Å parkere kan være forvirrende, og dessverre kan det også bli ganske så dyrt. (Foto: Statens vegvesen)

Pass deg for disse parkeringsfellene

Det er lett å trå feil når man skal parkere på ukjente steder.


Det heter seg at i denne digitale verden blir alt så mye enklere, og det er kanskje sant. Men mange ganger blir alt mye mer forvirrende, og noe ganger så komplisert og vanskelig at man nesten bare gir opp. 

En digital ting som skal forenkle livet er disse parkeringsplassene som har automatisk skiltgjenkjenning. Det betyr enkelt og greit at bilskiltet blir automatisk avlest av et kamera når du kjører inn og ut av parkeringsplassen, og så betaler du for tiden du har stått parkert. Eller gjør du det?

-->
Det siste er det faktisk Statens vegvesen selv som spør, for de ser at mange bilister opplever trøbbel med parkeringen. Og det blir ikke mindre slitsomt når man er på ferietur og skal parkere på ukjente steder, så Vegvesenet vil gjerne hjelpe til med noen råd og oppklaringer. 

Ok, la oss starte med automatisk skiltgjenkjenning, og slik forklarer Vegvesenet dette: 

På noen områder starter «taksameteret» umiddelbart når du passerer kameraet. Parkering er definert som «enhver hensetting av kjøretøy, selv om føreren ikke forlater kjøretøyet. Unntak er kortest mulig stans for av- eller påstigning eller av- eller pålessing».

– Det betyr at du kan kjøre inn på et parkeringsområde, uten at du parkerer og dermed ikke er forpliktet til å betale. Et typisk eksempel på dette er kjøre inn på et område for å slippe av ungdommene dine utenfor et kjøpesenter, sier Halgeir Jansen i parkeringstilsynet i Statens vegvesen.

Føler du deg lurt akkurat på dette feltet? Send tips til [email protected].

Neste på listen av vanlige problemer er å finne ut hva parkeringen faktisk koster. Her er utfordringene manglende prisoppslag på parkeringsområder, og dermed ender man fort opp med å parkere der det faktisk er dyrest. 

– Prisen for å parkere er ofte godt skjult, eller ikke opplyst om i det hele tatt. Det er et krav i prisopplysningsforskriften at det er et lett synlig prisoppslag på selve parkeringsområdet. Her skal også betalingsbetingelsene komme fram, sier Halgeir Jansen.

Parkert der det har vært manglende, dårlige eller uklare prisopplysninger? Send tips til Forbrukertilsynet her: Jeg vil sende et tips  - Forbrukertilsynet

Noen områder, gjerne i forbindelse med kjøpesentre og attraksjoner, har en gratistid på 2 -3 timer og deretter parkeringsavgift. Her er det viktig at du følger nøye med og ikke parkerer over gratistiden, for dette kan svi skikkelig i lommeboka allerede fra første minutt over denne.

På enkelte parkeringsområder er prisen opptil 300 kroner per påbegynt time, og det betyr at om du står du parkert ett minutt over gratistiden så kan dette minuttet koste deg, ja, 300 kroner. Og det kan også balle på seg. 

For velger du å betale senere, så kommer ofte gebyr for oppslag og lagring av bilnummeret ditt og fakturagebyr i tillegg. Dermed kan det ene minuttet koste deg enda en hundrelapp eller deromkring. 

Veiledning om hva du gjør hvis du får ulovlige gebyrer finner du hos Forbrukerrådet: Kontakt oss – Forbrukerrådet

I sommerhalvåret ser også mange grunneiere sitt snitt til å tjene gode penger på parkering, melder Vegvesenet videre. Her etableres det parkeringsområder med krav om avgift i nær tilknytning til populære turistmål, og prisene er ofte høye. 

Dette er ofte det eneste parkeringstilbudet i området for turmålet. Betaler du ikke kan du fort få en faktura eller ei bot på ruta, og parkerer du utenfor området så risikerer du å få ei bot også for dette, advarer Vegvesenet. 

– De som tar betalt for parkering, må følge reglene i parkeringsforskriften enten de er en grunneier eller et stort parkeringsselskap, sier Halgeir Jansen.

Vegvesenet sier følgende:

Før de i det hele tatt har lov til å tilby parkering mot avgift som er åpent for alle, så må det tilbys gjennom et firma som er registrert i Parkeringsregisteret. I tillegg skal også parkeringsområdet være registrert her, og være skiltet med svart P på hvit bunn.

– Er det ikke skiltet på denne måten, så drives ikke parkeringsområdet slik regelverket pålegger. Dersom det formelle ikke er på plass, er det ikke lov å ta betalt heller, sier Halgeir Jansen.  

Her finner du Statens vegvesen sitt parkeringsregister: Søk etter parkeringsområder | Statens vegvesen

Finner du ikke parkeringsområdet i Parkeringsregisteret, og/eller du mistenker at parkeringsområdet er ulovlig, så kan du mer enn gjerne sende et tips til Statens vegvesen.

Les også:

Hva tenker du

Les også