Nytt år, samme oppfordringer. NAFs årlige flette-oppfordring er litt for sent ute for de første sommerbilistene, men nå som det virkelig braker løs på norske veier er den her.
For det er nemlig slik at dette med fletting ikke er så enkelt, og bilister som skal være snille, og som blir irriterte, skaper mer kø enn de behøver.
– Veldig mange legger seg inn med en gang de ser skilt om fletting. Det er feil. Kjør helt frem til der feltene går sammen, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.
Ifølge prognosene fra Statens vegvesen er det forventet to millioner nordmenn på norske veier denne sommeren, selvsagt i tillegg til de mange europeiske turistene som finner veien hit.
Dette skjer på samme tid som det er høysesong for veiarbeid, hvor rekkverk, tunneler, bruer og grøftekanter skal vedlikeholdes, og på toppen skal det legges ny asfalt.
Her må bilistene ta ansvar og vise hensyn til de som er ute og faktisk gjør veiene bedre og sikrere, og årlig får Vegvesen inn over 1.000 uønskede hendelser på riks- og europaveier hvor trafikanter er involvert.
– Gjengangeren er at sjåfører kjører for fort gjennom anleggsområder, og ikke tar hensyn til trafikklys og trafikkdirigenter. Vi har tilfeller hvor arbeidere har blitt påkjørt og skadet på jobb, også med dødelig utfall. Hver enkelt sjåfør må gå i seg selv, ta ansvar og vise hensyn, sier fungerende divisjonsdirektør Cato Løkken i Statens vegvesen Drift og vedlikehold.
Et resultat av denne jobbingen er skiltene som viser at to felt blir til ett, og her er mange usikre. Faktisk kan det være slik at de som faktisk gjør dette riktig ofte blir blokkert av irriterte bilister som ikke kan reglene.
– Mange bilister tror at de skal legge seg inn så raskt som mulig der det er fletting, sier Svendsen hos NAF.
– Det skaper faktisk mer kø og forsinkelser for alle som er på veien. Når begge feltene utnyttes fullt ut kommer alle seg raskere frem.
Så dette må snart alle lære seg. Altså fyll begge filene helt fram til der feltene smelter sammen, og slipp for all del fram andre bilister. Når alt går mer smidig glir også trafikken bedre, og det hele er også mer trafikksikkert.
NAF-rådgiveren har også et tips til de mange med bobilen eller campingvognen på slep på vel smale og bratte vestlandsveier.
– Ta det med ro, og slipp frem trafikken som hoper seg opp bak deg. Da slipper vi farlige forbikjøringer fordi enkelte har dårligere tid enn andre, sier Svendsen.
Og ja, så her vi disse veiarbeiderne.
– Følg fartsgrensen der det er veiarbeid og kjør forsiktig, sier Svendsen.
– Husk at de som jobber i veien er der for å lage bedre vei for deg. Samtidig er dette områder der det ofte er anleggstrafikk og endret kjøremønster. Det er en god grunn til at disse områdene har nedsatt hastighet.
Det er selvsagt irriterende med nedsatt hastighet, så var er greia med slike skilt når det ikke jobbes der?

– Det er først og fremst for din egen sikkerhet. Farten er satt ned av en grunn, selv om du som sjåfør ikke umiddelbart ser hvorfor, sier Løkken hos Vegvesenet.
– Det kan for eksempel stå maskiner på eller nært veien, selve veien eller asfalten kan være skadet, rekkverk mangler eller er skadet, svake veiskuldre, oppmerking mangler eller andre ting som påvirker trafikksikkerheten. Kjører man fortere enn fartsgrensen, utsetter man både seg selv og andre for risiko. Og husk at veiarbeid kan pågå til alle døgnets tider.
Og så er det de som bare gasser på, og noe gir til og med så mye blaffen at de kjører på rødt lys. Det kan du gjerne gjøre om du vil ødelegge feriebudsjettet, for blir du tatt koster det deg 10.450 kroner og tre prikker i førerkortet. Og ja, det er også skummelt.
Her er vegarbeid-rådene fra Vegvesenet:
- Følg skilting og sett ned farten
- Følg signalene fra trafikklys og trafikkdirigenter
- Ta hensyn til de som jobber på veien, husk at de også skal hjem til noen
- Kjør varsomt, slik at du unngår å skade andre, deg selv eller bilen din
Les også: