Det skal ikke mye til for at tyver knuser ruten og tømmer bilen for innhold. (Fotos: Gjensidige)

Kriminelle peker seg ut norske feriebiler

Antall biltyverier økte kraftig i fjor, og norske biler på utenlandsturer er en favoritt når de kriminelle slår til.


Ifølge tall fra Finans Norge ble det stjålet verdier for nærmere 200 millioner kroner i fjor, og Gjensidige melder at dette er ny rekord. Det gjelder altså å være på vakt under bilferien.

‒ Biler med norske skilt mener vi er ekstra utsatt i utlandet, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

‒ Tyvene vet at det høyst sannsynlig befinner seg noe å stjele i en fullpakket norsk feriebil.

Og det er kanskje ikke ratt at de kriminelle peker seg ut norske biler.

‒ Listen over ting vi pakker med oss på tur blir lengre og lengre. Nettbrett, kameraer, mobiltelefoner, PC’er, campingutstyr og sportsutstyr er lett omsettelige varer for tyvene, sier Eklo.

I tillegg går tyvene for utstyr som GPS, airbag og andre bildeler.

Det er ofte omreisende bander som raider et stort antall biler om gangen, og deretter forflytter de seg til et nytt område og ofte tar de dretter seg ut av landet.

Forsikringsselskapet oppfordrer enkelt feriebilistene til å tømme bilen før tyvene gjør det, så parkerer du bilen bør den være tom. For det skal lite til før ruten er knust.

‒ Vi har eksempler på at en plastikkpose eller liten sekk har vært nok til at de knuser ruten for å sjekke hva det er. Å skjule ting med teppe eller jakke kan virke mot sin hensikt. Lås verdisaker inn i hanskerommet eller ta det med deg, sier Eklo.

De kriminelle vet også hvor det er mest å hente, og Gjensidige sier at svenske storbyer og fornøyelsesparker er en gjenganger på skademeldingene.

‒ Sverige er nødvendigvis ikke verre enn andre steder, men det er dit de fleste av oss legger bilferien. Vær ekstra på vakt der det er mange biler parkert, og kameraovervåking er dessverre ingen garanti for at tyvene ikke slår til, sier Eklo.

Han nevner Liseberg og Gøteborg som eksempler. Stockholm og Östersund er andre utsatte steder som også er norske favoritter.

Gjensidige har satt sammen en liste med forholdsregler som det kan være smart å følge, så følg gjerne disse og demp sjansen for at ferien ikke blir spolert grunnet biltyveri.

Tips for å unngå tyveri fra bil:

  • Sørg for at ting ikke ligger synlig fremme i bilen. Spesielt verdigjenstander bør låses inn i hanskerommet eller tas med når du forlater bilen. Det å dekke til gjenstander med jakker eller tepper kan virke mot sin hensikt og trigge nysgjerrigheten til tyven enda mer.
  • Sjekk at bilen er låst og alle vinduer lukket.
  • Innbruddstyvene følger ofte med på hva du gjør. Unngå å åpne bagasjerommet på parkeringsplassen så tyvene kan se hva du har med.
  • Parker på overvåket område eller område med parkeringsvakt.
Les også:

Debatt

Les mer om:

Forbruker Gjensidige