Verstappen en vill F1-runde.


Det var to ganske så dramatiske VM-runder i rally og Formel 1 denne helga. La oss starte over i Japan.

WRC avsluttet nemlig sesongen i Japan, og selv om Norge ikke har noen førere i toppklassen kalt WRC har vi en toppfører i den nest øverste klassen ‒ WRC2.

Andreas Mikkelsen har kjempet mot britiske Gus Greensmith og franske Yohan Rossel om tittelen, men mens de to rivalene totalt har tatt fire seire til sammen har Mikkelsen vist et nivå over og innkassert hele fire seire på sju forsøk.

Nordmannen har altså vunnet over halvpartene av løpene han har kjørt denne sesongen, og det inkluderer også et svært så vanskelig Rally Japan.

Værgudene satte nemlig førerne og kartleserne på en voldsom prøve, og det var både kraftig regn, litt solskinn og til og med litt snø. Ja, uflaks, men så var det da også den 13. runden av FIA World Rally Championship (WRC).

Mikkelsen med co-pilot Torstein Eriksen viste at de er et nivå over de andre i WRC2-klassen, og vant til slutt løpet med mer enn ett minutt. Duoen var raskest på 14 av de 21 etappene, og den ferske verdensmesteren kunne paradere inn til seier.

– Det har vært en veldig utfordrende helg. Jeg tror vår erfaring var nøkkelen, sa den norske Skoda-føreren.

(Foto: Skoda)

Han hadde sikret tittelen allerede før denne runden, og endte til slutt hele 26 poeng foran Greensmith.

 1. Andreas Mikkelsen, Norge 137 poeng
 2. Gus Greensmith, Storbritannia 111 poeng
 3. Yohan Rossel, Frankrike 104 poeng
 4. Nikolai Gryazin, nøytral 96 poeng
 5. Kajetan Kajetanowicz, Polen 95 poeng
 6. Oliver Solberg, Sverige 91
Det var heller ikke noe spenning knyttet til VM-tittelen i WRC-klassen, for den gikk til Kalle Rovanperä. Men finnen avsluttet ikke på samme måte som Mikkelsen.

Rovanperä måtte ta til takke med 3. plass i Japan, bak britiske Elfyn Evans og den franske veteranen Sébastien Ogier. Alle tre kjører GR Yaris Rally1, så det var total Toyota-dominans i den klasse.

Evans ble til slutt nummer to i WRC-klassen, mens belgiske Thierry Neuville som hadde store problemer i Japan tok bronsen i årets VM.

Over i Formel 1 var det endelig klart for Las Vegas, og i motsetning til de to tidligere løpene der skulle de nå kjøre et skikkelig gateløp som inkluderte den berømte The Strip. Den langstrekningen åpnet for en masse forbikjøringer, og det ble også en masse dramatikk verdig Las Vegas.

Ferraris Charles Leclerc hadde beste startposisjon, men verdensmester Max Verstappen brukte litt rallycross-teknikk og bøllet han ut av den første svingen.

(Foto: Red Bull)

Gamblingen betalte seg ikke, for belønningen var en tidsstraff på 5 sekunder, men Verstappen skulle likevel få jackpot. Han overtok til slutt ledelsen, og gjorde som vanlig akkurat som han ville. Dermed tok nederlenderen sin 18. seier denne sesongen, og det fra 21 løp.

Hvor dramatisk løpet faktisk var viser sluttstillingen. Verstappen tok altså seieren foran Leclerc, og den duoen startet altså på første rad. Men de fem neste i mål startet langt bak.

Red Bulls Sergio Perez tapte 2. plassen da Leclerc passerte han noen svinger før mål, men mexicaneren kan uansett være fornøyd med 3. plassen etter å ha startet på 11. startposisjon.

Alpines Esteban Ocon startet som nummer 16, men ble likevel nummer fire.

Aston Martins Lance Stroll imponerte enda mer, for han startet nest sist og ble nummer fem.

Ferraris Carlos Sainz fikk en straff på 10 startplasser etter at en lokk på banen løsnet og ødela bilen hans under trening, og Ferrari måtte dermed bygge den opp igjen. FIA belønnet altså innsatsen med en gridstraff på 10 plasser. Ja, ganske så uforståelig.

Spanjolen kjørte seg opp seks plasser og ble altså 6. mann, mens Lewis Hamilton startet som nummer 10 og kjørte seg opp tre plasser og ble nummer sju.

 1. Max Verstappen, Nederland Red Bull 1:29,8.289 time
 2. Charles Leclerc, Monaco Ferrari  +2,070 sek bak
 3. Sergio Pérez, Mexico Red Bull +2,241
 4. Esteban Ocon, Frankrike Alpine +18,665
 5. Lance Stroll, Canada Aston Martin +20,067
 6. Carlos Sainz Jr, Spania Ferrari +20,834
 7. Lewis Hamilton, Storbritannia Mercedes +21,755
 8. George Russell, Storbritannia Mercedes +23,0911
 9. Fernando Alonso, Spania Aston Martin +25,964
 10. Oscar Piastri, Australia McLaren +29,496
Det meste er avgjort i toppen før årets siste F1-runde, med Verstappen som verdensmester, Perez som klar toer og Hamilton som klar treer.

Årets siste VM-runde i F1 er Abu Dhabi Grand Prix som kjøres til helga.

Les også:

Debatt

Les mer om:

Motorsport WRC Formel 1