På det store internettet er det noe som kalles meme, en forkortelse av memory, minne, som ofte viser bilder av de gode, gamle dagene. De enklere tidene.
Stadig vekk dukker det opp memes av dashbordet til biler før dagens infotainment banet seg vei, den gang det var noen knapper og brytere som justerte det meste. Disse memene drømmer seg tilbake til den tiden.
For det var en tid der alle skjønte hvordan ting fungerte.
Slik er det ikke i dag, for i ekstreme tilfeller består dashbordet kun av en skjerm som styrer det som knappene og bryterne gjorde tidligere – og mye mer. Det skaper ofte trøbbel.
Sulland har nemlig sjekket om skjermsyken skaper utfordringer for bilistene, og i tilfelle hvor mange som sliter. Og ja, det er mange.
Spørreundersøkelsen bilkonsernet har fått Norstat Ekspress til å gjennomføre inkluderer 200 bilister, og mange av disse håndterer ikke de digitale skjermene til det moderne infotainmentet.
Faktisk viser denne at 1 av 3 ikke bruker skjermen i det hele tatt, og det er en meget enkel grunn til det. De vet ikke hvordan den fungerer.
– Nettopp derfor er det så viktig at vi skaper et rom for våre kunder til å kunne lære mer, spørre om ting knyttet til sin bil og skape en lavterskelatmosfære til å be om hjelp, sier Madeleine Schøyen, kommunikasjonssjef i Sulland.
– Det er vi i gang med nå, da vi skal ha kundekvelder fire ganger i året for våre bilkunder.
Alle de som har kjøpt ny bil kan dermed møte opp og få svar på spørsmål, og få en innføring i skjermene som helt sikkert virker i overkant skumle for mange.
– Når 1 av 3 oppgir at de ville ha tatt i bruk appen som er tilhørende en nyere bil, hvis de hadde fått hjelp til hvordan, er det klart at det er et gap her. Og det må vi tette, sier Schøyen.

Videre viser undersøkelsen at 1 av 3 også syns at det er pinlig å spørre om enkelte ting, som hva som er optimal lading eller hvordan en eventuell app brukes eller utnyttes.
– Mine kolleger i våre bilhus setter stor stolthet i måten vi leverer våre biler på. Vi går gjennom bilens funksjoner på en nøye måte, både når det gjelder selve bilen og det digitale, forklarer kommunikasjonssjefen.
– Men det er klart, spørsmål kan dukke opp når man har kommet i gang og kjørt bilen litt i hverdagen. Da er det så viktig at grunnlaget er godt for kundeforholdet mellom bilforhandler og bilkunde, slik at man kan komme tilbake og spørre om nettopp disse tingene.
Og skal vi tro Sulland er det et stort behov for infokvelder, for det er nå duket for den første av det som er planlagt fire årlige runder med kundekvelder i regi av Sullands bilhus.
– Våre første kundekvelder nå i mars har over 250 påmeldte på tvers av landet, det syns vi er en god start, sier Schøyen.
Hovedfunn fra årets undersøkelse:
- En tredjedel av respondentene bruker aldri de digitale skjermene fordi de ikke vet hvordan de fungerer.
- Omtrent en fjerdedel vet ikke hvordan de skal bruke mobilappen.
- En tredjedel av respondentene har trøbbel med å koble til på en ladestasjon og administrere betaling.
- Omtrent en tredjedel synes det er vanskelig å spørre om hjelp.
- En tredjedel av respondentene oppgir at de fikk god informasjon ved kjøp av bil, men det er fortsatt ting de lurer på.
Sulland-gruppen sier at kundekveldene vil ha varierende innhold, men hovedmålet er å skape rom for at bilkunder kan spørre om det de lurer på, få en generell presentasjon om bilbruk, samt få omvisning i deres lokale bilhus og verksted.
Les også: