Fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, har sett de ferskeste tallene rundt bilskader. Og dette er ikke småtteri, for det viser seg at bare i løpet av første halvår endte skader på kjøretøy opp med å koste formidable 12,8 milliarder kroner. Ja, milliarder.
Dette er ifølge tall fra Finans Norge en kostnadsøkning på 26 prosent fra første halvår i 2023.
‒ Jeg må nesten klype meg i armen. Hva er det som skjer? I snitt kostet skadene 70 millioner hver dag i første halvår, sier fagsjefen.
Opp 26 prosent henger på ingen måte sammen med antall skader, for disse har kun gått opp drøyt 3 prosent. At «alt» blir dyrere er en kjent ting, men nå koster altså verkstedregningen skjorta og litt til.
‒ Hovedårsaken til at bilskader blir dyrere og dyrere er at delene som blir skadet koster veldig mye mer enn før. En hovedlykt på en nyere bil kan gjerne koste 40.000-50.000 kroner. Moderne biler har også radar/kamera i front, kollisjonsbekyttelse for fotgjengere og parkeringssensorer, forklarer Ytre-Hauge.
‒ Så en bil som fikk frontskade for 10 år siden kostet gjerne 10.000 kroner den gang, men i dag kan samme hendelse koste fra 80.000 til 100.000 kroner på grunn av mye dyr elektronikk.
![](https://cdn.bil24.no/bundles/global/uploads/articles/30/YtreHauge.70316.jpg)
Tallene viser at det er kaskoskadene som står for nesten halvparten av summen det første halvåret.
‒ Kaskoskader er typisk kollisjoner og utforkjøringer. Ting som skjer plutselig, sier fagsjefen, som på vegne av lommeboka gruer seg litt til de neste ukene.
Vi er nemlig i skillet med sommer og vinter, og mange kjører biler som ikke er skodd for underlaget.
‒ Høsten er i gang for fullt, og noen steder våkner de plutselig til vinter. Så hvis du skal på fjellet, må du være forberedt på å møte på både hvitt underlag og glatte morgener flere steder. Pass på at du får byttet dekkene dine før det er for sent, sier Ytre-Hauge.
Tallene fra Finans Norge viser også at det dessverre er en ny trend, for antall bilinnbrudd skyter til værs. Økningen er på hele 79 prosent sammenlignet med første halvår i fjor.
‒ Her er summene småpenger sett opp mot kaskoskadene, men at antallet øker så markant er verdt å merke seg.
Så hva er de beste måtene å unngå innbrudd og tyveri fra bilen sin?
‒ Ikke la verdisaker ligge synlig. Vesker, poser, nettbrett eller annet som forbipasserende kan få øye på, bør ryddes bort, påpeker eksperten.
‒ Så må du huske å låse dørene og parkere på et sted du opplever som trygt. Stå heller på et sted der folk går forbi, i et parkeringshus eller i en gate med lys. Hvis du er så heldig at du har garasje med dør, bruk den, er det klare rådet fra Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.
Les også: